Tri jednostavne vežbe za poboljšanje vida

20.1.2014.

Sve je više mladih i starih koji primećuju da ih vid više ne služi najbolje i počinju sa nošenjem kontaktnih sočiva i naočara, dok se neki odlučuju i da se podvrgnu operaciji, koja im može vratiti oštrinu vida. Dugi sati provedeni pred računarom svakako ne pomažu Vašem vidu. Kao i svakom drugom organu, tako i je očima za pravilno funkcionisanje potrebna aktivnost, razgibavanje i na taj način obezbeđen protok krvi.

TRI JEDNOSTAVNE VEŽBE ZA ZDRAVLJE OČIJU

Vežbe su dokazano efikasne za smanjenje umora i opterećenosti očiju. Baziraju se na pokretima naprezanja i opuštanja koji stimulišu očne mišiće i tako ih aktiviraju. Vaše oči neće biti više tako »lenje« i Vaš vid će se popraviti.

1.FOKUSIRANJE NA BLIŽE I DALJE PREDMETE

Palac držite 15 centimetara od lica i pokušajte da izoštrite njegovu sliku. Nakon jednog do dva minuta, usredotočite se na bilo koji predmet koji je od vašeg palca udaljen više od 3 metra, ali se nalazi u istoj liniji. Zatim ponovo fokusirajte svoj palac. Nakon što ste ovo ponovili nekoliko puta, pokušajte da ponovite vežbu pri svakom udihu i izdahu i izvodite je 5 do 10 minuta.

2.FOKUSIRANJE PREDMETA

Sedite, važno je da Vam, dok vežbate, bude udobno! Ispružite ruku i palac držite kao da »stopirate«. Izoštrite sliku svog palca, zatim ga polako približavajte očima i pritom pokušajte da očuvate njegovu jasnu sliku. Potom palac ponovo udaljite i ponavljajte vežbu oko pet minuta.

3.POLAGANJE DLANOVA

Reč je o nadasve efikasnoj vežbi, koja Vam može pomoći kada su Vaše oči umorne, a vid nejasan. Trljajte dlan o dlan, dok ih ne ugrejete. Tople dlanove položite na oči, a prsti neka budu na čelu. Oči neka miruju, a dlanovi ne smeju da propuštaju svetlost, jer Vam je potrebna tama. Odmarajte ovako nekoliko minuta i ponovite ovu vežbu dva do tri puta na dan.

SAMO 20 MINUTA DNEVNO

Vaše oči će vam biti neizmerno zahvalne, ukoliko svakog dana izdvojite samo 20 minuta za ove vežbe. Nakon nekoliko nedelja redovnog vežbanja biće uočljivi i efekti, jer ćete vratiti svom vidu oštrinu, a Vaše oči će biti odmornije. Svakako, ne zaboravite da su zdrava ishrana i aktivnosti u prirodi pravi melem za vaše oči.