Vitamin C nas i grije

Jeste li znali da vas može vitamin C i grijati? Kada ćete po ormaru tražiti za najtoplijom odjećom, potražite i za odgovarajuću količinu tog vitamina. Vjerujte nam, trebat će vam.

image

Uz džempere, kapice, šalove spremite i vitamin C.

Jesen donosi vjetar, hladnije dane i kišu koja nam zna uništiti planove za one lijepe jesenske izlete. Jesen znači i razdoblje prehlade te pad imuniteta. Normalno, topla odjeća i namirnice koje nas griju su dobrodošla pomoć kada se termometar spušta na nulu. No, znate li da vas može i vitamin C grijati? Da, on vas neće samo čuvati od prehlade, nego i doslovce grijati. Bez obzira na vanjsku temperaturu, naše je tijelo sposobno održavati konstantnu tjelesnu temperaturu. Međutim, to vrijedi samo do jedne mjere, uobičajeno sve dok temperaturne promjene ne postaju ekstremne i dok vi u njima niste predugo izloženi. Kada osjećamo da nam je hladno, znači da  tijelo poručuje kako je vrijeme za uključenje mehanizma za grijanje. Pored toga nas obavještava kako je vrijeme za toplu odjeću i zagrijan prostor. No, osjećaj hladnoće ne znači, kako mnogi pogrešno misle, pad imuniteta.

Zimi možemo pojesti više kalorija

Kada nam je hladno, javlja se drhtavica kojom mišići u tijelu stvaraju toplinu. Mišićima tada za svoj rad treba više energije koju dobivaju od hrane. Pored većeg unosa kalorija, za održavanje tjelesne topline, trebamo i odgovarajuću količinu vitamina C. On ubrzava metabolizam i doprinosi većoj tjelesnoj toplini. Kada dolazi hladno razdoblje, funkcija „grijanja“ C vitamina prema važnosti preduhitri ostale, jer je ona ključnog značenja za naš opstoj.

Povećajte unos vitamina C

Ljudi trebaju, za razliku od životinja kojima se vitamin C proizvodi u jetrima, unijeti dovoljnu količinu C vitamina pomoću pravilne i raznolike prehrane. Budući da se C vitamin u našem se tijelu ne pohranjuje, jer je u vodi topljiv, moramo ga u dovoljnim količinama unositi svaki dan. U hladnijim razdobljima naše tijelo treba veće količine vitamina C za održavanje tjelesne topline, što znači da ga moramo svakodnevno dodavati u prehranu. U suprotnom nam mogu započeti slabjeti pojedine tjelesne funkcije.

Odaberite prirodan vitamin C

ALL IN A DAY Vitamin C 500 mg sadrži prirodan ekstrakt od plodova šipka sa iznimno visokom koncentracijom vitamina C. Šipak je najbogatiji prirodni biljni izvor vitamina C, on sadrži 60 puta više vitamina C nego citrusi. U istu ruku sadrži i cjelovit „kompleks vitamina C“, tj. vitamin C u kombinaciji s ostalim hranjivim tvarima koje doprinosu veći bioraspoloživosti vitamina C.