Vodič za preživljavanje menopauze: od prvih simptoma do postmenopauze

85% žena u 30-im i 40-im godinama ima (peri)menopauzalne simptome koji mogu trajati i do 10 godina prije početka menopauze.**

Iako je to prirodan i neizbježan dio života, može biti pravi pothvat. Neredovite i obilne mjesečnice, valovi vrućine i noćno znojenje, poremećaji spavanja pa čak i moždana magla i debljanje. Sve su to znakovi prijelaza tijela u menopauzu.

Surviving menopause: a guide

Razumijevanje putovanja kroz menopauzu 

Menopauza je sasvim normalna faza u životu svake žene, a označava vrijeme kada nemate menstruaciju 12 uzastopnih mjeseci. U prosjeku se javlja oko 45 - 55 godine, ali svako putovanje je jedinstveno! Mnoge žene dožive ranu menopauzu i to prije 45. godine.

Prijelaz u menopauzu, nazvan perimenopauza, može dosta varirati. Može započeti i do 10 godina prije menopauze, a dok neke mogu proći kroz nju uz minimalne smetnje, većina se nađe u mnoštvu fizičkih i emocionalnih promjena.

Ove promjene nastaju zbog toga što jajnici proizvode sve manje i manje estrogena dok potpuno ne prestanu proizvoditi tijekom menopauze.

Dvije godine koje prethode menopauzi najteže su jer je pad estrogena najveći. Možda ćete osjetiti olakšanje nakon menopauze kada započne postmenopauza, ali to se ne događa svima. Mnoge još uvijek pate od simptoma menopauze godinama (ili čak desetljećima) nakon zadnje mjesečnice.

Simptomi pogađaju svaku ženu drugačije, ali se mogu vrlo lako prepoznati!

Prvi znakovi menopauze

Prijelaz svake žene u menopauzu oblikovan je kombinacijom čimbenika poput genetike, načina života i cjelokupnog zdravlja. Neke mogu doživjeti samo nekoliko promjena, dok većina žena doživi niz neugodnih simptoma

PMS

Prvi znakovi mogu biti suptilni i u obliku neredovitih mjesečnica. Možete iskusiti kraće ili dulje cikluse, lakše ili snažnije valunge ili potpuno preskočiti nekoliko mjesečnica. Za mnoge se simptomi PMS-a pogoršavaju u to vrijeme.

Mogu uslijediti noćno znojenje, problemi sa spavanjem i promjene raspoloženja. Tijelo će početi raspoređivati težinu s bokova i bedara na trbuh, a masnoća bi se moglo početi gomilati mnogo brže. Ali daleko najčešći simptom su valovi vrućine. Možda ćete se u jednom trenutku osjećati kao da uživate u pustinji Sahara, a u sljedećem se smrzavate na Arktiku.

Ostale promjene koje se također mogu dogoditi tijekom ovog vremena su:

  • spor metabolizam;
  • nadutost;
  • vaginalna suhoća i nelagoda;
  • urgentno mokrenje;
  • umor i pad energije;
  • problemi s pamćenjem i koncentracijom;
  • promjene u libidu;
  • suha koža; 
  • gubitak kose.

Kako se nositi s prijelazom

Sve faze menopauze mogu donijeti mnoge izazove, fizičke i emocionalne. Čak i pomisao na menopauzu za većinu može biti neodoljiva. Od krize identiteta do osjećaja da se jedno poglavlje vašeg života zatvara, ove godine mogu stvoriti neizvjesnost i ozbiljno utjecati na živote.

Mnoge žene doživljavaju duboki osjećaj gubitka tijekom menopauze. Spoznaja da više nije moguće imati dijete može biti teška psihička promjena. To može izazvati osjećaj odvojenosti od njihovog identiteta plodne žene.

Za one koje prolaze kroz ranu menopauzu prije 45. godine, situacija može biti posebno zastrašujuća. Postoji neusklađenost u tome kako vi doživljavate sebe i što menopauza znači drugima. Osjećate se kao da biste trebali biti na vrhuncu svog života, ali vaše tijelo govori drugačije.


Woman exercising

Promjene u obliku tijela i debljanje mogu utjecati na samopouzdanje i sliku o tijelu jer je ženu u ogledalu sve teže i teže prepoznati.

Naleti vrućine koji vas pogađaju svakog trenutka mogu učiniti da se osjećate kao da ste u tropima usred zime. Noćno znojenje vam oduzima miran san i čini vas iscrpljenima.

Mnogima menopauza nastupa tijekom godina kada su u vrhuncu karijere. Kombinacija fizičkih simptoma, promjena raspoloženja i magle u mozgu može utjecati na radnu učinkovitost i produktivnost.

To može biti prilično izazovno svaki dan, što rezultira osjećajem kao da nemate kontrolu nad svojim životom. Nažalost, simptomi mogu trajati godinama, stoga je važno riješiti ih prije nego potpuno preuzmu kontrolu!

Pet prirodnih načina za ublažavanje simptoma menopauze

Neke promjene u načinu života mogu pomoći u poboljšanju simptoma menopauze i lakše i ugodnije prebroditi ovu fazu. Srećom, postoji nekoliko načina pomoću kojih možete održati svoje blagostanje tijekom ovih godina.

1. Vježba! 

Redovita tjelesna aktivnost ima brojne dobrobiti tijekom menopauze. Može poboljšati raspoloženje, povećati razinu energije i promicati bolji san. Aktivnosti poput hodanja, joge, plivanja i vježbi snage mogu biti osobito korisne.

Osim toga, tjelovježba pomaže u održavanju umjerene težine, što može ublažiti neke od simptoma menopauze.

Ladies with yoga mats

2. Održavajte tijelo hidriranim 

Suha koža čest je problem tijekom menopauze. Ispijanje 8-12 čaša vode može biti korisno za ovaj simptom, a istovremeno smanjuje nadutost povezanu s hormonalnim promjenama. Osim toga, konzumiranje vode ubrzava metabolizam i može spriječiti debljanje. 

Hydration is key

3. Ne preskačite obroke

Neredovita prehrana i preskakanje obroka može pogoršati neke od simptoma jer ima negativan utjecaj na metabolizam i može naštetiti vašem hormonskom zdravlju. 

Eat at regular intervals

4. Dajte prioritet uravnoteženoj prehrani 

Dobro uravnotežena prehrana bogata bjelančevinama pomaže u sprječavanju gubitka mišića i povećava sitost što zauzvrat podržava mršavljenje. To može pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi i podržati hormonsku ravnotežu.

Smanjenje unosa rafiniranog šećera, kofeina i alkohola također može ublažiti valove vrućine i noćno znojenje.


Eat a balanced diet

5. Prirodni dodaci prehrani s fitoestrogenima 

Promjene načina života često nisu dovoljne da bi menopauza bila ugodnija. Zato su suplementi s fitoestrogenom izvrstan dodatak!

Fitoestrogeni su biljni spojevi koji oponašaju aktivnost estrogena u tijelu. Oni mogu pomoći u ravnoteži razina hormona i ponuditi olakšanje od simptoma kao što su valovi vrućine i noćno znojenje.

Ovi se spojevi mogu pronaći u biljkama poput hmelja i crvene djeteline, za koje je dokazano da popunjavaju prazninu u opadanju razine estrogena tijekom (peri)menopauze.

Saznajte kako je Lena poboljšala kvalitetu svog života odabirom dodataka prehrani koji su prirodni i bez hormona!

Za Lenu je menopauza bila noćna mora

Bok, ja sam Lena i htjela bih podijeliti svoju priču o tome kako sam se nosila s menopauzom. Kada sam imala 44 godine, činilo mi se da sam tek počela živjeti svoj život kako sam htjela. Bila sam razvedean, a oboje moje djece je bilo na fakultetu, tako da sam bila prilično sama. Ali nije mi smetalo; bilo je moje vrijeme da uživam u novim aktivnostima. Imala sam planove upisati se na satove salse, naučiti lončarstvo, a možda i upoznati nekog novog.

Ali baš kad sam htjela uživati u svojoj slobodi, moje se tijelo počelo okretati protiv mene. Mjesečnice su mi trajale više od tjedan dana, a većinu vremena nisam imala pojma kada bih ju mogla očekivati. Osim toga, bile su prilično bolne. Sjećam se da sam više puta, zbog bolova, ostajala raditi od kuće!

