Sladoled dijeta

Zamislite da svakog dana jedete sladoled i pritom gubite kilograme. Zvuči predobro da bi bilo istina, zar ne? Međutim, istina je da vam dijeta sa sladoledom zaista može pomoći u mršavljenju! Najnovija istraživanja Centra za zdravu prehranu iz Colorada su pokazala da ova omiljena ljetna poslastica, ukoliko se konzumira kao dodatak zdravoj dijeti, zapravo topi masne naslage, a nakon otprilike mjesec dana, možete smršavite i do 5kg!

image

Kako je to moguće?

Tajni sastojak ove namirnice koja brzo topi kilograme je kalcij! Prema najnovijim istraživanjem, pretile osobe koje su uzimale dodatke prehrani s kalcijem, smanjivale su tjelesnu težinu za 26 % i topile čak 38 % više masnih naslaga od osoba koje su bile na ''običnoj’’  niskokaloričnoj dijeti, bez ikakvih dodataka prehrani. Ako se odlučite za ovu dijetu, preporučuje se da konzumirate sladoled koji sadrži 125 ili manje kalorija. Stoga je neophodno da počnete čitati i pratiti kalorijske vrijednosti kada kupujete sladoled. Ostat ćete iznenađeni kada otkrijete kako variraju kalorije u različitim vrstama sladoleda. Domaći sladoled bi zato bio idealno rješenje.

Primer jelovnika 

  • Doručak: žitne pahuljica, 2 tosta, 2 žlice maslaca od kikirikija bez šećera.
  • Ručak: salata od povrća, pileća prsa na žaru, zdjelica voćnog sladoleda, 2 kriške dinje, 1 kriška lubenice.  
  • Večera: miješana salata, 150 grama nemasnog mesa (ili drugih proteina) po želji, možete koristiti začine, ali ne ulje.
  • Desert: Jedna zdjelica sladoleda od šumskog voća

Sladoled dijeta - dodatne napomene

Kada ste na sladoled dijeti, savjetujemo vam da jedete različite hranljive namirnice koje su bogate vlaknima, zajedno s voćem, povrćem i svakako dnevnom porcijom sladoleda. Možete jesti sladolede različitih vrsta, mada je najbolje držati se provjereno zdravog, domaćeg sladoleda kod kojeg možete kontrolirati količinu kalorija kada ga pravite.

  • Nikad ne preskačite obroke i svakog dana pijte najmanje 2dl vode.
  • Svu hranu pripremajte na maslinovom ulju.
  • Trudite se da sladoled jedete što sporije (15-20 minuta), kako bi stvorili osjećaj sitosti.
  • Osim sladoleda, ne preporučuje se da jedete druge slatkiše, kao ni masnu hranu.
  • Vježbajte 3-5 dana (po pola sata) 

Dijeta sa sladoledom se može provoditi 14 dana, a ako želite skinuti još više kilograma, nakon 14 dana ponovite jelovnik.

Da li je sladoled dijeta efikasna?

Nutricionisti kažu da dijete siromašne mineralima sprječavaju sagorijevanje kalorija. Kad naše tijelo ne dobiva dovoljnu količinu kalcija, veći dio masti se gomila u masnim stanicama, zbog čega se one ''razmnožavaju'' što rezultira povećanjem tjelesne težine. Također, ova namirnica sadrži i druge minerale koji su veoma važni za održavanje nutritivne ravnoteže i koji sprječavaju usporavanje metabolizma. Ako metabolizam dobro funkcionira, onda i obračunavanje sa suvišnim kilogramima ide brže. Ako se odlučite isprobati ovu dijetu, prvo provjerite da li ona odgovara vašim potrebama. Ona će sigurno djelovati, ako slijedite njezine smjernice.