Ideje za zdravu nadopunu jelovniku

Siječanj je mjesec brokule i cvjetače. To su namirnice koje definitivno zaslužuju naziv “super” jer sadrže pravo bogatstvo hranjivih tvari. Zato vam danas predlažemo zdravu nadopunu jelovnika s tri ukusna jela.  

image

Za doručak predlažemo jaja s brokulom i cvjetačom

Sastojci za 1 osobu:

  • četvrtina glave brokule
  • četvrtina glave cvjetače
  • 2 jaja
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • prstohvat soli i papra

Priprema:

Brokulu i cvjetaču kuhajte na pari otprilike 5 minuta. Bjelanjak umutite te mu dodajte sol i papar. Zajedno s brokulom i cvjetačom ga popecite na ulju otprilike 2 minute na srednje jakoj vatri. Na kraju dodajte žumanjak i maknite s vatre.

Gratinirana brokula s krumpirom za ručak

Sastojci za 1 osobu:

  • 1 veći krumpir
  • pola glave brokule
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žlica parmezana
  • prstohvat soli i papra
  • žličica crvene paprike

Priprema:

Krumpir na pola skuhajte u slanoj vodi, ogulite ga i narežite na veće komade. Dodajte brokulu i lagano promiješajte. Sve skupa stavite u posudu za pečenje (na peki papir). Umutite jaje i dodajte mu kiselo vrhnje i začine. S dobivenom mješavinom prelijte brokulu i krumpir te za kraj pospite naribanim parmezanom. Pecite u pećnici pola sata na 190°C.

Zeleno-mesne polpete

image

Sastojci za 1 osobu:

  • mljeveno goveđe meso (veličina dlana)
  • pola luka
  • pola glave brokule
  • pola glave cvjetače
  • prstohvat soli i papra
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 žličica maslinovog ulja

Priprema:

Meso i luk popržite na ulju na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme brokulu i cvjetaču kuhajte otprilike 5 minuta na pari, da omekšaju. Zatim sve zajedno promiješajte, dodajte začine i  stisnite u grubu kašu. Masu oblikujte u polpete i pecite u pećnici na otprilike 200°C oko 30 minuta. Poslužite sa zdjelom svježe salate koju začinite svježe iscijeđenim sokom od limuna.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod