Stres - uvod i bolest civilizacije

Stres je u današnje vreme veoma česta pojava – život je sve intenzivniji, dani su ispunjeni nervozom i tenzijom, a očekivanja od svakog pojedinca su sve veća.

image

Stres – bolest civilizacije

Stres je u današnje vreme sve češća pojava – svakodnevnica je ispunjena nervozom i tenzijom, tempo života je veoma brz, a očekivanja prevelika. Pod stresom se možemo naći zbog većine svakodnevnih događaja: na poslu, u školi, tokom javnih nastupa, važnih sastanaka, pa i zbog odnosa sa porodicom ili prijateljima. Ali, znamo li tačno kako stres funkcioniše?

Stres je prirodni odgovor organizma na opasnu situaciju. Priroda ga je kreirala da bi omogućila mobilizaciju celokupne fizičke snage potrebne za borbu kada nam preti opasnost. U prošlim vremenima su takve situacije podrazumevale, na primer, suočavanje sa nekom prirodnom nepogodom ili opasnošću, poput napada divlje životinje, što je zahtevalo hitnu reakciju i borbu. Danas bi takva situacija podrazumevala, na primer, saobraćajnu nesreću, smrt bliske osobe, važne događaje u porodici, ispit ili intervju za posao.

Zahvaljujući stresnoj reakciji naš um brže reaguje i koncentracija raste. Često se dešava da, zbog iznenadnog događaja, ni ne primetimo da se nalazimo pod stresom. Stres deluje brzo – mobiliše odbrambene mehanizme i nestaje. Ali, ako smo predugo pod stresom, počinjemo da osećamo negativne posledice njegovog uticaja na našu psihu i ostatak organizma.

Koje simptome stresa naše telo pokazuje?

Reakcije na stres se razlikuju od osobe do osobe. Najčešće su:

  • Konstantan umor, iscrpljenost
  • Gubitak motivacije
  • Preosetljivost – lako gubimo kontrolu
  • Nesanica, isprekidan san ili osećaj mamurluka, pospanost tokom dana
  • Gubitak apetita ili, upravo suprotno, prekomerna glad
  • Oslabljen imuni odgovor – kada smo pod stresom, podložniji smo infekcijama
  • Povećano znojenje
  • Bolovi u stomaku i mišićima
  • Lupanje srca, bol u grudima
  • Brzo disanje

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, moguće je da ste izloženi dugotrajnom stresu. Morate biti svesni da prevelika ambicija, previsoka očekivanja od samog sebe, prekomerna osetljivost ili žurba mogu učiniti da nam svakodnevni životni problemi izgledaju nerešivi.

Veoma često naše viđenje stvari, a ne sama situacija, izaziva stres. Važno je da verujete u sebe i svoje sposobnosti, da dobro organizujete vreme i izbegnete žurbu, te da odvojite vremena za opuštanje.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod