Zanima li vas kojeg hormona većina nas ima previše?

Hormone si možemo najlakše predočiti kao mikroskopske neumorljive kurire koji prenose važne poruke po cijelom tijelu. Kako bi mogli pravilno transportirati te poruke moraju biti prisutni u odgovarajućim količinama. Ako je bilo kojeg hormona premalo ili previše to se pokaže nastankom tjelesnih tegoba ili promjena u raspoloženju. Zanima li vas kojeg hormona većina nas ima previše u tijelu i kako se ga riješiti? 

image

Bombardirani smo s hormonom estrogenom

Estrogen je ženski spolni hormon kojeg imaju tako žene kao i muškarci. Naravno, muškarci ga imaju u manjoj količini. Također što žene imaju i hormon testosteron ali manje nego muškarci. Činjenica je da je estrogen prisutan u našem urbanom načinu života u ekstremno velikim količinama. Živimo u okružju preopterećenom tisućama umjetnih kemikalija, a brojne od njih su dokazano i vrlo štetne. Među njima su takozvani remetioci hormona koji remete djelovanje hormona i uzrokuju brojne hormonske probleme.  Često se radi o kemikalijama koji u tijelu djeluju isto ako i spolni hormon estrogen. I što se dogodi ako te kemikalije naše tijelo ne izluči iz organizma? Počinju se taložiti i uzrokuju hormonski kaos u našem tijelu!

Višak estrogena – kruškaste žene i ženskasti muškarci

Ako bi htjeli od oka ocijeniti koliki utjecaj ima višak estrogena na tjelesnu raspodjelu masnoća, onda je to tijelo žene u obliku kruške. Naime višak estrogena utječe na raspodjelu masnoća u predjelu bokova, stražnjice i bedara. Kod muškaraca možemo primijetiti gubitak mišićne mase i nastanak muških prsiju. Naravno to je samo vrh ledene gore. Posljedice viška estrogena mogu biti i bolne te obilne menstruacije, zadržavanje vode, problemi s erekcijom… Znači, jasno je da nikako ne želimo imati višak estrogena! Naravno, niti naše tijelo ga ne želi, naime cijelo vrijeme se trudi izlučiti sve toksine iz tijela – pod njih podrazumijeva i višak hormona. Jetra je organ koji je za to zadužen.

Zašto trebamo pomoći našoj jetri kako bi mogla izlučiti višak estrogena

Obično ne razmišljamo o tome koliko posla ima naša jetra svakoga dana s toksinima – posebno ako često jedemo procesiranu i brzu hranu, pušimo cigarete, koristimo komercijalnu kozmetiku, jedemo ne ekološko meso i mliječne proizvode, ne gibam se dovoljno… sa svime time unosimo toksine u naše tijelo. Ako imamo previše nezdravih navika, jetra jednostavno ne može više slijediti taj tempo. Tako da ne može niti razgraditi sve te nakupljene toksine. Zato se višak hormona (kao što je estrogen), kojeg bi morali izlučiti u obliku urina ili blata, vrati iz jetre u krvotok i uzrokuje brojne zdravstvene probleme u različitim dijelovima tijela. Nažalost, čak i ako živimo zdravim načinom života ne možemo u potpunosti izbjeći remetioce hormona. Koje probleme će nam uzrokovati, vrlo je važno i od sposobnosti naše jetre da ih izluči iz organizma.

Kako možemo pomoći jetri izlučiti višak estrogena?

Na području uklanjanja remetioca hormona iz tijela (kemikalija koje remete djelovanje hormona) Hrvatskoj je proizvod EstroLux broj 1.! Prirodni ekstrakti s dokazanim djelovanjem sprječavaju taloženje remetioca hormona u tijelu i ubrzavaju njihovo izlučivanje iz tijela tako što poboljšavaju rad jetre. Nemojte tako lako prihvatiti da imate PMS i liniju u obliku kruške!