Istina o antibioticima: razumijevanje njihovog skrivenog utjecaja na crijevni mikrobiom i ljekovita moć probiotika

Iako su antibiotici napravili revoluciju u medicini i spasili nebrojene živote, sada znamo da njihovi učinci imaju svoju cijenu. Nedavno istraživanje pokazalo je da čak i kratkotrajno liječenje antibioticima može značajno poremetiti osjetljivu ravnotežu u crijevnom mikrobiomu, koji igra važnu ulogu u našem zdravlju, od pomoći u kontroli probave do jačanja imunološkog sustava.

The complicated relationship between antibiotics and the gut microbiome

Problem s antibioticima

Iako su antibiotici neizostavni, moramo biti svjesni i svih rizika koje nose. Vjerojatno smo svi upoznati sa zabrinjavajućim problemom otpornosti na antibiotike. To se događa kada prekomjerna uporaba antibiotika učini bakterije otpornima na njih, uzrokujući da tretmani s vremenom postanu manje učinkoviti.

Međutim, utjecaj antibiotika na zdravlje naših crijeva jednako je hitan problem koji je dokazan u nedavnim studijama. Čak i kratkotrajno liječenje antibioticima može poremetiti osjetljivu ravnotežu crijevnog mikrobioma, što dovodi do različitih potencijalnih zdravstvenih problema poput proljeva, nadutosti, mučnine ili grčeva u želucu.

Izvanredan svijet crijevne mikrobiote

Naše je tijelo puno milijuna i milijuna mikroskopskih bakterija, gljivica i virusa zajednički poznatih kao mikrobi. Zapravo, ako prebrojimo sve stanice u našem tijelu, samo smo 43% ljudi; ostalo su zapravo bakterije.

Mikrobiom crijeva velika je zbirka mikroorganizama koji uglavnom žive u debelom crijevu. Može težiti između 1 i 2 kilograma i služi kao dodatni organ koji je ključan za ljudsko zdravlje. Može nam pomoći da probavimo hranu, kontroliramo imunološki sustav i podržimo zdravlje našeg srca i mozga.

The gut

Narušena ravnoteža mikrobioma i smanjena mikrobna raznolikost do kojih dolazi nakon liječenja antibioticima može imati teške posljedice za ljudsko zdravlje. Smanjena raznolikost mikroorganizama može nas učiniti osjetljivijima na infekcije klicama koje uzrokuju proljev i kolitis.

Zbog važne uloge mikrobiote u našim tijelima, mnoga su istraživanja** zaključila da mikrobna neravnoteža u crijevima može biti povezana s puno ozbiljnijim stanjima od samog proljeva i grčeva u želucu. Neki od njih uključuju pretilost, dijabetes, astmu i alergije, a nedavno istraživanje** čak je povezalo oralne antibiotike s povećanim rizikom od raka debelog crijeva.

Iako svaki pojedinac različito reagira na antibiotike, istraživanja** sa zdravim sudionicima otkrila su da čak i samo jedan ciklus liječenja antibioticima može drastično promijeniti mikrobiom. U nekim slučajevima vraćanje izvornog sastava vrsta u crijevima može trajati nekoliko mjeseci ili čak godina.

Tri načina za prirodnu zaštitu mikrobioma od antibiotika

Iako su dokazi o učinku antibiotika na ravnotežu crijeva alarmantni, postoje načini na koje možemo zaštititi i obnoviti svoj mikrobiom. Neki od načina na koje to možete postići su:

A varied diet

1.Učinite svoju prehranu raznovrsnijom

Konzumiranje raznolike hrane dovodi do raznolikog sastava mikrobioma i dobrog zdravlja crijeva. Pokušajte uključiti više povrća i cjelovitih žitarica u svoju prehranu. Cjelovite žitarice poput ječma, kvinoje, prosa i smeđe riže sadrže velike količine vlakana i dobrih ugljikohidrata, koje probavljaju crijevne bakterije i pogoduju mršavljenju i liječenju dijabetesa.

2. Neka prebiotička hrana bude dio vaše prehrane

Prebiotici su obično hrana bogata vlaknima koja djeluju kao hrana za zdrave bakterije u našim crijevima, potičući njihov rast i poboljšavajući ravnotežu mikrobioma. Neki primjeri prebiotičke hrane uključuju cikoriju, banane, šparoge, jabuke i zob.

