Što je prijevremena menopauza?

Prijevremena menopauza je početak menopauze prije tipične dobi od 51 do 52 godine, a može biti značajan i ponekad neočekivan prijelaz za žene kada se dogodi prije 45. godine. Ovo stanje, iako je prirodno, može predstavljati jedinstvene izazove kada se dogodi ranije nego što se očekivalo, utječući na žene fizički i emocionalno i stvarajući osjećaj izoliranosti bez točnih informacija i podrške.

Early menopause

Više informacija o prijevremenoj menopauzi 

Kada govorimo o ranoj menopauzi, mislimo na kraj menstrualnog ciklusa žene između 40. i 45. godine života. Ako se to dogodi prije 40. godine života, spada u kategoriju primarne insuficijencije jajnika (POI). Potonje stanje nije tako rijetko kao što bi se moglo misliti, pogađa oko 3,5% ženske populacije. U svakom slučaju, važno je napomenuti da fiziološke promjene povezane s menopauzom mogu započeti nekoliko godina prije nego što menstruacija potpuno prestane, stoga je korisno da žene budu oprezne u pogledu ranih znakova.

Istraživanje uzroka rane menopauze

Uzroci prijevremene menopauze mogu biti višestruki. U značajnom broju slučajeva, do 90%, točan uzrok se ne može utvrditi. Međutim, postoji jasna genetska veza; ako su vaša majka ili sestra prošle kroz ranu menopauzu, veće su šanse da biste i vi mogli. Ostali uzroci uključuju:

  • Kirurška menopauza koja je izazvana uklanjanjem jajnika ili maternice. Njegovi učinci mogu biti izraženiji jer se javljaju iznenada, a ne postupno tijekom nekoliko godina.
  • Liječenje raka, poput kemoterapije i terapije zračenjem, mogu utjecati na funkciju jajnika i uzrokovati prijevremenu menopauzu.
  • Autoimune bolesti, gdje imunološki sustav tijela pogrešno napada sam sebe, utječući na reproduktivne organe.
  • Etničke pripadnosti, neka istraživanja pokazuju da je prijevremena menopauza češća među ženama druge rase, osobito onima azijskog podrijetla.

Prepoznavanje simptoma prijevremene menopauze

Simptomi prijevremene menopauze uglavnom su u skladu s onima koji se javljaju tijekom prirodne menopauze i mogu uključivati:

  • Poremećaji u obrascima spavanja, često zbog noćnog znojenja.

  • Povećano debljanje, osobito oko središnjeg dijela tijela, što je uobičajena pritužba.

  • Opći osjećaj umora, koji može biti izravna posljedica loše kvalitete sna.

  • Valovi vrućine i noćno znojenje su iznenadni i intenzivni osjećaji vrućine koji mogu biti neugodni i ometajući.

  • Nelagoda u zglobovima zato što hormon estrogen opada, a njegova uloga je upravo smanjenje upale i održavanje fleksibilnosti zglobova.

  • Kognitivne poteškoće, koje se često nazivaju "moždanom maglom", koje obuhvaćaju niz simptoma od zaboravljivosti do problema s koncentracijom.

  • Emocionalne fluktuacije, uključujući povećani stres, tjeskobu i osjećaje depresije.

  • Smanjenje seksualne želje, što se može pripisati hormonalnim promjenama i fizičkim simptomima menopauze.

  • Promjene u menstrualnom ciklusu, koje su često prvi vidljivi znak prijelaza u menopauzu.

Dijagnoza

Ako ste mlađi od 45 godina i imate simptome menopauze, vaš liječnik opće prakse može predložiti krvne pretrage za mjerenje razine folikulostimulirajućeg hormona (FSH), koja ima tendenciju porasta kako se menopauza približava. Procjenom razine FSH vaš liječnik opće prakse može odrediti jesu li vaši simptomi vjerojatno povezani s menopauzom. Ovaj test se obično ponavlja nakon četiri do šest tjedana i mogu ga pratiti drugi testovi kako bi se utvrdilo jesu li vaši simptomi vjerojatno povezani s menopauzom.  

Može li se prijevremena menopauza liječiti?

Iako se prijevremena menopauza ne može poništiti, njezini se simptomi mogu kontrolirati, osim ako želite proširiti svoju obitelj, u tom slučaju je potrebna pomoć stručnjaka.

Early menopause

Liječenje često uključuje hormonsku nadomjesnu terapiju (HNL) ili korištenje kontracepcijskih pilula za uravnoteženje hormona i ublažavanje simptoma. Ovi tretmani također služe za smanjenje rizika od dugoročnih zdravstvenih problema povezanih s ranom menopauzom, kao što su osteoporoza i kardiovaskularne bolesti.

Zdravstveni rizici prijevremene menopauze

Rana ili prijevremena menopauza više je nego samo raniji završetak menstruacije. To zapravo može imati značajne implikacije na vaše dugoročno zdravlje:

Osteoporoza:  stanje karakterizirano lomljenjem i stanjivanjem kostiju, što ih čini osjetljivijima na prijelome. Estrogen igra ključnu ulogu u održavanju gustoće kostiju, a njegovo smanjene razine tijekom prijevremene menopauze može dovesti do povećanog rizika od osteoporoze. Iz tog razloga vaš liječnik opće prakse može vas uputiti na DEXA skeniranje kako bi se izmjerila čvrstoća vaših kostiju i procijenio rizik od prijeloma.

