Sensilab za svoje web stranice koristi kolačiće koji ne pohranjuju osobne podatke. Neki su kolačići možda već instalirani. Nastavljajući s korištenjem naših web stranica, pristajete na njihovo korištenje.
Kada govorimo o kolesterolu, čujemo izraze kao što su „loši“ i „dobri“ kolesterol. Zašto ih tako nazivamo i zašto je jedna vrsta kolesterola štetna, a druga ne?
Vrste lipoproteina
Ako ste pročitali naš prethodni članak o kolesterolu, znate da je on masnoća tj. lipid i da se u doticaju s proteinima pretvara u lipoproteine.
Postoji više vrsta lipoproteina koje dijelimo prema gustoći na: hilomikrone, VLDL (Very Low Density Lipoprotein) lipoproteine vrlo male gustoće, IDL (Intermediate Density Lipoprotein) lipoproteine prelazne gustoće, LDL (Low Density Lipoprotein) lipoproteine male gustoće i HDL (High Density Lipoprotein) lipoproteine velike gustoće.
To je važno kako bi razumjeli zašto poznajemo više vrsta kolesterola.
Vrste kolesterola – dobar i loš kolesterol
Kada govorimo o kolesterolu, govorimo samo o dvije vrste ovih lipoproteina. To su:
HDL, dobar kolesterol, lipoprotein velike gustoće
LDL, loš kolesterol, lipoprotein male gustoće
Kakva je razlika između ove dvije vrste kolesterola i zašto ih nazivamo dobrim i lošim, pročitajte u nastavku.
HDL kolesterol, dobar kolesterol
HDL je lipoprotein visoke gustoće koji se veže na kolesterol i na neki način ga skida sa zidova kapilara i arterija te na taj način sprječava nakupljanje masnoća na krvnim sudovima. Zato kažemo da je ova vrsta kolesterola pogodna za zdravlje.
Neka istraživanja pokazuju da HDL sprječava arterosklerozu, a samim time i smanjuje mogućnost za srčani ili moždani udar. Povišen HDL kolesterol je pokazatelj zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti. Pogledajte kakve su preporučene vrijednosti HDL »
LDL kolesterol, loš kolesterol
Zvati kolesterol „lošim“ možda nije najbolje, jer je on ipak neophodan za zdravo razvijanje stanica organizma. Međutim, povišen LDL kolesterol izaziva uzastopno taloženje masnoća unutar kapilara i arterija. I upravo takvo uzastopno taloženje masnoća izaziva arteriosklerozu i time srčani te moždani udar.
Naime, ponekada se na arterijama nakupi toliko masnoća da se one odlome od zidova i time prouzroče blokiranje arterija, što nazivamo srčani udar. U slučaju kada je blokirana moždana arterija, to nazivamo moždanim udarom. Upoznajte preporučene vrijednosti LDL kolesterola »