Upomoć! Zbog pilula sam se ugojila

27.1.2014.

Hormonske kontracepcijske pilule sadrže sintetičke oblike hormona estrogena i progesterona, koji utiču na funkciju reproduktivnih organa i sprečavaju začeće. Reč je o moćnim hormonima, čije delovanje može izazvati nuspojave poput mučnine, glavobolje, vrtoglavice, neredovnog krvarenja, zadržavanja vode i gomilanja kilograma.

ZADRŽAVANJE VODE

Poznato je da kontracepcijske pilule koje sadrže estrogen utiču na zadržavanje vode u telu. Zbog toga grudi postaju punije, a ženske obline zaobljenije i mekanije. Ako telo ne izlučuje suvišnu tečnost, nakupljaju se kilogrami, ali obično se radi o ne više od tri kilograma.

UMESTO ENERGIJE – MASNE NASLAGE

Visok nivo progesterona kod nekih žena uzrokuje insulin rezistencu, zbog čega se konzumirani ugljeni hidrati, umesto u energiju, pretvaraju u masne naslage i zbog toga neke žene dobijaju na težini. Nastaje začaran krug, jer žene, kod kojih je nivo insulina povećan, imaju i povećan osećaj gladi. Ipak, ovome se mora dodati to, da kontracepcijske pilule nemaju ovaka efekat na sve žene, već većinom na one sa predispozicijom za insulin rezistencu.

ŠTA URADITI AKO STE SE UGOJILE?

  1. Konsultujte se sa svojim ginekologom oko toga da li bi trebalo zameniti pilule koje trenutno uzimate nekima sa nižim nivoom hormona.
  2. Neke žene se odlučuju za drugi oblik kontracepcije i prestaju koristiti pilule.
  3. Ako ste odlučile da prestanete da koristite hormonske pilule, moguće je da će proći više nedelja ili čak meseci, dok se stanje hormona u Vašem telu ne normalizuje. Kad telo očistite od hormona iz pilula, nestaće i višak tečnosti.
  4. Masnih naslaga ćete se najefikasnije rešiti pravilnom dijetom i vežbanjem. Smanjite količinu unosa hrane, jedite jela sa manje ugljenih hidrata. Neka Vaš cilj bude to, da nedeljno izgubite najviše 1 kg. Odgovarajuća vežba može biti vožnja bicikla, hodanje, plivanje, a ako ste spremni na jaču sportsku aktivnost, pokušajte sa aerobikom, ali ne više od tri sata nedeljno.
  5. Ukoliko ćete pilule koristiti i dalje, ograničite unos ugljenih hidrata. Povećanje težine za više od 5% tokom korišćenja pilule, može ukazati na neosetljivost na insulin. Izbegavajte proste šećere i sve grickalice, te obroke sa visokim udelom ugljenih hidrata.
  6. Pijte puno vode, tako ćete isprati suvišnu tečnost koje je telo zadržavalo tokom korišćenja kontracepcijskih pilula.