Sensilab za svoje web stranice koristi kolačiće koji ne pohranjuju osobne podatke. Neki su kolačići možda već instalirani. Nastavljajući s korištenjem naših web stranica, pristajete na njihovo korištenje.
Što su trigliceridi i zašto govorimo o njima kada govorimo o kolesterolu i kardiovaskularnim bolestima?
Što su trigliceridi?
Radi se o lancu masnih kiselina visoke energije koji daju veliki dio energije potrebne za normalno djelovanje stanica. Znači, trigliceridi su vrsta lipida tj. masti, i glavni su sastojak životinjskih i biljnih masti i ulja.
Maslac je tipičan primjer čistih triglicerida. Iako ih unosimo ishranom, naš organizam ih može proizvesti samostalno. To čini od viška ugljikohidrata koje unesemo prehranom.
Povišeni trigliceridi su obično povezani sa drugim simptomima tj. stanjem tijela, kao što su na primjer dijabetes, gojaznost i povišeni krvni pritisak.
Zašto povezujemo kolesterol i trigliceride?
Trigliceridi kao i kolesterol se unose u organizam prehranom, posebno konzumiranjem jaja, mliječnih proizvoda, mesa i drugih životinjskih proizvoda. No, za razliku od triglicerida, kolesterol se ne pojavljuje u mastima biljnog porijekla.
Znanstvena istraživanja pokazuju da između triglicerida i kolesterola postoji veza: kada su trigliceridi povećani, HDL (dobri kolesterol) je uobičajeno smanjen, iako to nije uvijek pravilo. Ukoliko vas zanima više o vrstama kolesterola, kliknite ovdje »
Uzroci povišenih triglicerida
Najčešći je uzrok za nastanak povišenih triglicerida nezdrav životni stil. Među uzroke ubrajamo: nedostatak tjelesne aktivnosti, preskakanje obroka i zatim konzumiranje obilnijih obroka, prekomjerni unos šećera ili masne hrane i pušenje.
Hrana sa visokom razinom triglicerida
Kako bi smanjili unos triglicerida u tijelo, moramo smanjiti unos slijedeće hrane: