Smijem li to jesti ili ne?

Bez obzira na to da li ste na dijeti ili ne, za svaku hranu koju konzumirate trebate postaviti 2 jednostavna pitanja. Da li je hrana hranjiva i lako probavljiva. Tako ćete najlakše izabrati namirnice koje će najviše odgovarati vašim životnim potrebama.

image

 

Da li je hranjivo?

To je prvo pitanje koje se odnosi na sve namirnice, bez obzira da li ih konzumirali ili ne. Zašto? Jer time ćemo tijelu pružiti sve važne sastojke kao što su bjelančevine, zdrave masnoće, ugljikohidrati, vlakna, vitamini, minerali itd.

Brojni ljudi ne konzumiraju avokada, jer je bogat masnoćama i kalorijama, no istina je drugačija. Avokado je odličan dodatak vašoj dijeti, jer vašem tijelu pruža mononezasićene masnoće koje pomažu ukloniti masne naslage, a uz sve to, sadrži i puno vitamin C, B6, magnezij i željeza. Zbog velike količine vlakana regulira i probavu.  

Pomiješajte ga u smoothie, narežite u salatu ili dodajte u sendvič.  

Da li je probavljivo?

Kvinoja je žitarica koje je iznimno hranjiva jer na 100g skriva 14 g bjelančevina i 7 g vlakana. Bogata je kalcijem i kalijem. No, nekima zadaje problema jer su sjemenke obavijene posebnim slojem koji otežava probavu.

Ako vam kvinoja stvara neugodan osjećaj u želucu, ostavite ju u vodi tokom noći u koju ste stresli prstohvat himalajske soli. Prije nego je skuhate, temeljito je isperite vodom.  

U svoju dijetu slobodno ubacite ukusnu kvinoju, no ako vam i nakon ovog savjeta zadaje probleme, bolje da ju izbjegavate.  

Kvinoju možete upotrijebiti u hladnim salatama, kao prilog, a možete napraviti i mini pogačice.  

Dijeta koja je samo tvoja

Izdvojite malo vremena i bacite se u istraživanje  koje namirnice su hranjive, lako probavljive, te koje vam neće stvarati probleme. Na taj način ćete moći sastaviti najbolju dijetu za sebe.   

Ne zaboravite namirnice rasporediti na 3-4 manja obroke i ubaciti u svoj dnevni raspored fizičke aktivnosti. Budite sigurni da vam prekomjerna tjelesna težina neće stvarati porbleme, a uz sve to ćete se osjećat odlično i zdravo!