Otkrivanje snažne veze između PCOS-a i zdravlja crijeva

Otkrijte složenu vezu između zdravlja crijeva i PCOS-a i otkrijte kako briga o crijevima može biti ključna za upravljanje simptomima i poboljšanje kvalitete života!

Sindrom policističnih jajnika, ili PCOS kako se obično naziva, složeno je stanje koje pogađa 1 od 10 žena!** To je hormonalni poremećaj koji može na mnoge načine poremetiti život žene. Simptomi mogu varirati od debljanja i apneje za vrijeme spavanja do problema s kožom poput akni, neredovitih ili čak izostalih mjesečnica, gubitka ili stanjivanja kose i poteškoća s trudnoćom.

Točan uzrok sindroma policističnih jajnika (PCOS) ostaje nejasan, iako ga istraživači povezuju s viškom muških hormona, što je vjerojatno povezano s genetikom, inzulinskom rezistencijom i upalom.

U jajnicima se proizvodi više hormona, uključujući estrogen i progesteron, koji su ključni za regulaciju menstrualnog ciklusa. Međutim, uz ove ključne hormone sintetizira se i mala količina muškog hormona poznatog kao androgen.

Kod sindroma policističnih jajnika ova osjetljiva hormonska ravnoteža je poremećena jer jajnici proizvode prekomjerne količine androgena, što dovodi do zamršene hormonske neravnoteže.

Dakle, kakve to veze ima sa zdravljem crijeva? Pa, ispada, dosta. Istraživanja pokazuju da je PCOS usko povezan s neuravnoteženim crijevnim mikrobiomom!

Unveiling the powerful link between PCOS and gut health

Otkrijte kako vaša crijeva mogu biti povezana s PCOS-om

Iako može zvučati složeno, crijevna mikrobiota jednostavno se odnosi na zajednicu mikroorganizama koji žive u crijevima. Ovi mikroorganizmi igraju značajnu ulogu u cjelokupnom zdravlju, pomažu u probavi, jačaju imunološki sustav, pa čak utječu na raspoloženje i mentalno zdravlje.

Zanimljivi dio je veza između ove crijevne mikrobiote i PCOS-a. Studije su otkrile da žene s PCOS-om obično imaju drugačiji sastav ovih crijevnih bakterija od onih bez tog stanja. Ova razlika u mikrobnoj zajednici crijeva potencijalno bi mogla pridonijeti razvoju i napredovanju sindromu policističnih jajnika.

Razlog tome može biti višak kilograma. Prekomjerna težina, čest simptom PCOS-a, može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija. Ova neravnoteža može dovesti do stanja poznatog kao "propusna crijeva", gdje opasne tvari koje bi trebale ostati u crijevima završavaju u krvotoku. To može izazvati upalu, ometati rad inzulina i povećati proizvodnju testosterona, a sve to može dodatno pogoršati simptome PCOS-a.

Propusna crijeva mogu se prepoznati po znakovima kao što su kronični proljev, zatvor, plinovi ili nadutost, nedostaci u prehrani, loša imunološka funkcija, glavobolje, magla u mozgu, pretjerani umor, problemi s kožom poput akni, želja za ugljikohidratima ili šećerom, problemi sa zglobovima itd.

Iako je još uvijek pomalo medicinska enigma, vjeruje se da na ovo stanje utječe nekoliko čimbenika. Ostali čimbenici koji pridonose, osim viška težine, uključuju prekomjeran unos šećera, određene lijekove, konzumaciju alkohola, nedostatak hranjivih tvari i stres.

Međutim, usred ovih izazova, postoji ipak nekakva nada. Možda postoje načini za smanjenje utjecaja PCOS-a brigom o zdravlju crijeva, prilagodbom prehrane i načina života.

PCOS

Otkrivanje tajni o zdravlju crijeva

Razumijevanje veze između neravnoteže crijeva i PCOS-a samo je početak. Sljedeći, nedvojbeno važniji korak je poduzimanje proaktivnih mjera za promicanje zdravlja crijeva.

Prehrana bogata vlaknima odlična je polazna točka. Vlakna podržavaju korisne bakterije u crijevima i mogu se dobiti iz biljne hrane poput graha, leće, povrća i cjelovitih žitarica. Ovo je jednostavan, ali učinkovit način njegovanja crijeva i promicanja cjelokupnog zdravlja.

Umjetni zaslađivači mogu negativno utjecati na crijevni mikrobiom i pogoršati inzulinsku rezistenciju, čest problem kod PCOS-a. Odabir prirodnih zaslađivača kao što su sirovi med, javorov sirup ili sirup od datulja može pridonijeti zdravijim crijevima.

San je još jedan ključni aspekt zdravlja crijeva. Nedovoljno sna može opteretiti tijelo, potaknuti upalu i crijevnu disregulaciju. Davanje prioriteta spavanju i ostvarivanje 7-9 sati spavanja može napraviti značajnu razliku.

Upravljanje stresom je također ključno. Psihološki stres povezan je s disbiozom, neravnotežom u crijevnoj mikrobioti. Opuštajuće aktivnosti poput joge, meditacije i šetnje prirodom mogu biti vrlo korisne.

Redovita tjelovježba još je jedan kritičan čimbenik. Pomaže spavanju i upravljanju stresom, a studije pokazuju da može poboljšati i stanje crijevnog mikrobioma. Čak i umjerena tjelovježba može smanjiti upalu i povećati biološku raznolikost u crijevima.

Uz ove promjene načina života, određene hranjive tvari igraju ključnu ulogu u zdravlju crijeva. Na primjer, cink omogućuje želucu da proizvodi želučanu kiselinu, koja pomaže u razgradnji hrane za apsorpciju i jača sluznicu crijeva. Hrana bogata cinkom uključuje javorov sirup, sjemenke sezama i sjemenke bundeve!

Zinc-rich foods

Još jedan važan astvar u vezi brige o propusnim crijevima je osigurati odgovarajuću hidrataciju. Voda je neophodna za pravilan rad svakog sustava u tijelu, pa tako i probavnog sustava. Pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i pomaže u održavanju zdravlja sluznice probavnog trakta.

Osim ovih promjena načina života i prehrane, probiotici su krajnje rješenje u potrazi za zdravljem crijeva. Ove korisne bakterije heroji probavnog sustava koji neumorno rade na održavanju ravnoteže i održavanju odvijanja procesa bez problema!

Osim jogurta – fermentirana hrana nije dovoljna

Probiotici su žive bakterije koje pomažu u razvoju crijevnog mikrobioma. Mogu se naći u fermentiranoj hrani kao što su tempeh, kimchi, kiseli kupus i jogurt. Međutim, iako ovi prirodni probiotici mogu biti od pomoći, oni možda neće uvijek pružiti potrebnu razinu podrške, posebno za one koji se suočavaju sa stanjima kao što je PCOS.

Učinkovitost ovih probiotika može uvelike varirati, ovisno o čimbenicima kao što su kvaliteta hrane, specifični sojevi bakterija koje sadrži i koliko dobro te bakterije preživljavaju putovanje kroz probavni sustav. Nadalje, količina probiotika u tim namirnicama može biti prilično niska i može biti izazovno konzumirati ih dovoljno da bi imali značajan učinak.

Ljudima sa specifičnim zdravstvenim problemima može biti potreban robusniji i konkretniji pristup za učinkovitu podršku zdravlju crijeva: probiotski dodaci.

Skrivena istina iza učinkovitosti probiotika

Nažalost, nisu svi probiotički proizvodi jednako učinkoviti zbog niza čimbenika.

Neki od čimbenika su broj bakterija po dozi (tzv. jedinice koje stvaraju kolonije), vrste bakterijskih sojeva i koji sojevi su proučavani u pogledu njihove učinkovitosti.

Stručnjaci općenito savjetuju da se odlučite za probiotičke proizvode s najmanje milijardu jedinica koje stvaraju kolonije, uključujući dobro proučene probiotike poput Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacillus ili Saccharomyces boulardii.

Još jedna nevjerojatno ključna stvar je pogledati kako proizvod osigurava preživljavanje bakterija. Procjenjuje se da samo do 1% bakterijskih kultura u običnim probiotičkim proizvodima dospiju živi u crijeva i uspiju djelovati.** Mnoge postaju beskorisne tijekom proizvodnje, skladištenja ili transporta prije nego što uopće dođu do kupca.

A čak i tada, do 99% bakterija je uništeno PRIJE nego što dospiju u naša crijeva pomoću želučanog soka i probavnih enzima.**

Ali što ako postoji način da se osigura maksimalno preživljavanje korisnih bakterija i ponudi neprobojna zaštita za zdravlje crijeva?

Ines je pronašla rješenje i pobijedila svoje PCOS probleme

Zovem se Ines i prije par godina dijagnosticiran mi je PCOS. Kad pogledam unatrag nekoliko mjeseci, tijekom prilično stresnog razdoblja na poslu, počela sam imati stvarno ozbiljnih probavnih problema. Imala sam strašne bolove u želucu, posebno nakon konzumacije jaja i mliječnih proizvoda - hrane s kojom nikad prije nisam imala problema.

Nakon jela bih se napuhnula i imla osjećaj da sam se udvostručila. Osim toga, počela sam imati problema s kožom lica, što je stvarno utjecalo na moje samopouzdanje.

Primijetila sam malo poboljšanje kada sam izbacila određene namirnice, ali budimo iskreni: takva je vrsta ograničenja teška. Neizbježno bih se prepustila svojim prohtjevima i samo tako - vratila se na početak.

Čula sam da žene s sindromom policističnih jajnika često imaju problema s probavom, pa sam zaključila da postoji veza. Tada sam na internetu naletjela na nešto što se zove "propustljiva crijeva". Navedeni simptomi bili su kao da čitam vlastiti dnevnik. Jedan od predloženih lijekova bili su probiotici, pa sam pomislila, zašto ne pokušati?

