Istina ili mit? Ako jedete poslije 18 sati, više ćete se udebljati?

Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, a večeraj kao siromah, poslovica je koje bi se trebali pridržavati kada su u pitanju obroci, osobito oni večernji.

image

Suzdržavate se od hrane poslije 18 sati? Možda to i nije toliko pametna ideja! Nije zabranjeno jesti navečer, nego je važno reducirati obroke. Nedavna istraživanja su pokazala da nema naznaka kako večernji obroci mogu dovesti do debljanja. Važno je što i koliko jedete, a ne kada jedete!

Istina je da su u večernjim satima ljudi manje aktivni, što znači, da sagorijevaju i manje kalorija. No, isto tako, večera je nezaobilazan obrok koji hrani naš organizam dok spavamo, regenerira tijelo i stvara nove stanice, pa je stoga bitno da bude bogata vlaknima, proteinima i naravno LAGANA!

Ukoliko je hrana koju ste jeli navečer bila bogata mastima, začinjena i puna ugljikohidrata doći će do probavnih smetnji, žgaravice, nadutosti ali i nesanice.

Koliko prije odlaska na počinak se preporučuje večerati?

Stručnjaci i nutricionisti smatraju kako je najbolje vrijeme za večernji obrok između 2-3 sata prije spavanja. Pri tome je važno da kada legnete u krevet ne osjetite glad, ali isto tako da se ne prenajedate ili uopće ne jedete.

Koje namirnice smijete večerati?

Umjesto da navalite na sendvič ili se utopite u čokoladi, pametnije bi bilo konzumirati zobenu kašu s mlijekom. Takav obrok će vas brzo zasititi i osloboditi serotonin koji će vam smiriti mozak i uspavati vas. Krekeri, orašasti plodovi, riba, sir, pusto meso, voda, voće i povrće, namirnice su koje neće teško pasti na želudac, niti su bogate kalorijama, pa ne morate brinuti za dobivanje viška kilograma.

I naravno, ne zaboravite na čašu mlijeka jer sadrži aminokiselinu triptofan koja utječu na kvalitetu sna.