Prirodna zaštita od sunca

Jeste li od onih koji se vole izležavati na plaži, a da pritom zaboravljate na zaštitu od sunca? Dobre kreme za sunčanje su skupe, a učinkovita zaštita od štetnih UV zraka vam je vjerovali ili ne, na dohvat ruke. Provjerite koje namirnice će vašu kožu zaštiti pred opeklinama. 

image

Rajčica i lubenica

Rajčica, posebno kuhana, sadrži likopen – jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidanata. Jedno istraživanje je pokazalo da skupina koja je konzumirala pasterizirane rajčica imala veću zaštitu od opeklina. Ako spadate među one kojima rajčica nije omiljeno povrće, možete konzumirati lubenicu, koja je isto bogata likopenom. Rajčica i lubenica će pružiti adekvatnu zaštitu vašoj koži i nahraniti tijelo vitaminima i mineralima.

Zeleni čaj

U vrućim danima, najbolje je piti puno vode, koju možete zamijeniti čašom zelenog čaja bez šećera. Istraživanja su pokazala da konzumiranje zelenog čaja kao i umivanje kože zelenim čajem, sprječava rak kože i povoljni djeluje na zdravlje.  

Maslac

Možda vam se čini neobično da maslac spominjemo u ovom članku, jer  nam ga na svakom koraku predstavljaju kao zabranjenu namirnicu.  No, istraživanja su pokazala da korištenje maslaca u prehrani sprječava rak kože i kožna oboljenja. Preporučuje se konzumiranje maslaca iz kravljeg mlijeka. Takav maslac će imati više vitamin, te druge hranjive vrijednosti.

Ribe

Poznate je da ribe imaju omega 3 masne kiseline, te blagotvoran učinak na naše tijelo. Uz to, štite nas od štetnih sunčevih zraka, hidratiziraju i hrane kožu. Vaša koža će biti manje osjetljiva na djelovanje UV zraka, ako ćete joj ponuditi kocku tamne čokolade. Tako ćete kožu zaštiti pred suncem i podariti joj mekan i svilenkast izgled.

Peršin

Tko bi rekao da peršin, taj ugodan i mirisan začin ima pozitivne učinke na našu kožu. Peršin je izvor flavonoida koji su poznati po antioksidativnom djelovanju, zbog čega je peršin idealna zaštita pred opeklinama. Osim toga, izvor je vitamin K,C i A koji njeguje kožu.

Aloe vera

Aloe vera može blokirati 90% štetnih zraka koje dolaze od sunca. Sok aloe vere djeluje anti-upalno i osim svojih mnogih korisnih učinaka, pokazuje i dobre učinke kao zaštita od sunca. Aloe vera oslabljuje učinak UV zraka jačanjem imunoloških reakcija kože. Dobra je i za tretman već upaljene kože ili ostalih iritacija i rana.