Sve je u vezi s maslačnom kiselinom i zdravlju debelog crijeva

Maslačna kiselina je kiselina koja se prirodno javlja u crijevima tijekom probave vlakana.

Nedavno su istraživači pokazali sve veći interes za pozitivne učinke koje maslačna kiselina ima na gastrointestinalni sustav.

image

Koje su prednosti maslačne kiseline?

Često ste čuli da je zdravo konzumirati vlakna. Jedan od razloga za to je taj što potiče proizvodnju maslačne kiseline u debelom crijevu.

Sindrom razdraženog crijeva

Nedavna istraživanja sugeriraju da suplementacija maslačnom kiselinom može biti potencijalni lijek za sindrom razdraženog crijeva i Chronovu bolest.

Istraživanje na 66 odraslih osoba s dijagnozom SDT, polovica je primala 300 mg natrijevog butirata dnevno, a druga polovica je primala placebo. Oni koji su uzimali maslačnu kiselinu doživjeli su značajno smanjenje bolova u trbuhu nakon samo 4 tjedna.

U drugom istraživanju provedenom na 13 pacijenata s Chronovom bolešću, dnevno su davana 4 grama maslačne kiseline tijekom 8 tjedana. Kod 9 pacijenata simptomi su se poboljšali.

Rak debelog crijeva

Najviše proučavana korist maslačne kiseline je njena sposobnost da spriječi razvoj raka debelog crijeva. U jednoj studiji, istraživači su otkrili da maslačna kiselina blokira rast stanica raka u debelom crijevu.

Dijabetes tipa II

Osobe s dijabetesom tipa II često imaju premalo maslačne kiseline. Stoga je suplementacija neophodna za zdravlje probavnog trakta.

Butifar - jedinstven proizvod na hrvatskom tržištu na bazi natrijevog butirata - 300 mg u inovativnom, patentiranom obliku koji pomaže regeneraciju stanica u gastrointestinalnom traktu.

Butifar je rješenje za sve koji pate od probavne smetnje.