Kako spriječiti urastanje dlaka

Urastanje dlačica obično je problem koji se događa većinom ženama, a često se naporne urasle dlake pojavljuju i kod muškaraca. Osim estetskog problema, može se pojaviti i zdravstveni jer urasla dlaka može prouzročiti upalu koju se mora zaliječiti.  

image

Zašto dlake urastaju? 

Često brijanje i depilacija mogu uzrokovati urastanje dlaka što se na kraju može manifestirati kroz gnojne prišteve ili tamne mrlje. Dlake počinju urastati onda kada počinju rasti pod krivim kutom ili se zapletu pod samom površinom kože. Budući da je ne mogu prodrijeti, počinju rasti natrag prema korijenu. Urasle dlake mogu se pojaviti na obrazu, vratu, nogama ili bilo kojem drugom dijelu tijela. Obično su to manje upale na koži, no mogu se i inficirati, postati bolne i svrbjeti te prouzročiti otekline.

Kako spriječiti urastanje dlaka?

  • Redovito uklanjajte mrtve kožne stanice

Dlake se često zapletu pod površinom kože upravo zato jer je na njoj previše mrtvih stanica i ostalih otpadnih tvari koje guraju rastuće dlačice u pogrešan smjer. Njih se možete riješiti tako da kožu redovito čistite pomoću pilinga za tijelo koji možete napraviti sami doma miješanjem maslinovog ulja i šećera.

  • Kožu prije brijanja ili depilacije omekšajte

Za vrijeme brijanja jako tvrdih dlačica može se dogoditi da ih potegnete u suprotan smjer rasta, što znači da ćete promijeniti smjer rasta, čime se povećava i rizik od urastanja. Zato je pametno da prije depilacije i brijanja dlake omekšate kako biste ih se lakše riješili.

  • Koristite oštre britvice

Prije brijanja uvijek provjerite je li vaša britvica dovoljno oštra jer tako sprečavate urastanje dlaka, uz to redovito je mijenjajte jer su stare britvice leglo bakterija koje uzrokuju dodatne upale. Protiv čestog urastanja dlaka preporuča se i to da se brijete uvijek u smjeru rasta dlaka, a ne protiv njega.

  •  Pazite na to da je vaša koža uvijek dovoljno navlažena

Redovito pazite na to da je vaša koža navlažena, a nakon depilacije koristite proizvode za njegu tijela koji omekšavaju kožu, čime omogućujete da dlačice lakše prodiru na površinu. Preporučuju se proizvodi od aloe vere i lavande koji su jako dobri za smirenje i vlaženje kože te sprječavanje urastanja dlaka.  

Kako se riješiti urasle dlake?

Ako primijetite uraslu dlaku, najbolje je da se nje riješite tako da je namažete kremom za akne ili uljem čajevca. Ulje čajevca će uzrokovati da dlaka prije dođe na površinu, a krema za akne će smanjiti i smiriti oteklinu koju je prouzročila urasla dlaka. Najbolji savjet je da je ostavite na miru jer nepravilnim postupkom i dubokim prodiranjem u kožu možete prouzročiti još veću upalu i ožiljke. A ako se svejedno odlučite na odstranjivanje, učinite to jako pažljivo:

1. Prvo uraslu dlaku pokušajte spasiti pilingom i toplim oblozima koji omekšavaju kožu.

2. Ako dlaka sama od sebe neće doći na površinu kože, pokušajte je izvući van sterilnim pomagalom.

3. Pri tome pazite da nježno postupate prema koži koja okružuje uraslu dlaku.

4. Isperite mjesto urasle dlake toplom vodom i sapunom te nanesite antiseptik.