Sve o stolici na jednom mjestu!

Pravilnom analizom naše stolice možemo ustanoviti u kakvom je stanju naša probava i zdravlje cijelog tijela. Neka vam pogled na stolicu nakon obavljene nužde postaje navika. Ok, znamo, možda će vam biti na početku teško, čudno ili čak neugodno. Ali je izuzetno važno za vaše zdravlje.

image

Pravilnim promatranjem možemo ustanoviti zdravstvene promjene na vrijeme i time spriječiti teže bolesti. Zapamtite, održavanjem zdrave probave i redovite stolice ne utječemo samo na zdravlje i postižemo bolje raspoloženje. Sigurni smo da se slažete!
Vrijeme je da naučimo ispravno promatrati stolicu!

Stolica je 1. pokazatelj zdravlja

Otkako je bila tzv. Bristolska podjela stolice objavljena godine 1997. u Scandinavian Journal of Gastroenterolog, na stolicu gledamo drugačije. Napisao ju je dr. Ken Heaton iz Sveučilišta u Bristolu. Stolica je razvršćena u 7 tipova s obzirom na vrijeme i stanje naše probave.

bristolska ljestvica

Kao idelna stolica se smatra tip 3, posebno tip 4, dok tipov 1 i 2 predstavljaju nadutost i oskudno obavljanje nužde te naprezanje. Tipovi 5 i 6 pokazuju na znakove proljeva i previše učestalo obavljanje nužde, dok tip 7 znači proljev.

Oblik

Veličina je od velike važnosti u promatranju prehrane i mogućih znakova zdravstvenih tegoba. Ako vam je stolica mala i tvrda, vrijeme je za vlakna. Obogatite prehranu vlaknima kako bi je omekšali i povećali. Ako vam je stolica u obliku kuglica i raspada se, može se raditi o pojavu izbočina na debelom crijevu ili zadebljanje stjenke. Ukoliko se stanje unatoč povećanju količine unosa vlakna ne poboljša, predlažemo vam da se obratite svoj liječniku.

Boja

Zdrava stolica je uglavnom srednje smeđe boje. Vodite računa o gušterači i žučnjaku, ukoliko vam je stolica bijela ili sivkasta. Žućkasta stolica može značiti simptom upale crijeva, pogotovo kada se na njoj javlja bjelkasta sluz.
Krv u stolici - najvjerojatnije se radi o hemoroidima, posebno ako obavljate nuždu s velikim naprezanjem popraćenim s bolovima.

Miris

Prema mirisu stolice ćemo teže odrediti zdravstveno stanje, nego prema obliku, boji i veličini. Naime, za većinu se ljudi kod izrazito neugodnog mirisa stolice radi o određenoj vrsti hrane. Neugodan miris mogu prouzročiti jaja, grah, mladi sir i luk kao i industrijski prerađena hrana puna aditiva.

Učestalost pojave stolice

Broj obavljene nužde na dan varira. No, u prosjeku je sasvim normalno obaviti nuždu od 2 do 3 puta na dan, nakon svakog obroka ili barem jednom na dan. Svaki drugi dan se također smatra normalnim brojem obavljene nužde, iako zna biti jako neugodno.

Kako održati stolicu zdravom?

Vlakna! Da, ako želite meku i učestalu stolicu. Sa povećanjem unosa vlakna, ne zaboravite povećati i unos tekućina. Voda ili nezašećeren čaj bi trebali biti uvijek uz vas. Tamnija je vaša mokraća, više vode trebate piti! I redovita rekreacija je od velike pomoći kod lakšeg obavljanja zdrave i redovite nužde.

Senislab savjetuje: Symbiotics

U vašem je probavnom sustavu na milijune bakterija, a dobre su bakterije prijateljice redovite i zdrave stolice. Stoga je unos probiotika izuzetno važan. Probiotici su dobre bakterije koje imaju pozitivan učinak na našu probavu. Prisutni su u tankom i debelom crijevu i čine crijevnu mikrofloru koja štiti od razmnožavanja „loših“ bakterija, opasnih za zdravlje. 

U Sensilabu smo sa stručnjacima razvili Symbiotic+ : proizvod koji sadrži koncentraciju probiotika, a koji će vam u 30 dana

  • poboljšati probavu
  • regulirati oblik, boju, miris, učestalost stolice
  • uspostaviti zdrav metabolizam
  • zaštititi probavni trakt od štetnih bakterija
  • poduprijeti zdravu prirodnu crijevnu mikrofloru
  • povećati apsorbaciju minerala iz hrane u krv

Upotrebu proizvoda preporučujemo:

  • najmanje 2 tjedna kada uzimate antibiotike i nakon njihovog liječenja
  • kada ste preosjetljivi na hranu i kada imate negativne učinke nakon konzumiranje hrane (proljev, kožni osip) 
  • kada vas muče probavne smetnje kao što je proljev, zatvor ili nadutost