Zašto kolegica s posla može pojesti sve, a vi se udebljate samo kad pogledate hranu?

Uzrečica "Ono si što jedeš" već duže vrijeme ne vrijedi. Naime pravilno je "Ono si što apsorbiraš". Znate li, da ne postoje dvije osobe koje bi recimo pojele isti komad kruha i u tijelo apsorbirali jednaku količinu kalorija?

image

Kolegica s posla može pojesti skoro cijelu tortu, pa i dalje ima vitku liniju. Vi se s druge strane udebljate samo kad pogledate tortu.

O apsorpciji makro hranjivih tvari i mikro hranjivih tvari odlučuje naša crijevna mikrobiotika. Koliko kalorija će tijelo apsorbirati ovisno je od više faktora: između ostalog od dobre probave, količine želučane kiseline, probavnih sokova, probavnih enzima, i raznovrsnosti mikrobiotike u svakom pojedincu.

Kako djeluje probava?

Probava ugljikohidrata znači pretvaranje polisaharida u monosaharide (glukozu). Sve počinje u ustima s pomoću enzima amilaze i zatim se nastavlja u tankom crijevu s pomoću enzima amilaze gušterače. Metabolizam se dovrši još s pomoću enzima sukraze, laktaze i maltaze. Bjelančevine se pretvaraju u aminokiseline.

Pretvaranje počinje u trbuhu, s pomoću želučane kiseline i završi u tankom crijevu s pomoću sokova gušterače i enzima enterokinaze. Masnoće svoju put započinju u dvanaesniku, koji pomoću žučnih soli i enzima lipaze pretvara trigliceride u masne kiseline i glicerol. Svi elementi navedenih hranjivih tvari, potrebni su za optimalno djelovanje probave.

Loša probavna mikrobiota znači dodatne kilograme

Probava je dosta kompleksan proces, koji nemaju svi ljudi optimiziran. Razlozi mogu biti sljedeći: pogrešan razmjer unesenih hranjivih tvari, loše prehrambene navike, obrađena hrana, loše prožvakana hrana, premalo mikronutrienata...
Jedna od čestih posljedica lošeg metabolizma je porušena probavna mikrobiotika, koja uzrokuje dodatno nakupljanje viška kilograma.
Ukoliko se gore navedeni procesi ne odvijaju kako bi trebali, tijelo u sebe ne apsorbira sve elemente koje bi trebalo. Mozak non-stop javlja da mu nešto nedostaje. Na taj način mozak ispusti hormon grelin, koji kod nas izaziva neizmjernu glad, najviše za ugljikohidratima.

Zadržavanje vode v obliku viška kilograma

Povećanje kilograma uzrokuje i zadržavanje vode u tijelu, što je veoma česta posljedica loše apsorpcije probavne mikrobiotike.
Kada krenete na pravi način apsorbirati sve hranjive tvari, tada će održavanje vaše tjelesne težine postati puno jednostavnije.
Isprobajte PROIZVODE, koji sadrže makro i mikro hranjive tvari u točno pravom razmjeru i time potiču probavnu mikrobiotiku i prehranske hormone te omogućuje brže i lakše mršavljenje.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod