8 savjeta za borbu protiv nadutosti i debljanja u menopauzi

Godine donose mudrost, iskustvo i... širi struk? Istražimo vezu između menopauze i debljanja!

Sensilab_Article-cover__lean-feminine-sanitary-napkin_719_409

Perimenopauza i menopauza predstavljaju značajne faze u životu žene. Perimenopauza je postupni prijelaz kada žene već osjećaju određene simptome menopauze, ali još uvijek dobivaju menstruaciju. Menopauza obično nastupa u ranim 50-ima i označava kraj menstrualnog ciklusa i novo poglavlje u životu. Ovo razdoblje transformacije, iako je prirodni dio starenja, dolazi sa širokim rasponom jedinstvenih iskustava i izazova.

Među ostalim promjenama, žene često doživljavaju promjene koje utječu na oblik tijela tijekom ove životne faze, često popraćene debljanjem. To je uglavnom zbog hormonalnih promjena, posebice pada razine estrogena.

Prije menopauze žene obično nose veću težinu oko bokova i bedara, što se često naziva oblikom "kruške". Međutim, kada menopauza započne i razina estrogena padne, ovaj se obrazac mijenja. Masnoća se nakuplja oko trbuha, što dovodi do tipičnog "trbuha u menopauzi".

Meno belly

Ovaj pomak u distribuciji masnoće nije samo kozmetički nego i zdravstveni problem. Kod žena u postmenopauzi, trbušna masnoća može činiti 15 do 20% njihove ukupne tjelesne težine. To je značajno povećanje u usporedbi s 5 do 8% kod žena u predmenopauzi.** Ovo povećanje abdominalne masnoće može dovesti do većeg rizika od zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i dijabetes, zbog čega je ključno da žene kontroliraju svoju težinu tijekom ove životne faze .

Dok menopauza može uzrokovati neke neizbježne promjene u našoj težini i obliku tijela, ipak je moguće povratiti kontrolu nad načinom na koji ona utječe na našu figuru i zdravlje. Ali prvo moramo razumjeti kako i zašto se te promjene događaju!

Promjena hormona u menopauzi i debljanje 

U korijenu većine promjena u menopauzi nalaze se hormoni. Za početak, estrogen je inače zadužen za usmjeravanje masnih stanica prema bokovima i bedrima. Tijekom perimenopauze i menopauze, kako razina estrogena pada, veza se prekida, a skladištenje masnoće prebacuje se na trbuh.

Estrogen također utječe na druge tjelesne funkcije, uključujući crijevni mikrobiom. Istraživanja pokazuju da se s padom razine estrogena tijekom menopauze ravnoteža crijevnih bakterija može promijeniti. Neuravnotežena crijeva povezana su s povećanim skladištenjem masnoće, sporijim metabolizmom i otpornošću na inzulin, a sve to predstavlja izazov za kontrolu tjelesne težine.

Osim toga, estrogen djeluje s drugim hormonom: inzulinom. Niže razine estrogena mogu rezultirati povišenim šećerom u krvi, povećanjem apetita i učiniti da se osjećamo letargično. Kada šećer u krvi raste, tijelo oslobađa više inzulina, što dovodi do većeg skladištenja kalorija, čak i uz pažljivu dijetu.

Niska razina estrogena također može uzrokovati višak vode u tijelu, što rezultira nadutošću. Osjećaj zategnutosti i punoće ne samo da je nevjerojatno fizički neugodan, već može učiniti i da trbuh u menopauzi izgleda veći nego što zapravo jest.

Oestrogen and testosterone levels

Prije i tijekom menopauze, žene također doživljavaju značajan pad razine testosterona. Testosteron, iako se obično povezuje s muškarcima, ključan je i za žene jer je odgovoran za održavanje mišićne mase.

Mišići su elektrane za sagorijevanje kalorija, pa kada izgubimo mišićnu masu zbog pada testosterona, sposobnost tijela za sagorijevanje kalorija se smanjuje. Ovaj metabolički pomak može dovesti do nakupljanja masnoće, osobito u području trbuha.

Hormonske promjene tijekom menopauze očito su vrlo složene i duboko međusobno povezane, ali ipak predstavljaju samo jedan dio slagalice debljanja u menopauzi. Prijelaz u perimenopauzu i menopauzu nije samo fizičko putovanje; duboko je isprepleteno s emocionalnim i psihološkim promjenama.

