Vitamin C je učinkovit jednako kao i tjelovježba

Znate li da trećina stanovništva uopće nije fizički aktivna? Ova brojka vjerojatno je i podcijenjena. Loše prehrambene navike i nedostatak tjelovježbe uvelike povećavaju rizik od bolesti krvnih žila, što rezultira sve debljom populacijom. No, nova istraživanja pokazuju da možda postoji prirodno rješenje. 

image

Vitamin C kao spas u zadnji čas?

Dr. Caitlin Down sa sveučilišta u saveznoj državi Colorado provela je istraživanje u sklopu kojeg je ispitivala utjecaj dodataka prehrani koji sadrže vitamin C i njihovu mogućnost da smanje začepljenje krvnih žila kod pretilih ljudi.

Istraživanje je trajalo tri mjeseca: grupa pretilih ispitanika morali su izvoditi aerobne vježbe, a druga je umjesto toga samo primala doze vitamina C. Za potonje ovo je istraživanje polučilo uspjeh: zdravlje krvožilnog sustava uvelike se popravilo. Zaključak do kojeg su znanstvenici došli je da dnevna doza od 500mg vitamina C ima isti efekt na krvožilni sustav kao i izvođenje vježbi - odnosno u ovom slučaju hodanje.

Ostale prednosti vitamina C

Nakupljanje masnih naslaga može dovesti do cijelog niza kroničnih bolesti: kardiovaskularnih bolesti, raka, dijabetese tipa 2, ... No, istraživanja su pokazala kako tretmani koji uključuju antioksidanse mogu poslužiti kao dobar adut protiv pretilosti i nakupljenih masnih naslaga. Vitamin C tako:

  • ima važnu ulogu u rupturi ćelijske membrane masnih ćelija 
  • inhibira metabolizam glukoze 
  • smanjuje upalu koja može dovesti do pretilosti.

Vitamin C nije čudesan napitak, ali bez njega ne možemo

Još je jedno istraživanje pokazalo da pretili ljudi imaju manjak vitamina C, pa je preporučljivo unositi ga u obliku suplemenata. Važno je odabrati kvalitetne suplemente iz posve prirodnih izvora.
Druge pogodnosti vitamina C:

  • smanjuje simptome i trajanje prehlade,
  • pomaže u kontroli alergija,
  • koristan je u smanjenju bora i poboljšava elastičnost kože,
  • važan je za proizvodnju kolagena,
  • štiti mozak i živčani sustav od štetnih učinaka stresa,
  • ima izvanredna antioksidativna svojstva

ALL IN A DAY Vitamin C

Prirodni vitamin C dobiven iz šipaka osigurava tijelu visoku dozu ovog esencijalnog vitamina.
Već 1936. godine mađarski fiziolog, dobitnik Nobelove nagrade Albert Szent-Gyorgy otkrio je da vitamin C najbolje djeluje kada je u kombinaciji s drugim hranjivim tvarima kao što su bioflavonoidi.

Šipak je najbogatiji prirodni biljni izvor vitamina C i sadrži cjelovit "kompleks vitamina C". Šipak sadrži 60 puta više vitamina C nego citrusi i pritom sadrži ostale hranjive tvari koje doprinose većoj bioraspoloživosti vitamina C.