Vodič do neograničene motivacije

Vaska Đurić: ˝S ovim napitkom sam svaki tjedan izgubila 3,5 kg!

Saznajte više

Vodič do neograničene motivacije

28.12.2017.

Da li vam je poznat onaj osjećaj kao da možete osvojiti svijet? Kada se svi problemi čine bezvezni, a vas ništa ne može zaustaviti? A oni dani kada vam se uopće neda ustati iz kreveta? Je li i to poznato?

Sasvim je prirodno doživjeti obje situacije. No to ne znači da moramo život pustiti sudbini. Sami možemo utjecati na to kako ćemo se osjećati i kako ćemo proživjeti dan: hoćemo li ga prespavati ili ćemo osvojiti svijet?

Uzmite jednu bilježnicu i olovku te slijedite uputama – vrijeme je za postavljanje ciljeva i pripremu osobnog plana za samomotivaciju. Tako ćete si zacrtati pravi put i pobrinuti se da na njemu i ostanete :)

1. KORAK: Postavljanje ciljeva

Ako se budete s pozitivnim očekivanjem veselili budućnosti, nećete imati mjesta za negativne misli i osjećaje.

Razmislite, gdje se vidite za 10 godina? Što morate napraviti u sljedećih par godina kako bi to postigli? Što morate učiniti već ove godine?

Postavite si učinkovite ciljeve u 6 koraka:

  • Opišite vašu idealnu budućnost. Ipak budite realni, s druge strane ne pretjerano skromni.
  • Nabrojite sve osobine, znanja i vještine koje mora imati osoba koju vidite u budućnosti. Označite one koje još nemate.
  • Napišite ih još jednom s velikim tiskanim slovima, svaku na posebnu stranicu u bilježnici.
  • Za svaku osobinu, znanje i vještinu zapišite korake koji su potrebni da do njih dođete. To su vaši ciljevi.
  • Napravite vremenski plan za ovu i sljedeću godinu, za sve aktivnosti koje morate napraviti kako bi postigli zacrtane ciljeve.  
  • Tamo gdje je potrebno napišite aktivnosti na mjesečnoj, tjednoj ili čak dnevnoj razini.

2. KORAK: Motivacija

Potvrđivanje je jedno od najsnažnijih oruđa za dugoročnu motivaciju. Naše razmišljanje je ono koje utječe na naše ponašanje. I upravo je naše ponašanje ono koje odlučuje o našoj budućnosti. Konstantnim potvrđivanjem i utvrđivanjem onoga što želimo mijenjamo naše misli, a time i ponašanje koje nas spriječava da u životu postignemo više.

Najviše će nas motivirati misao na to ZAŠTO želimo život kojeg smo si zacrtali.  

Sada iz ovih rečenica stvorite pozitivne potvrde – razmišljajte tako kao da ste već postigli sve što ste si zacrtali.

Ne odgađajte, odmah si pripremite vaš plan ili postavite podsjetnik u kalendar – znanje nam samo po sebi ne znači puno ako ga ne pretvorimo u praksu :)