Tiha borba iza trbuha menopauze 

Psihološke promjene tijekom menopauze mogu biti jednako izazovne kao i fizički simptomi. Mentalno zdravlje možda nije prva stvar koja nam padne na pamet kada razmišljamo o debljanju, ali igra značajnu ulogu.

Održavanje zdravog načina života zahtijeva motivaciju, energiju i pozitivan način razmišljanja. Međutim, loše raspoloženje i umor povezani s menopauzom mogu otežati pronalaženje želje za vježbanjem ili odabirom hranjivih obroka. Nedostatak energije može dovesti do preskakanja treninga, dok fluktuacije raspoloženja mogu dovesti do traženja utjehe u hrani. S vremenom se ti izbori mogu nakupiti, što dovodi do debljanja.

Ova faza života često dolazi s povećanom razinom stresa. Bilo da je riječ o promjenama u obiteljskoj dinamici, pritiscima u karijeri ili jednostavno o emocionalnom udaru tijekom menopauze, stres postaje stalni pratilac mnogih žena. Može poremetiti regulaciju apetita, što dovodi do obrazaca prejedanja ili gravitacije prema nezdravoj ugodnoj hrani. Također potiče oslobađanje kortizola, hormona stresa. Povišene razine kortizola povezane su s povećanim skladištenjem masnoće, osobito u području trbuha, što dodatno pridonosi stvaranju "menopauzalnog trbuha".

Ako želimo podržati svoje zdravlje i održati zdravu težinu tijekom ovih transformativnih godina, važno je zapamtiti da je rješavanje emocionalnih aspekata jednako važno kao i upravljanje fizičkim simptomima.

Dublji utjecaj debljanja u menopauzi 

Za mnoge, trbuh u menopauzi simbolizira šire promjene koje se događaju unutar. Kako se tijelo mijenja, žene se često bore s gubitkom samopouzdanja. Zajedno s drugim simptomima menopauze, može dovesti do toga da žene izgube dodir sa svojom ženstvenošću, izazivajući duboku krizu identiteta. Ogledalo ne odražava samo tijelo koje se mijenja, već i osjećaj sebe, čineći fizičke probleme menopauze još emocionalnije kompliciranijima.

Dok su emocionalni učinci značajni, zdravstvene implikacije trbušne masnoće ili visceralne masnoće jednako su zabrinjavajuće. Ovdje se ne radi samo o tome da staneš u omiljenu haljinu ili da se osjećaš samouvjereno na plaži. Visceralna masnoća obavija vitalne organe, potencijalno ometajući njihovu funkciju i utirući put zdravstvenim komplikacijama.

Stanja kao što su dijabetes, kardiovaskularni problemi i osteoartritis postaju sve prisutniji rizici. Nedavna studija istaknula je da čak i ako vaga ne pokaže promjenu, samo preraspodjela težine na središnji dio tijekom menopauze povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nakupljanje masnoće može povećati šanse za srčane bolesti, dijabetes i druge ozbiljne zdravstvene probleme.**

Menopauza je put samospoznaje, prihvaćanja i prilagodbe. Razumijevanjem utjecaja menopauzalnog trbuha, fizički i emocionalno, možemo se bolje pripremiti za suočavanje s ovom transformativnom fazom sa snagom i samopouzdanjem.

Kako dobiti bitku protiv menopauzalnog trbuha  

Kretanje kroz menopauzu može biti izazovno putovanje; međutim, neke praktične strategije mogu pomoći u upravljanju nadutošću u menopauzi, debljanjem i menopauzalnim trbuhom!

Prihvatite ciljane vježbe

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) može biti posebno učinkovit tijekom menopauze. Pospješuje metabolizam i sagorijevanje masnoće, što pomaže u skidanju masti s trbuha. Uparite ga s vježbama snage kako biste održali mišićnu masu, koja prirodno opada s godinama, čineći upravljanje težinom većim izazovom.

HIIT

Prilagodite prehranu 

Kako se metabolizam mijenja, bitno je prilagoditi svoju prehranu. Usredotočite se na cjelovitu hranu i smanjite jednostavne ugljikohidrate i šećere, koji mogu pogoršati salo na trbuhu. Uključite hranu bogatu fitoestrogenima, poput lanenih sjemenki i soje, što može pomoći u ravnoteži fluktuirajućih razina hormona.

Mindful eating

Ostanite aktivni tijekom dana 

Sjedilački način života koji često dolazi s godinama može dovesti do debljanja. Jednostavne promjene, poput odabira stepenica ili kratkih, brzih šetnji, mogu spriječiti prirodno usporavanje metabolizma i pomoći u borbi protiv tvrdoglave masnoće na trbuhu.