3. Razmislite o konzumiranju fermentirane hrane

Fermentirana hrana poput kefira, jogurta, kiselog kupusa i kiselih krastavaca izvrstan je izvor zdravih bakterija (uglavnom laktobacila) koje mogu smanjiti broj štetnih organizama u crijevima.

4. Ograničite unos umjetnih sladila i prerađene hrane

Smatra se da prerađena i pržena hrana bogata transmasnoćama negativno utječe na zdravlje crijeva. Slično tome, neki dokazi** pokazuju da umjetni zaslađivači mogu povisiti razinu šećera u krvi potičući rast nezdravih crijevnih bakterija.

Martino putovanje ka obnavljanju svog mikrobioma i povratku svog zdravlja

Zovem se Marta i u srednjim sam 40-ima. Želim podijeliti svoju priču o problemima koje sam imala s crijevima nakon liječenja antibioticima. Sve se dogodilo prošle zime; Počela sam imati probleme s mokrenjem i isprva sam mislila da će nestati sami od sebe, međutim to se nije dogodilo i konačno sam otišla kod liječnika. Rekao je da imam urinarnu infekciju i prepisao mi neke antibiotike. Lijek mi je ubrzo pomogao. Ali otprilike mjesec dana nakon što sam ih prestala uzimati, moji su se problemi vratili i morala sam uzeti još jednu turu antibiotika! Morala sam ih uzimati duže, a doza je bila puno jača.

Nakon što sam konačno prekinula liječenje, primijetila sam da mi je probava potpuno poremećena; Imala sam grčeve u želucu i povremeni proljev te sam osjećala nadutost bez obzira na to što sam jela. Mislila sam da sam povrh svega dobila i neku želučanu bolest, ali moj liječnik je rekao da to nije slučaj. Osjećala sam se beznadno i frustrirano jer nisam znala što učiniti. Srećom, jedna od mojih najboljih prijateljica je nutricionistica, pa sam je odlučila pitati za savjet.

Kad sam s njom podijelila svoju zabrinutost, odmah je posumnjala da su antibiotici poremetili mikrobiom mog crijeva. Objasnila je kako antibiotici mogu utjecati na ravnotežu korisnih bakterija u crijevima, što dovodi do probavnih problema i proljeva. Bila je užasnuta kada je saznala da mi liječnik nije preporučio nikakve probiotike koji bi mi pomogli vratiti zdravlje crijeva tijekom i nakon liječenja antibioticima.

Antibiotics

“Preporuka koja mi je pomogla da se riješim probavnih problema.”

Po savjetu prijateljice odlučila sam probati probiotike. Predložila mi je da potražim proizvod s raznim sojevima bakterija mliječne kiseline, posebno Lactobacillus i Bifidobacterium, pa sam odlučila još malo proguglati prije nego išta kupim.

Dok sam istraživao razne probiotičke dodatke prehrani, naučila sam da moram obratiti dodatnu pozornost na to kako se proizvode. Kako se pokazalo, mnogi probiotici mogu biti neučinkoviti jer korisne bakterije nisu zaštićene od probavnih sokova i samo mala količina dospijeva u crijeva. A to nisam htjela; Željela sam proizvod koji će mi pomoći da se riješim probavnih problema.

Nakon temeljitog istraživanja pronašla sam fantastičan proizvod s patentiranom mješavinom 9 kultura bakterija mliječne kiseline. Sadržavao je sorte koje je moja prijateljica spomenula i još više dodatnih! Također je sadržavao jeruzalemsku artičoku i cikoriju, koji su poznati po tome što dodatno podržavaju probavu i imunološki sustav. Kupila sam proizvod i počela ga redovito uzimati.

Moram reći da su probiotici vrlo pozitivno djelovali na moje zdravlje. Postupno sam počela primjećivati poboljšanja u probavi, a porasla mi je i razina energije. Ubrzo sam se opet osjećala potpuno zdravo.

Sada se 100% vraćam na pravi put i to pripisujem snazi probiotika. Zaista sam zahvalna što sam pronašla rješenje koje mi je pomoglo. Bilo je to putovanje koje mi je otvorilo oči i sretna sam što sam mnogo naučila o važnosti zdravlja crijeva i potencijalnim dobrobitima probiotika za opću dobrobit.

