Zašto vam misli ne daju da smršavite?

22.2.2016.
Brojimo kalorije, mjerimo porcije, na vagu stavljamo sve samo kako bismo izgubili koji kilogram. No, često zaboravljamo ključni element na putu do željenog uspjeha - moć misli.

Nedavno objavljeno istraživanje provedeno nad 1.005 ispitanika, pokazalo je da 31% ispitanika smatra da je tjelovježba najteži, ali ključan element u procesu gubljenja kilograma, dok 26% ispitanika smatra da je presudna disciplinirana prehrana. Zanimljivo je kako 17% ispitanika smatra da financijsko stanje pojedinca blisko povezano s rezultatima mršavljenja, a samo 10% ispitanika je izjavilo kako mentalna stabilnost i odlučnost igraju najveću ulogu u uspješnom gubljenju neželjenih kilograma.

"Često mislimo da su um i tijelo dva potpuno odvojena elementa, ali su jako povezani", tvrdi liječnica Michelle May, autorica knjige "Eat What You Love, Love What You Eat". Michelle smatra da je svatko od nas emocionalni izjelica te da je to posve zdravo i normalno. Dok nam hrana daje osjećaj "topline" i "ljubavi", moramo biti svjesni da takav osjećaj traje veoma kratko vrijeme, pa posežemo za hranom češće nego bismo trebali. Bez obzira na sav trud kojeg postižemo prilikom vježbanja, emocionalnim prejedanjem možete znatno unazaditi sve napore da budete zdraviji i mršaviji.

S tim na umu predlažemo nekoliko jednostavnih trikova koji značajno mogu olakšati put do uspjeha i istovremeno vam pomoći da izbjegnete emocionalno prejedanje.

Jeste li stvarno gladni?

Idući put kad se nađete ispred hladnjaka, zastanite na trenutak i iskreno se zapitajte jeste li zaista gladni? Ako je odgovor potvrdan, samo naprijed, poslužite se hranom. Ako nije, ponovno se upitajte zbog čega biste trebali jesti? Možda ste pod stresom zbog obaveza ili vam je jednostavno dosadno. U tom slučaju trebali biste poraditi na snazi volje i strpjeti se.

Ograničenja pod svaku cijenu jednostavno ne funkcioniraju

Naprotiv, ona će uništiti sve vaše napore budući da je riječ o gornjoj granici za tzv. okidač emocionalnog prejedanja. Više ćete htjeti "zabranjene" stvari. Ako si tu i tamo priuštite neki desert, ali samo onda kada je u pitanju hrana u kojoj zaista uživate, izbjeći ćete opsesivno razmišljanje o svim vrstama hrane koje odjednom želite sada kada ne biste trebali.

Vodite dnevnik

Praćenje hrane koju konzumirate i emocija koje proživljavate može poslužiti kao velika pomoć u upoznavanju sebe i vlastitih prehrambenih navika. Na taj ćete način izbjeći "velike oči" i shvatiti da glad ponekad zna proizaći iz želje za povremenim obrocima.

Posavjetujte se sa stručnjakom

Ako se teško nosite s emocionalnim prejedanjem kojeg ne možete kontrolirati, što vas oštećuje i emocionalno i fizički, ili mislite da imate poremećaj u prehrani, preporučujemo da se posavjetujete s liječnikom ili nekom drugom stručnom osobom koja bi vam mogla pomoći.

Sensilab preporučuje Day&Night paket

  • Topi masnoće, smanjuje apetit i daje energiju
  • Sprječava tvorenje novih masnih naslaga
  • Ubrzava metabolizam masti i povećava učinak vježbe
  • Zajednički učinak vidljiv je već u mjesec dana!