Što jesti za snažnije nokte?

Koliko puta vam se desilo da ste skrivali svoje nokte pred očima javnosti jer su bili lomljivi, bez sjaja, krhki s bijelim mrljama? Vjerojatno ljudi oko vas to nisu ni primijetili, no vi ste svejedno osjećali nelagodu. Takvi nokti govore da nešto nedostaje u vašem organizmu i pokazatelj su da nešto trebate učiniti!  

image

Naravno, nedostatke možete prekriti lakom za nokte, ali on nije trajno rješenje. Time samo pogoršavate stanje. Problem radije iskorijenite ili ga spriječite prije nego vaši nokti oslabe.  

Nokti su poput velikog prozora kroz koji se vidi zdravlje tijela.Uravnotežena prehrana ključ je dobrog zdravlju. Ako su nokti oštećeni, vjerojatno je to zbog narušene unutarnje ravnoteže. Kako to ispraviti? Lako - zdravom prehranom!

ŽELJEZO

Ako ne unosite dovoljno željeza, vaši nokti postaju krhki i lomljivi. Preporučujemo da povećate unos povrća poput špinata, graha, leće i graška. Suho povrće, osobito marelice, također su bogat izvor željeza. Isto tako, možete ga pronaći u crvenom mesu i ribama. 

Savjet: Pobriniti se da konzumirate dovoljnu količinu vitamina C jer pomaže u boljoj apsorbaciji željeza u tijelu. Priušteti si citruse, zelenu salatu, kivi i papriku.  

VODA, VODA, SAMO VODA! 

Svi znamo da bez vode ne možemo živjeti. Tako ni naši nokti, kojima je potrebna hidratacija. 

Zato preporučujemo da pijete šest do osam čaša vode na dan. Pokušajte jesti što više voća i povrća jer sadrži više od 90 % vode. 

CINK

Na noktima vam se pojavljuju bijele mrlje? Neki smatraju da je to znak da vam nedostaje kalcij, no vjerojatno je problem u nedostatku cinka. Možete ga pronaći u jajima, siru, orasima i sjemenkama. 

BIOTIN (jedan od vitamina B)

Ako vaši nokti postanu krhki i lomljivi, postoji mogućnost da vam treba veća količina biotina. Orasi, soja i rumenjak bogati su biotinom.  

UGLJIKOHIDRATI

Budite oprezni kada unosite ugljikohidrate da ostane u okviru zdrave prehrane. Pečeni krumpir je slastan, ali vam neće poboljšati ravnotežu u tijelu i učiniti nokte čvrstim i zdravim. Zato preporučujemo žitarice kao što su: riža, ječmen, kvinoja. Sve to možete upotpuniti svježim povrćem ili voćem.  

ESENCIJALNE MASNE KISELINE- Omega 3 i Omega 6

Kada čujete riječ masnoće, sigurno ne očekujete da će vam svinjska pečenka učvrstiti nokte. Povećajte unos esencijalnih masnih kiselina pridobivenih iz orašastih plodova, sjemenki kao što su bundeve, suncokret, sezam. Preporučuju se i masline. Tako ćete povećati unos omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Bogat izvor su i ribe, ali ako ih ne jedete, savjetujemo vam da ih nadomjestite lanenim sjemenkama koje će uz sve to utjecati i na bolju probavu. 

PROTEINI

Proteini su temeljni sastojak svih stanica. Djeluju kao enzimi i hormoni. Nokti su u većoj mjeri sastavljeni iz keratina koji sadrži proteine. Najbolje je da za snažne i čvrste nokte (kao i ljepši izgled kože) koristite kolagen visoke kakvoće u obliku nadopune prehrane, no, bjelančevine možete potražiti i u drugim izvorima kao što su: grašak, kukuruz, mlijeko, jaja, soja, grah. 

VLAKNA

Pomoću njih se možemo riješiti toksina koji ulaze u naše tijela. 

Preporučujemo unos fermentirajućih vlakana koje nalazimo u: ječmu, voću i povrću. Možemo ih pronaći i u nefermentirajućim vlaknima kao što su žitarice.