Zašto aerobne vježbe nisu najbolje za mršavljenje?

Pod aerobne vježba spada zapravo većina vježbi, koje su vam dosada preporučali za mršavljenje (trčanje, vožnja bicikle, brzo hodanje...), znači dugotrajne, ne toliko intenzivne vježbe. Naime nova istraživanja ukazuju na to da je za brzo sagorijevanje masnoća najučinkovitija kratkotrajna vježba s visokim intenzitetom. 

image

Aerobnu vježbu od anaerobne vježbe najlakše razlikujemo po tome možemo li za vrijeme vježbe normalno govoriti te dali je možemo izvoditi dulje od nekoliko minuta. Za vrijeme aerobne vježbe naše tijelo ima dovoljno vremena da za pridobivanje energije upotrijebi kisik i zato može trajati duže. Ako je vaš cilj smršaviti, onda aerobne vježbe nisu pravi izbor za vas. Zašto?

1. Anaerobne vježbe vam uzmu manje vremena

Aerobna vježba vam uzima dosta vremena i ima manji učinak u jednakom vremenskom razdoblju – što znači da se masnoće sporije tope nego kod anaerobnih vježbi. Kada nekoliko minuta s ubrzanim otkucajima srca izvodimo intenzivnu vježbu, brže topimo masnoće. Još veći učinak je ako te par-minutne intenzivne vježbe izvodimo nekoliko puta na dan!

2. Anaerobne vježbe imaju za posljedicu topljenje masnoća nekoliko sati nakon vježbanja 

Druga prednost anaerobne vježbe je takozvani “afterburn” učinak, znači veća uporaba kalorija čak i za vrijeme mirovanja. Smatra se da se do 95 % kalorija, koje se troše za vrijeme anaerobnih vježba, potroše na kraju anaerobnog treninga. Tada tijelo intenzivnije upotrebljava kisik i regenerira mišića, što se vidi u povećanom bazalnom metabolizmu (upotrijebe kalorija u mirovanju).

3. Izbjeći ćemo razgradnju mišića

Pa još treća prednost anaerobnog vježbanja – kod duže aerobne vježbe povećava se razina hormona stresa (kortizola) u krvi, što pridonosi usporenom topljenju masnoća i velika je vjerojatnost da se mišići krenu razgrađivati zbog energetskih potreba. To naravno ne želimo, jer mišići osim što troše energiju, troše i kalorije (2,5x više nego masnoća), također su zaduženi za lijep izgled tijela. Anaerobni treninzi zbog svoje kratkoće tu zamku uspijevaju izbjeći.
Znači ne trebate trčati ili voziti biciklu sat vremena. Dovoljno je nekoliko minuta intenzivnog anaerobnog treninga nekoliko puta na dan – učinak je brži i vidljiviji.

Slimmium program vježbi

Ako se želite uvjeriti u učinkovitost vježbi za brzo topljenje masnoća, i to u udobnosti vašega doma, naručite Slimmium START UP program jer dobivate Slimmium program vježbi za intenzivno topljenje masnoća u okviru programa za mršavljenje sasvim besplatno. Kroz 20-minutnu vježbu će vas voditi licencirani sportski trener Miha Krajnc.

I kada krenete s vježbom, htjeti ćete iskoristiti ono najbolje iz nje, još veće topljenje masnoća i bolju regeneraciju mišića. Upravo zbog toga smo razvili napitak s prirodnim okusom ananasa BootBurn Active. Sadrži najjači topilac masnoća L-karnitin, te 3 sastojka poznata po povećanju termogeneze, što znači da se masnoće koriste za stvaranje energije: guaranu, zeleni čaj i čaj mate.

Zamijenite masnoću za energiju!