Synbiotic Premium – ultimativni saveznik za vaša crijeva tijekom i nakon liječenja antibioticima

Ovaj izniman probiotički dodatak znanstveno je potkrijepljeno rješenje za zdravlje crijeva u obliku kapsula. Formuliran s prirodnim sastojcima, igra vitalnu ulogu u ponovnom balansiranju vaše mikrobiote i poticanju zdravijeg crijevnog okruženja.

Značajna karakteristika Synbiotic Premiuma je njegova izuzetna patentirana kombinacija 9 sojeva bakterija poznata kao Megaflora 9 Evo. Imati toliko sojeva u jednom proizvodu je bitno, jer svaki soj daje različitu prednost crijevima. Zahvaljujući Megaflora 9 Evo, naša formula jamči sveobuhvatnu podršku crijevnom mikrobiomu.

Osim sastojaka, Synbiotic Premium ima još jedan as u rukavu: posebnu zaštitnu matricu nazvanu ProbioAct® sa zajamčenom stopom preživljavanja korisnih bakterija od 90%. Ova patentirana tehnologija osigurava preživljavanje bakterija na njihovom putu do crijeva, gdje stupaju na snagu.

Ova visoka stopa preživljavanja čini Synbiotic Premium 90*x učinkovitijim u usporedbi s običnim probioticima, što znači da je 1,1 milijarda CFU (jedinica koje stvaraju kolonije) prisutnih u njegovom kompleksu Megaflora 9 Evo jednako snažna kao 99 milijardi CFU pronađenih u tipičnom nezaštićenom proizvodu.

Formula je dodatno obogaćena ekstraktom jeruzalemske artičoke koji podupire imunološki sustav te ekstraktom cikorije koji pomaže probavi i zdravlju jetre. Ova jedinstvena mješavina sastojaka nudi širok raspon dobrobiti za crijeva, čineći Synbiotic Premium najboljim rješenjem za vaša crijeva tijekom i nakon liječenja antibioticima.

Isprobajte Synbiotic Premium bez rizika!

Samo na ograničeno vrijeme nudimo poseban popust na ovaj fantastični probiotički proizvod koji će vam pomoći u ponovnom uspostavljanju ravnoteže crijevnog mikrobioma i ublažiti probleme poput nadutosti, zatvora, neredovitih odlazaka na WC, nedostatka energije i drugih problema povezanih sa zdravljem crijeva!

Toliko smo uvjereni u učinkovitost Synbiotic Premiuma da nudimo 30-dnevno jamstvo povrata novca!

Požurite, zalihe su ograničene, a proizvod leti s naših polica!

*Učinci proizvoda mogu se razlikovati od osobe do osobe i mogu se razlikovati od onih opisanih na web stranici. Naši proizvodi nisu namijenjeni prevenciji, liječenju ili tretiranju bilo koje bolesti ili ozbiljnih stanja. Važno je održavati uravnoteženu prehranu i zdrav način života.

** Izvori:

Patangia DV, Anthony Ryan C, Dempsey E, Paul Ross R, Stanton C. Impact of antibiotics on the human microbiome and consequences for host health. Microbiology Open. 2022 Feb;11(1):e1260. doi: 10.1002/mbo3.1260. PMID: 35212478; PMCID: PMC8756738.

Wang J, Xiang Q, Gu S, Gu Y, Yao M, Huang W, Gao W, Tang LL. Short- and Long-Term Effects of Different Antibiotics on the Gut Microbiota and Cytokines Level in Mice. Infect Drug Resist. 2022;15:6785-6797
https://doi.org/10.2147/IDR.S388687

Fessl, S. (2022, May 5). What happens to the gut microbiome after taking antibiotics? The Scientist Magazine®. https://www.the-scientist.com/news-opinion/what-happens-to-the-gut-microbiome-after-taking-antibiotics-69970

Fast facts about the human microbiome - UW department’s web server. (n.d.).

https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Microbiome.pdf

Robertson, R. (2023, April 3). How does your gut microbiome impact your overall health? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_9

Proizvodi za vas

PROBAVA
-50%
Posebna cijena 7,99 EUR(60,20kn) Standardna cijena 15,99 EUR(120,48kn)
Pogledajte proizvod