Menopauza i valunzi

Valunzi su iznenadni valovi vrućine koji zahvate tijelo i lice, često praćeni znojenjem i lupanjem srca. Dok ih neke žene doživljavaju povremeno bez značajne nelagode, druge doživljavaju česte i intenzivne bljeskove koji mogu poremetiti njihov san, posao i opću dobrobit.

Hot flushes in menopause

Znanost iza valunga

Valunzi su uglavnom uzrokovani hormonalnim fluktuacijama, posebice smanjenom razinom estrogena, što remeti kontrolu tjelesne temperature. Mogu započeti tijekom perimenopauze - faze koja vodi do menopauze kada još uvijek imate mjesečnice - i mogu trajati godinama nakon toga.

Jesu li valunzi ozbiljni?

Općenito, valunzi su bezopasni. Međutim, ako ih prate simptomi poput gubitka tjelesne težine, proljeva ili slabosti mišića, ključno je konzultirati liječnika opće prakse kako biste isključili druge uzroke. 

Mogu li se valunzi kontrolirati?

Upravljanje valunzima u potpunosti ovisi o ozbiljnosti njihovog utjecaja na vaš svakodnevni život. Dok ih neke žene mogu smatrati relativno blagima i ne zahtijevaju liječenje, drugima ih je možda više ometajuće. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da ih ublažite.

Promjena načina života

Promjena određenih životnih navika može znatno ublažiti valunge. Iako se, postizanje ravnoteže između zdravog načina života i užurbanosti modernog života, može činiti izazovnim čak i male promjene mogu donijeti značajne prednosti. Jednostavne promjene u vašem životnom stilu, poput prakticiranja joga tehnika disanja ili drugih vježbi opuštanja, mogu napraviti primjetnu razliku.

Smanjite konzumiranje alkohola

Alkohol može utjecati na to kako vaše tijelo regulira temperaturu. Kada jetra razgrađuje alkohol ona stvara toplinu, što pogoršava valunge. Osim toga, alkohol širi krvne žile, što dovodi do crvenila lica, pa čak i do znojenja dok se vaše tijelo pokušava riješiti toksina.

Smanjite konzumiranje kofeina

Kofein je stimulans koji vas može učiniti nervoznim i može izazvati valove vrućine i lupanje srca.

Prestanite pušiti

Nikotin u cigaretama uzrokuje da vaše tijelo oslobađa kemikalije koje povisuju otkucaje srca i tjelesnu temperaturu, uzrokujući valove vrućine.

Naučite upravljati stresom i tjeskobom

Stres i tjeskoba mogu aktivirati reakciju vašeg živčanog sustava "bori se ili bježi", što rezultira valovima vrućine i znojenjem. Kognitivna bihevioralna terapija pokazala se učinkovitim pristupom upravljanju simptomima menopauze, uključujući valove vrućine.

Razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse

Razgovarajte o svim lijekovima koje uzimate ili zdravstvenim problemima koje imate sa svojim liječnikom opće prakse, jer neki mogu pogoršati simptome valunga. Vaš liječnik opće prakse može vam dati savjet o upravljanju ovim učincima.

Budite što smireniji

Promjena okoline može pomoći u upravljanju neugodom valunga. Odlučite se za laganiju, slojevitu odjeću koja se lako skida. Prebacite se na laganije materijale za posteljinu i rashladni jastuk kako biste spriječili pregrijavanje i održavajte svoj životni prostor hladnim podešavanjem termostata ili korištenjem ventilatora kada je to potrebno.

Hot flashes

Mogućnosti hormonskog liječenja

Vrlo učinkovita opcija za liječenje valunga u menopauzi je hormonska nadomjesna terapija (HNL), dostupna kod vašeg liječnika opće prakse. Valunzi su prvenstveno potaknuti padom razine hormona, posebno estrogena, a HNL nastoji obnoviti te hormone. Uz to, HNL nudi i dodatne zdravstvene prednosti, poput smanjenja rizika od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti, osobito ako se započne unutar deset godina od početka menopauze.

Nehormonske opcije

HNL nije univerzalno rješenje i važno je napomenuti da je to samo jedna od nekoliko dostupnih opcija liječenja. Za one koji možda nisu prikladni kandidati za HNL, postoje alternativni lijekovi koji su bili učinkoviti u upravljanju simptomima kao što su valovi vrućine. Međutim, ovi lijekovi zahtijevaju pažljivo razmatranje i razgovor s liječnikom opće prakse zbog mogućih nuspojava.

Klonidin

Ovaj lijek, iako se primarno koristi za snižavanje visokog krvnog tlaka, jedan je nehormonskih tretmana za valunge. To je izvrsna alternativa kada se HNL smatra nesigurnim. Međutim, možda neće biti prikladno za osobe koje uzimaju određene lijekove ili one s niskim krvnim tlakom. U većim dozama, klonidin može poremetiti san, što je čimbenik koji će vaš liječnik opće prakse morati uzeti u obzir prije propisivanja.

Gabapentin

Gabapentin se obično koristi za kontrolu epilepsije ili kronične živčane boli, a poznato je i da ublažava valove vrućine. Nažalost, veće doze mogu dovesti do nuspojava kao što su pospanost, suha usta i debljanje.

Antidepresivi

Određeni antidepresivi, posebno selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) i selektivni inhibitori ponovne pohrane noradrenalina (SNRI), mogu se propisati kao alternativa za liječenje valunga kada HNL terapija nije sigurna. Ključno je posavjetovati se sa svojim liječnikom opće prakse o ovoj opciji, budući da ovi lijekovi nemaju dozvolu za liječenje valunga i također mogu izazvati nuspojave pri visokim dozama, od kojih neke oponašaju simptome menopauze, uključujući smanjeni libido, mučninu i suha usta.

M-Pause od Sensilaba

Uz sve nabrojane strategije, razmislite o isprobavanju M-Pause, 100% prirodnog dodatka bez hormona kojeg je razvio Sensilab. M-Pause je dizajniran za podršku ženama koje imaju simptome menopauze i perimenopauze i nudi prirodan pristup za smanjenje valova vrućine i održavanje osjećaja smirenosti i ugode.

Zaključak

Valunzi su zajedničko iskustvo među mnogim ženama tijekom menopauze. Iako promjene načina života mogu pružiti olakšanje, važno je imati otvoren dijalog sa svojim liječnikom opće prakse o cijelom rasponu dostupnih opcija liječenja, uključujući HNL terapiju i korištenje prirodnih dodataka kao što je M-Pause, kako biste pronašli najprikladniji pristup za svoje potrebe. Zapamtite, traženje pomoći jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti.

Proizvodi za vas

30-DNEVNI PROGRAM
-45%
Posebna cijena 32,99 EUR(248,58kn) Standardna cijena 59,99 EUR(452,02kn)
Pogledajte proizvod