Vežbe disanja koje će vam pomoći da opustite duh i telo

20.1.2014.

Kada smo pod velikim pritiskom, često zaboravimo na disanje. U stresnim situacijama naše disanje postane površno, udisaji i izdisaji su kratki i naš organizam ne dobija dovoljno kiseonika potrebnog za učinkovito funkcionisanje našeg tela.

DISANJE ZA OPUŠTANJE UMA

Vežbe disanja su efikasan oblik opuštanja. Kada se fokusiramo na disanje, zaboravljamo svakodnevne brige, a pored toga organizmu obezbeđujemo dovoljno kiseonika. Dovoljno je svega 10 minuta dnevno posvetiti vežbama disanja.

Predstavljamo Vam četiri jednostavne vežbe disanja:

  1. Sedite tako da se osećate smireno i opušteno. Udahnite kroz nos i polako brojte u sebi do četiri. Zatim izdahnite vazduh tako da ga nežno i polako izbacujete iz sebe. Pri ovome aktivirate svoju dijafragmu, a osetićete kako se Vaše telo postepeno širi. Vežbu ponovite 3-4 puta, odnosno, ponavljajte je dok ne primetite da ste se opustili.
  2. Ustanite i istegnute ruke podignite u širinu ramena i duboko udahnite. Tokom izdisaja polagano spuštajte ruke. Ponovite vežbu nekoliko puta.
  3. Duboko udahnite kroz nos i lagano brojte do 3. Vazduh koji udišete najpre uvucite u trbuh, a zatim i u pluća. Zadržite dah približno tri sekunde i budite smireni. Izdahnite vazduh kroz usta i pritom brojte do pet. Udisaji i izdisaji neka budu bez grčeva i napetosti. Neka lagano klize. Vežbu ponovite više puta i obratite pažnju na podizanje i spuštanje trbuha i prsnog koša.
  4. Oslonite se na sve četiri, zauzmite položaj mačke i pogled usmerite prema podu. Duboko i dugo udahnite. Tokom udiha, podignite glavu kako bi pogled usmerili prema napred. Kičmu spustite, a bokove podignite. Ostanite u ovom položaju otprilike tri sekunde, izdahnite i vratite se u prvobitan položaj. Neka Vaši pokreti budu polagani. Prilikom izvođenja ove vežbe otvorite grudni koš, jer ćete na taj način stimulisati aktivnost dijafragme i uneti više kiseonika.

 

OSTANITE FOKUSIRANI

Važno je da ste tokom vežbanja fokusirani na disanje i da razmišljate isključivo o tome šta se događa u Vašem telu. Izbacite iz svojih misli probleme koji Vas prate celog dana. Zaboravite na obaveze koje Vas čekaju narednih dana. Budite opušteni i smireni. Ništa u životu nije toliko važno, kao Vaše zdravlje i Vi sami.