Bolesti srca: estrogen također doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sustava reguliranjem krvnog tlaka i razine kolesterola te sprječavanjem nakupljanja arterijskih naslaga. S početkom prijevremene menopauze, smanjenje estrogena može povećati rizik od srčanih bolesti.

Problemi s plodnošću: rana menopauza može utjecati na plodnost, predstavljajući izazov za one koje žele zatrudnjeti. Stručnjaci za plodnost mogu ponuditi smjernice i mogućnosti liječenja, poput in vitro oplodnje (IVF). Za one koji su razmišljali unaprijed, korištenje pohranjenih jaja može biti održiva opcija.

Rizik od raka dojke: zabrinutost o odnosu između rane menopauze, hormonske nadomjesne terapije (HNL) i raka dojke prilično je česta. Međutim, istraživanje pokazuje da prijevremena menopauza može biti povezana s manjim rizikom od raka dojke, a taj se rizik može dodatno smanjiti održavanjem zdrave težine.

Život s prijevremenom menopauzom

Ne treba podcjenjivati psihološki učinak prijevremene menopauze. To može biti posebno uznemirujuće za žene koje nisu imale priliku imati djecu ili koje imaju drugačije planove za svoje reproduktivne godine.

Istraživanja su pokazala da žene koje uđu u menopauzu prije 40. godine života često doživljavaju povećanu razinu depresije i stresa, uz smanjenje samopouzdanja i općeg zadovoljstva životom, u usporedbi s onima koje uđu u menopauzu u ranim 50-ima. Ovi emocionalni izazovi složeni su uobičajenim simptomima menopauze, koji uključuju fluktuacije raspoloženja, tjeskobu i stres, što potencijalno pogoršava osjećaje nevolje.

S obzirom na te izazove, ključno je dobiti odgovarajuću skrb i podršku. Izgradnja mreže podrške koja uključuje prijatelje, obitelj i zdravstvene radnike može pomoći u ovom razdoblju.

Osim toga, čitanje o iskustvima drugih žena u prijevremenoj menopauzi može pružiti utjehu i osjećaj zajedništva. Osim emocionalne podrške, važno je dati prioritet brizi o sebi. Uravnotežena prehrana, kvalitetan san, redovita tjelesna aktivnost i učinkovite tehnike upravljanja stresom mogu pridonijeti boljoj regulaciji raspoloženja i upravljanju simptomima tijekom ovog razdoblja.

Životne navike za upravljanje simptomima

Usvajanje određenih životnih navika može značajno pomoći u upravljanju simptomima povezanima s prijevremenom menopauzom. Evo samo nekoliko koji mogu pomoći:

Povećajte unos vitamina D: vitamin D je neophodan za zdravlje kostiju, posebno jer rana menopauza povećava rizik od osteoporoze. Ovaj vitamin pomaže u apsorpciji kalcija i podržava zdravu snagu kostiju. Osim toga, istraživanja sugeriraju korelaciju između niske razine vitamina D i povećanog rizika od depresije i poremećaja raspoloženja.

Redovita tjelovježba: aktivnosti s utezima kao što su hodanje, vježbanje s utezima, ples, aerobik i plivanje mogu pomoći u održavanju snage kostiju i funkcije mišića, ublažiti bolove u zglobovima i smanjiti rizik od prijeloma. Vježbanje je također učinkovito u smanjenju stresa, tjeskobe i depresije, igrajući ključnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Prehrana i stil života koji pogoduju menopauzi: uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima može podržati hormonalnu ravnotežu i zdravlje kostiju. Tjelesna aktivnost trebala bi biti redoviti dio vašeg načina života, a pametno je smanjiti konzumaciju alkohola i prestati pušiti. Također se savjetuje redovito praćenje krvnog tlaka. Ove mjere mogu pomoći u ublažavanju nekih potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih s prijevremenom menopauzom.

Dodatci prehrani: za one koji traže prirodne lijekove kao nadopunu svom načinu života i medicinskim tretmanima, suplementi kao što je naš M-Pause nude opciju bez hormona za pomoć u upravljanju simptomima menopauze. M-Pause je dizajniran sa 100% prirodnim sastojcima za smanjenje simptoma menopauze i perimenopauze, podržavajući žene na njihovom putu prema dobrobiti!

Usvajanjem ovih životnih navika možete stvoriti poticajno okruženje za svoje tijelo da se nosi s promjenama koje donosi prijevremena menopauza, potencijalno smanjujući ozbiljnost simptoma i poboljšavajući ukupnu kvalitetu života.

Proizvodi za vas

30-DNEVNI PROGRAM
-45%
Posebna cijena 32,99 EUR(248,58kn) Standardna cijena 59,99 EUR(452,02kn)
Pogledajte proizvod
HORMONSKA RAVNOTEŽA
-45%
Posebna cijena 32,99 EUR(248,58kn) Standardna cijena 59,98 EUR(451,95kn)
Pogledajte proizvod