Ovo je bio tek početak. Nisam mogla ostati usredotočena i bila sam stvarno umorna tijekom dana. Ali kad sam konačno legla u krevet, nisam mogla zaspati. Znojila sam se, a ponekad mi je bilo toliko vruće da bih se samo prevrtala po krevetu.

Svi moji planovi su nestali. Osjećala sam da ne mogu kontrolirati svoje tijelo i to mi se nije sviđalo. Nisam mogla biti aktivna, a nisam ni željela biti s ljudima jer nikada nisam znala kada će me opet pogoditi valovi vrućine.

Jedva sam čekala da dođe menopauza, ali moj liječnik je rekao da bi do tada mogle proći godine zbog mojih godina! Nisam mogla zamisliti ovako živjeti ni minutu više, a kamoli godine!

Istraživala sam postoji li način da svoje probleme riješim prirodnim putem. Promijenila sam način prehrane, prestala piti alkohol, a dan sam započinjala kratkom šetnjom. Mislila sam da sam primijetila razliku na početku, ali pretpostavljam da je to više bilo zavaravanje.

The hot flashes are finally gone!

Lena: "Konačno spavam cijelu noć i valunzi su nestali!"

Pročitala sam toliko članaka na internetu i čak sam uzela propisani hormonski dodatak kako bih ublažila neke od simptoma koje sam osjećala. Ali da budem iskrena, brinula sam se zbog unošenja hormona u tijelo i nisam se osjećala ništa bolje nakon korištenja.

Tada sam počela čitati forume; Morala sam znati što druge žene rade i pomaže li išta.

Žena koja je bila otprilike istih godina kao ja preporučila je M-Pause. Bila sam znatiželjna i željela sam saznati kako je ovaj proizvod drugačiji, i tada sam saznala za fitoestrogene. Nisam znala da mogu uravnotežiti razinu estrogena bez ikakvih hormona!

Odlučila sam ga isprobati i pokazalo se da je baš ono što mi treba. Koristim ga već 6 mjeseci i drago mi je! Bolne mjesečnice postale su podnošljive i bila sam tako sretna kad su valovi vrućine nestali.

Sada se osjećam tako slobodno. Vratila sam kontrolu nad svojim tijelom i mogu iskreno reći da se osjećam kao da ne prolazim kroz menopauzu. Napokon imam energije biti aktivna, plesati i baviti se svojim zanimacijama.

M-Pause mi je bila slamka spasa proteklih mjeseci. To mi je omogućilo da vratim samopouzdanje. Satovi salse bili su sjajni! Ne bih to mogla bez pomoći M-Pause.

M-Pause – za mirnu i ugodnu (peri)menopauzu 

Ne možete pobjeći od prijelaznih godina prije i poslije menopauze, ali postoji način da se osjećate (i izgledate!) bolje u ovom teškom razdoblju života. M-Pause je potpuno prirodno rješenje bez hormona za podršku tijelu kroz hormonalne promjene.

S ekstraktima hmelja i crvene djeteline, M-Pause nudi olakšanje tijekom pada estrogena u tijelu i pomaže ublažiti simptome koji mijenjaju život povezane s perimenopauzom i menopauzom.

M-Pause je savršen dodatak dnevnoj rutini koji promiče ugodnu menopauzu s manje valunga i noćnog znojenja, bolji san i veću koncentraciju tijekom dana.

Za više samopouzdanja i vitalnosti – čak i tijekom izazovnih hormonalnih promjena.

Slobodno isprobajte M-Pause!

Samo na ograničeno vrijeme, imamo posebnu ponudu na M-Pause koja se ne smije propustiti!

A budući da smo toliko uvjereni u učinkovitost ovog proizvoda, nudimo 30-dnevno jamstvo povrata novca.

Iskoristite rasprodaju i vratite kontrolu nad svojim tijelom. Požuri; zalihe su ograničene!

**Izvori

Fugate Woods, N., PhD, RN, Sullivan Mitchell, E., PhD, RN. “Symptoms during the perimenopause: prevalence, trajectory, and significance in women’s lives”. The American Journal of Medicine (2005), Vol 118, 145-245. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(05)00885-5/pdf 

Cleveland Clinic Medical. “Menopause: What It Is, Age, Stages, Signs & Side Effects.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause 

“11 Natural Ways to Reduce Symptoms of Menopause.” Healthline, www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips 

Proizvodi za vas