Što jesti za ljepši izgled kože

Svatko želi da njegova koža bude lijepa i glatka, pa zbog toga neumorno tražimo kreme i ostale preparate kako bi koži podarili ljepotu. No, činjenica je da ni jedna krema neće pokazati dugotrajne rezultat, ako kožu najprije pravilno ne nahranimo iznutra.  

image

Koža je naš najveći organ i zbog toga je jako važno da bude njegovana. Različite kreme i ulja nisu dovoljni za lijepu i čistu kožu. Bitna je i pravilna prehrana koja će našem organizmu pružiti sve hranjive tvari koje će očuvati svježinu i mladost kože. 

Glatka koža

Za glatku kožu u svoj jelovnik uključite: jagode, agrume, kivi, paprike, brokule  i vitamin C, koji sadrže ove namirnice. Vitamin C je važan za nastanak kolagena koji je glavna bjelančevina vezivnog tkiva. Naš organizam s godinama proizvodi sve manje kolagena i zato je važno da s pravilnom prehranom očuvamo mladolik izgled. 

Čvrsta koža

Za čvrstu kožu je dobro uzimati zeleno, crveno i narančasto povrće koje ima zelene listove. U te namirnice spadaju mrkva, radič, špinat, koji sadrže antioksidanse betakaroten.  

Mladolik izgled

Za mladolik izgled kože je važno da uzimate namirnice koje sadrže željezo i cin. Izvor cinka je bijelo i crveno meso, različite vrste sjemenki i žitarice (klice pšenice, suncokret, tikva, sjeme maka, sezama itd.) Željezo sadrže sljedeće namirnice: meso i ribe, grah, slanutak, tofu. Cink kao antioksidans štiti kožu, pomaže u nastajanju novih stanica, dok ih željezo opskrbljuje kisikom.  

Uklonite bore s lica

Za kožu bez bora, tijelu priskrbite omega 3 masne kiseline, jer ih ne može samo proizvesti. Nalaze se u ribama, ribljem ulju, orašastim plodovima i biljnom ulju. Omega 3 masne kiseline djeluju protuupalno i sudjeluju u borbi protiv slobodnih radikala koji utječu na starenju kože.  

Hidratizirana koža

Koža kojoj treba vlaga ne izgleda zdravo. Osobama koje imaju znatno suhu kožu preporučuje se da konzumiraju barem 2 litre vode na dan. Stanice su više - manje sastavljene iz vode i kada ste dehidrirani, to se odražava na kožu. Osim vode, za hidratizaciju kože idealan je i zeleni čaj koji djeluje protuupalno. Veliku količinu vode sadrži voće i povrće npr. lubenica, krastavci, dinja, salata, rajčica.