Tri jednostavne vježbe za poboljšanje vida

2.12.2013.

Sve je više mladih i starih koji zaključuju da više ne vide najbolje i počinju nositi naočale ili kontaktne leće, a neki se odluče podvrgnuti operaciji koja im može vratiti oštrinu vida. Dugi sati za računalom svakako ne pomažu u tome da bolje vidite. Kao i svaki drugi organ, oči za svoj dobar rad trebaju aktivnost, razgibavanje i time cirkulaciju krvi.  

TRI JEDNOSTAVNE VJEŽBE ZA ZDRAVLJE OČIJU

Vježbe su dokazano učinkovite za smanjenje umora i preopterećenosti očiju. Tu se radi o postupcima naprezanja i opuštanja koji stimuliraju očni mišić i tako ga potiču na aktivnost. Vaše oči više neće biti tako "lijene" i bolje ćete vidjeti.

1. FOKUSIRANJE NA BLIŽE I UDALJENE PREDMETE

Palac držite 15 centimetara od lica te pokušajte izoštriti njegovu sliku. Nakon minute ili dvije usredotočite se na bilo koji predmet koji je od vašeg palca udaljen više od tri metra, ali je u istoj liniji. Zatim ponovno fokusirajte svoj palac. Nakon što ste to ponovili nekoliko puta, probajte vježbu ponoviti pri svakom udisaju i ponavljajte 5 do 10 minuta.

  2. FOKUSIRANJE PREDMETA

Sjednite, za vrijeme vježbe neka vam bude ugodno! Pred sobom do kraja ispružite ruku i palac držite kao da "stopirate". Izoštrite sliku svojeg palca, zatim počnite palac približavati očima i pri tome pokušajte očuvati jasnu sliku palca. Potom palac opet udaljite i vježbu obavljajte otprilike još pet minuta.

3. POLAGANJE DLANOVA

Radi se o nadasve učinkovitoj vježbi koja vam može pomoći kada su vaše oči umorne, a vaš vid nejasan. Trljajte dlan o dlan, dok ih ne ugrijete. Tople dlanove položite na svoje oči, a prsti neka budu na čelu. Oči neka miruju, a dlanovi ne smiju propuštati svjetlost jer vam je potrebna tama. Tako odmarajte nekoliko minuta i vježbu ponovite dva do tri puta dnevno.

SAMO 20 MINUTA NA DAN

Vaše oči će vam biti neizmjerno zahvalne ako ćete svaki dan izdvojiti samo 20 minuta i izvoditi te vježbe. Nakon nekoliko tjedana redovitog izvođenja bit će očiti i učinci jer ćete vratiti oštrinu vida, a vaše će oči biti manje umorne. Dakako, ne zaboravite da su zdrava prehrana i kretanje u prirodi pravi balzam i za vaše oči.