"Ne mogu biti sretnija!"

Dok sam istraživala probiotike, naučila sam da postoji mnogo problema s načinom na koji se obično proizvode i skladište, tako da njihovi korisni učinci mogu biti prilično ograničeni. I dalje sam željela nešto što je prirodno, ali nisam vidjela smisao ako nije i učinkovito. Htjela sam pronaći ono najbolje što postoji i nakon nekog vremena traganja, pronašla sam!

Očajnički sam željela da djeluje i nije razočarao! Nakon par mjeseci korištenja ovog proizvoda probava mi se poboljšala za 180 stupnjeva! Nema više osjećaja napuhanosti nakon svakog obroka i konačno sam mogla zakopčati svoje traperice bez muke. Koža mi je postala bolja. Budući da sam uspjela malo smršavjeti, poboljšali su se i neki moji drugi simptomi PCOS-a.

Sve u svemu, ne mogu biti sretnija! Svakako bih preporučila ovaj proizvod svim ženama sa sličnim problemima.

Synbiotic Premium – ultimativni izbor za žene s PCOS-om

Formula Synbiotic Premiuma uključuje raznoliku i snažnu mješavinu bakterijskih sojeva s visokim stopama preživljavanja i sadrži druge vrlo korisne sastojke koji dodatno poboljšavaju formulu. To je vrhunski izbor za žene sa simptomima PCOS-a, ali njegove prednosti vrijede za sve koji žele poboljšati zdravlje svojih crijeva.

Jedna od ključnih značajki Synbiotic Premiuma je njegova impresivna, patentirana mješavina 9 različitih sojeva bakterija, Megaflora 9 Evo. Ta je raznolikost ključna jer različiti sojevi imaju različite uloge i dobrobiti u crijevima. Uključivanjem različitih sojeva, ovo izvanredno rješenje osigurava sveobuhvatnu podršku crijevnoj mikrobioti.

Međutim, snaga probiotika je besmislena ako bakterija ne preživi put do crijeva. Ovim se Synbiotic Premium uistinu može pohvaliti. Sadrži jedinstvenu zaštitnu matricu nazvanu ProbioAct®, koja osigurava izvanrednih 90*% stope preživljavanja za svoje bakterije.

To znači da je također 90*x učinkovitiji od običnih probiotika i da je 1,1 milijarda CFU (jedinica koje stvaraju kolonije) sadržanih u Synbiotic Premium Megaflora 9 Evo kompleksu jednako učinkovita kao 99 milijardi CFU u običnom, nezaštićenom proizvodu.

Dodatak također uključuje ekstrakt jeruzalemske artičoke, koji podržava snažan imunološki sustav, i ekstrakt cikorije, koji podržava zdravlje jetre i pomaže u mršavljenju. Ovi botanički sastojci nude široku lepezu dobrobiti za crijeva, čineći Synbiotic Premium optimalnim rješenjem za zdravlje crijeva žena.

Ostvarite ekskluzivni popust na Synbiotic Premium

Samo na ograničeno vrijeme nudimo poseban popust na ovaj fantastični probiotički proizvod koji će pomoći u podršci vašoj probavi i ublažiti probleme poput nadutosti, zatvora, neredovitih odlazaka na WC, nedostatka energije i drugih problema povezanih sa zdravljem crijeva!

Toliko smo uvjereni u učinkovitost Synbiotica da nudimo 30-dnevno jamstvo povrata novca!

Požurite, zalihe su ograničene!

*Rezultati proizvoda mogu se razlikovati među pojedincima i mogu se razlikovati od onih opisanih na web stranici. Naši proizvodi nisu namijenjeni prevenciji, liječenju ili tretiranju bilo koje bolesti ili ozbiljnog stanja. Važno je održavati uravnoteženu prehranu i zdrav način života.   

** Izvori: 

Drouault, Sophie, et al. “Survival, Physiology, and Lysis of Lactococcus Lactis in the Digestive Tract.” Applied and Environmental Microbiology, vol. 65, no. 11, Nov. 1999, pp. 4881–4886., https://doi.org/10.1128/aem.65.11.4881-4886.1999. 

Tehrani, Fahimeh Ramezani, and Samira Behboudi-Gandevani. ‘Polycystic Ovary Syndrome’. Contemporary Gynecologic Practice, InTech, 4 Feb. 2015. Crossref, doi:10.5772/59591. Accessed 3 Jul. 2023.  

Sun, Yan et al. “Gut microbiota dysbiosis in polycystic ovary syndrome: Mechanisms of progression and clinical applications.” Frontiers in cellular and infection microbiology vol. 13 1142041. 24 Feb. 2023, doi:10.3389/fcimb.2023.1142041 

Proizvodi za vas

UROGENITALNO ZDRAVLJE
-50%
Posebna cijena 29,99 EUR(225,97kn) Standardna cijena 59,99 EUR(452,02kn)
Pogledajte proizvod