Staying active

Upravljajte stresom, upravljajte težinom 

Menopauza može dovesti do povećanog stresa, što zauzvrat može dovesti do debljanja, osobito oko središnjeg dijela tijela. Tehnike poput meditacije, dubokog disanja, pa čak i odvajanja vremena za hobije mogu pomoći u održavanju razine kortizola (hormona stresa povezanog s masnoćom na trbuhu) pod kontrolom.

Stress management

Dajte prioritet spavanju 

Hormonalne promjene tijekom menopauze mogu poremetiti obrasce spavanja. Međutim, kvalitetan san ključan je za kontrolu težine. Uspostavite smirujuću rutinu odlaska na spavanje i razmislite o prirodnim dodacima poput melatonina ako je potrebno.

A good night's sleep

Ostanite hidrirani 

Sposobnost tijela da zadrži vodu smanjuje se s godinama i hormonalnim promjenama. Pijenje dovoljno vode pomaže probavi, održava metabolizam aktivnim i može pomoći u smanjenju nadutosti, uobičajenog simptoma menopauze.

Hydration is key

Pronađite podršku i zajednicu 

Pridruživanje grupama podrške ili tečajevima fitnessa prilagođenim ženama koje prolaze kroz menopauzu može pružiti i motivaciju i razumijevanje. Razmjena iskustava i strategija ovu prijelaznu fazu može učiniti manje zastrašujućom.

Community

Potražite prirodna rješenja

Proizvodi koji sadrže prirodne ekstrakte poput crvene djeteline, hmelja, ashwagandhe i ginsenga mogu pomoći u ublažavanju neugodnih učinaka menopauze, poput valova vrućine, pretjeranog znojenja i razdražljivosti te smanjiti stres i umor.

Natural solutions

Sarino turbulentno razdoblje menopauze: “Moje se tijelo mijenjalo na načine koje nisam očekivala”

Moje ime je Sarah i menopauza me teško pogodila. U mojim ranim pedesetima moje se tijelo mijenjalo na načine koje nisam očekivala. Udebljala sam se, posebno oko trbuha, što mi je bilo neobično jer nikad prije nisam imala taj problem. I moje je raspoloženje osciliralo, pogotovo zato što sam se neprestano suočavala s valovima vrućine i neprospavanim noćima.

Osjećala sam se nelagodno u vlastitoj koži, sramila sam se promjena na svom tijelu. Stres zbog svega toga doveo je do svađe s mojim mužem i naše dvoje odrasle djece. Osjećala sam se kao da gubim kontrolu nad svojim životom.

Onda sam jednog dana pronašla forum na kojem se raspravljalo o prirodnim proizvodima za upravljanje menopauzom. Očajnički tražeći rješenje, odlučila sam isprobati paket s dva proizvoda koji su obećavali olakšanje.

“Tvrdokorna masnoća na trbuhu odjednom je nestajala!” 

Iz onoga što su druge žene na forumu preporučile, znala sam da moram potražiti sastojke poput crvene djeteline i hmelja koji bi mi pomogli s valovima vrućine i znojenjem. Primijetila sam da su mi prehrambene navike bile lošije kad god sam se osjećala preopterećeno, pa sam također željela nešto što bi mi pomoglo da se nosim sa stresom.

Na internetu sam naišla na Paket za ublažavanje menopauze i vidjela da obećava rješavanje upravo onih problema s kojima sam se nosila i da koristi prirodne sastojke koje sam tražila. Ono što me stvarno uvjerilo je da su svoje tvrdnje potkrijepili studijama na stranici proizvoda.

Ispostavilo se da sam napravila pravi izbor! Brzo sam primijetila da mi simptomi popuštaju. Valunzi su postali rjeđi, raspoloženje mi se počelo stabilizirati i konačno sam se naspavala. Sve to bez ikakvih negativnih nuspojava!

Sljedećih nekoliko mjeseci primijetila sam još nešto – gubim na težini. Budući da mi je apetit bio stabilniji i da sam imala više energije za šetnje, tvrdoglava trbušna masnoća je naglo nestajala! Ukupno sam uz pomoć ovih proizvoda smršavjela 4* kg.

Ali osim promjena u mom tijelu, moj pogled na život se potpuno promijenio. Počela sam se osjećati više kao ja, više kontrolirati, a moj odnos s obitelji drastično se poboljšao. Tako sam sretna što sam pronašla ovo rješenje!

