To je ono što je zimi najviše potrebno ženama

Evo šokantne činjenice: 86% Europljana ne konzumira preporučenih 5 vrsta voća ili povrća svakog dana. To je posebno problematično u hladnim mjesecima, kada tijelu treba još veća podrška.

image

Iskreno, ubrzani način života koji svi živimo čini nevjerojatno teškim kada treba pojesti 5 vrsta povrća i voća svakog dana. Uravnotežena prehrana zahtijeva odlučnost, vrijeme, novac i mnogo truda. A to često znači da svom tijelu opskrbljujete samo minimum koji mu je potreban za održavanje optimalnog zdravlja i dobrobiti.

Zašto je ženama teže dobiti dovoljnu količinu vitamina?

Česte dijete, preskakanje obroka, nepravilan san, stres, sezonske promjene, hormonalne fluktuacije u tijelu i menstrualni ciklusi - sve to doprinosi različitim prehrambenim potrebama kod žena.

Za mnoge žene koje pokušavaju spojiti karijeru, obitelj, obaveze, poslove, kućanske poslove i dnevne aktivnosti, iznimno je teško slijediti uravnoteženu prehranu.

Osim toga, vrlo je teško dobiti sve hranjive tvari i vitamine iz hrane u dovoljnim količinama - neke, poput vitamina D i K i omega-3 masnih kiselina, prisutne su u prirodnim izvorima hrane u iznimno niskim količinama, a hranjive tvari koje konzumiramo s njima mogu spriječiti i njihovu apsorpciju.

Uobičajene hranjive tvari koje žene često imaju u deficitu

Iako je neoptimalni unos vitamina i minerala uobičajen kod oba spola, žene nastoje izostaviti sljedeće tvari:

  • Vitamin D3 - do 70% europskog stanovništva ima nisku razinu.
  • Neravnoteža omega 3 i omega 6 - konzumirate previše omege 6 i premalo omege 3, pa više od 95% odraslih ima nedovoljno optimalne razine omega 3 masnih kiselina.
  • Željezo - žene su sklonije nedostatku željeza zbog menstruacije, trudnoće i dojenja.
  • Vitamin B12 - otprilike 20% populacije, osobito vegetarijanci i vegani, imaju ispod optimalne razine vitamina B12.
  • Vitamin E - samo oko 20% Europljana konzumira dovoljno vitamina E.
  • Biotin - 38% žena koje pate od gubitka kose ima nedostatak biotina.
  • Vitamin K2 - do 31% odraslih ima nedostatak vitamina K.
  • Folati -  više od 50% populacije ne može u potpunosti metabolizirati folate u njihov bioaktivni oblik.

Svi ti problemi mogu se pojaviti tijekom cijele godine, no mnogi od njih su češći zimi, zbog činjenice da manje vremena provodimo na suncu, jedemo manje svježih proizvoda i manje raznoliku i uravnoteženu prehranu.

Kako primijetiti da nemate dovoljno mikronutrijenata?

Mnogim ženama nedostaje više hranjivih tvari odjednom, što može dovesti do različitih simptoma koji se često zanemaruju i smatraju "normalnim" dijelom suvremenog života punog stresa i velike žurbe.

Umor i slabost u mišićima

Dva najčešća simptoma zbog kojih vam možda nedostaju neke hranjive tvari su slabost u mišićima i umor. Možda niste umorni samo od nedovoljnog sna, pretjeranog rada, prevelikog pritiska.

Ako se čini da se umor ne smanjuje ni nakon što se opustite i steknete novu snagu, to može biti zbog niske razine vitamina D, željeza, vitamina B12, pa čak i folne kiseline.

Oslabljen imunitet

Iako je slabljenje imunološkog sustava iznimno čest u hladnim mjesecima, zbog začaranog kruga predugog boravka u unutrašnjosti, što nas ne samo izlaže infekcijama, već može dovesti i do nedostatka vitamina D, slabljenje imunološkog sustava može biti uzrokovano i drugim nutritivnim nedostacima.

Nedostatak željeza, vitamina B12, folne kiseline i vitamina E također može dovesti do manje aktivnog imunološkog sustava koji se ne može boriti protiv infekcija te postajete skloniji prehladama i virusima. Zimi je još teže konzumirati svježe voće i povrće, pa je nedostatak vitamina i minerala još češći nego u ostatku godine.

Slaba koncentracija

Zaboravljivost i slaba koncentracija nisu samo nešto što biste trebali isključiti kao posljedicu vašeg načina života i ako ste pod visokim stresom. Često se ti simptomi mogu ublažiti odgovarajućim unosom DHA (omega 3 masne kiseline), željeza, biotina, vitamina B12 i folne kiseline.

Gubitak kose, lomljivi nokti i problemi s kožom

Iako nisu svi problemi s kosom, noktima i kožom uzrokovani pothranjenošću, pokazalo se da oko 38% žena s gubitkom kose ima nedostatak biotina.

Zdravlje krvi, stanica, kostiju i srca

Anemija je i dalje najrašireniji nutritivni nedostatak u svijetu i najčešća je kod žena, često zbog nedostatka željeza, no vitamin B12 i folati također mogu biti korisni u borbi protiv anemije.

Kosti češće slabe kod starijih žena nego kod muškaraca, a konzumacija dovoljnih količina vitamina D3 i vitamina K2 tijekom života može vam pomoći održati kosti jakima. Ista dva vitamina štite vaše srce.

Koji je najbolji način za izbjegavanje niske razine vitamina i minerala?

Sada imate sve potrebne informacije kako biste saznali trebate li dodatnu pomoć. Možete:

  • pokušajte konzumirati više hrane bogate određenim hranjivim tvarima, i

  • odaberite dodatke prehrani koji sadrže preporučeni dnevni unos i koji su jednostavan i održiv način za osiguranje njihove svakodnevne potrošnje.

Međutim, budući da svi nedostaci hranjivih tvari ne pokazuju očite simptome i nisu svi dodaci isti, ovo možda nije najbolji pristup.

Umjesto da svakodnevno konzumirate hrpu različitih kapsula, uravnotežujući preporučene dnevne količine, pokušavajući pronaći najbolje vrijeme i način da ih unesete kako biste osigurali maksimalnu apsorpciju, iskusite različite vrste nelagode (od zadaha na ribu do okusa željeza i žgaravice), odaberite rješenje sve-u-jednoj-kapsuli.

AVENOBO Multivitamin za žene jedinstvena je multi-vitaminska kapsula - "sve-u-jednom"

AVENOBO Multivitamini za žene pokrivaju najvažnije potrebe žena s mikronutrijentima s najboljim mogućim vitaminima i mineralima u njihovim bioaktivnim i bioraspoloživim oblicima. Avenobo ima jedinstvenu otopinu "kapsula u kapsuli" koja vam omogućuje da apsorbirate i krute i tekuće hranjive tvari istovremeno, bez miješanja ili utječući na njihovu stabilnost ili učinkovitost. To ih čini drugačijima od drugih jer je stopa apsorpcije veća nego kod multivitaminskih dodataka koje obično nalazite.

Vanjska kapsula sadrži tekuće hranjive tvari - omega 3 (293 mg DHA) iz ultračistog ribljeg ulja i 20 µg vitamina D3 - dok je unutarnja kapsula ispunjena krutim sastojcima (željezo, vitamin B12, folna kiselina (folat), biotin i vitamin E) isporučuju se u inteligentnim tabletama s produljenim oslobađanjem koje se mogu postupno oslobađati u tankom crijevu, gdje je apsorpcija hranjivih tvari najoptimalnija.

Za vas to znači pojednostavljenje svakodnevne uporabe osnovnih dodataka prehrani, a za vaše tijelo to znači da ono može apsorbirati i koristiti te hranjive tvari što je učinkovitije moguće.

Iako našem imunološkom sustavu treba podrška multivitamina, osobito u hladnijim mjesecima, možete uzimati Avenobo multivitaminske kapsule za žene tijekom cijele godine.