Paket za ublažavanje menopauze – dvostruka obrana od tegoba u menopauzi  

Paket za ublažavanje menopauze savršeno je prirodno rješenje za žene koje se nose s izazovima menopauze. Ovaj paket je posebno osmišljen kako bi pomogao u upravljanju simptomima menopauze i podržao gubitak težine tijekom ovog razdoblja, uključujući ciljanje na trbuh u menopauzi.

Ovo rješenje sastoji se od dva proizvoda koji zajedno djeluju na rješavanju višestranog problema menopauze.

AdrenaLux sadrži ashwagandhu, ginseng, vitamin B5, magnezij i crni papar. Ova je formula osmišljena kako bi pomogla smanjiti stres, poboljšati san i podržati mršavljenje. Prema nekoliko studija, patentirani ekstrakt ashwagandhe Sensoril®može pomoći u smanjenju stresa do 62,2*% u samo 60 dana. Također poboljšava san za 67*% i pruža 2*x bolji fokus.

Graph 1

M-Pause – s hmeljem, korijenom cikorije i crvenom djetelinom – djeluje na druge simptome menopauze, kao što su debljanje, valovi vrućine, promjene raspoloženja i poremećaji spavanja. Patentirani ekstrakt hmelja, Lifenol®, značajno smanjuje tegobe u menopauzi, omogućuje 4*x smanjenje valunga u samo 6 tjedana i 2*x smanjenje noćnog znojenja nakon 2 mjeseca. 

Graph 2

Ovaj dvostruki pristup osigurava da fokus nije samo na jednom aspektu menopauze, već da se ona bavi cijelom, uključujući sve simptome koji dovode do debljanja i menopauze!

Paket za ublažavanje menopauze nije samo dodatak; to je holistički pristup upravljanju menopauzom. Prirodno je, sigurno i dizajnirano da radi s vašim tijelom kako bi vam pomoglo da s pouzdanjem i lakoćom prebrodite ovu životnu fazu.

Ostvarite ekskluzivni popust na Paket za ublažavanje menopauze!

Samo na ograničeno vrijeme nudimo poseban popust na ovaj fantastičan duo proizvoda koji će učiniti menopauzu udobnijom, smanjiti noćno znojenje i valunge, ublažiti razdražljivost i promjene raspoloženja!

Toliko smo uvjereni u učinkovitost Paketa za ublažavanje menopauze da nudimo 30-dnevno jamstvo povrata novca!

Požurite, zalihe su ograničene!

*Rezultati proizvoda mogu se razlikovati među pojedincima i mogu se razlikovati od onih opisanih na web stranici. Naši proizvodi nisu namijenjeni prevenciji, liječenju ili tretiranju bilo koje bolesti ili ozbiljnog stanja. Važno je održavati uravnoteženu prehranu i zdrav način života.  

** Izvori: 

Kodoth, Varna et al. “Adverse Changes in Body Composition During the Menopausal Transition and Relation to Cardiovascular Risk: A Contemporary Review.” Women’s health reports (New Rochelle, N.Y.) vol. 3,1 573-581. 13 Jun. 2022, doi:10.1089/whr.2021.0119 

Fenton, Anna. “Weight, Shape, and Body Composition Changes at Menopause.” Journal of mid-life health vol. 12,3 (2021): 187-192. doi:10.4103/jmh.jmh_123_21 

Heyerick, Arne, et al. “A First Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study on the Use of a Standardised Hop Extract to Alleviate Menopausal Discomforts.” Maturitas, vol. 54, no. 2, 2006, pp. 164–175., https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(05)00282-3/fulltext 

Auddy, Biswajit & Hazra, Jayram & Mitra, Achintya & Abedon, Bruce & Ghosal, Shibnath. (2008). A Standardised Withania Somnifera Extract Significantly Reduces Stress-Related Parameters in Chronically Stressed Humans: A Double-Blind, Randomised, Placebo-Controlled Study. Journal of American Nutraceutical Association. 11. 50  

Proizvodi za vas

30-DNEVNI PROGRAM
-45%
Posebna cijena 32,99 EUR(248,58kn) Standardna cijena 59,99 EUR(452,02kn)
Pogledajte proizvod
HORMONSKA RAVNOTEŽA
-58%
Posebna cijena 24,99 EUR(188,30kn) Standardna cijena 59,99 EUR(452,02kn)
Pogledajte proizvod