Riješite se vaše ovisnosti o hrani

Neki biraju slatku hranu, neki slanu, a mnogi od njih misle da žudnja za time proizlazi iz tijela koje im govori što trebaju jesti.

Drugi vjeruju da je žudnja jednostavno uzrok gladi i pohlepe. Stručnjaci vjeruju da ona ovisi o brojnim faktorima, ponajprije vezanih uz evoluciju, psihološke faktore kao što su stres i nezadovoljstvo, a ponekad ovisi i o emocionalnim potrebama za određenom vrstom hrane.

image

Glad je stanje u kojem naše tijelo želi osigurati da dobiva dovoljno energije iz hranjivih tvari.

Žudnja ima i psihološke elemente. Naše raspoloženje, a ponajviše naše loše raspoloženje je snažan faktor u stvaranju žudnje jer u takvim trenucima posežemo za hranom kao za nagradom. Ovaj aspekt ima korijene iz djetinjstva, kada su nam roditelji za nagradu davali slatkiše.

Simptomi ovisnosti o hrani

  • Misliš da ne možeš kontrolirati unos hrane, prije svega brze hrane koja sadrži puno šećera?
  • Probao si raznovrsne dijete ili programe mršavljenja no nisu davali željene rezultate?
  • Jeste li izazivali povraćanje ili koristili laksative kako ne bi pridobili kilograme nakon što ste više pojeli?

Većina ovisnika o hrani su pretili, a pokušali su brojne metode za gubitak kilograma kao što su dijete, medicinske metode, operacije no ništa nije djelovalo. No postoje ovisnici o hrani koji nisu pretili.

Oni kontroliraju svoju težinu koristeći ekstremne metode kao što su intenzivno vježbanje, čišćenje putem povraćanja ili laksativa (bulimija) ili teška, nezdrava ograničenja hrane (anoreksija). Bez obzira o kojoj vrsti hrane ste ovisni, nakon nekog vremena to može prerasti u ozbiljni zdravstveni problem koji može dovesti do rane, a ponekad i bolne smrti.

Emocionalni simptomi ovisnosti o hrani:

  • suočeni ste s depresijom, prevladava vas tuga, sramite se jesti ili se pak sramite svoje težine?
  • jeste li primijetili da postajete razdražljivi nakon što ste pojeli šećer, brašno ili žitarice?

Ovisnici o hrani će primijetiti da njihove emocije postaju sve snažnije, intenzivnije i nerazumne kada jedu hranu koja je zarazna. Emocionalni život ovisnika o hrani može se pogoršati i biti preplavljen osjećajima očaja, depresije, a mogu se javiti i suicidalne misli.

Socijalni simptomi ovisnosti o hrani:

  • jedete li na povučenim mjestima kako vas nitko ne bi vidio?
  • izbjegavate li socijalna druženja jer osjećate da ne izgledate dovoljno dobro ili da nemate odgovarajuću garderobu?
  • kradete li hranu drugih?

Život ovisnika o hrani je praćen opsesijom na hranu. Kontakt s ljudima, građenje prijateljstva ili intimnih odnosa stavljaju u drugi plan.

Kako se riješimo potrebe za jelom?

Jedan od najvažnijih faktora u borbi protiv kilograma jest da limitiramo unos hrane koju jedemo. Naravno, za neke to predstavlja veliki problem.

  • Slušajte opuštajuću muziku – umirujući tonovi pomoći će vam da žvačete sporije i tako ćete osjećati sitost vrlo brzo. Čak i ako ste u žurbi, stres će se smanjiti, a ujedno i želja za velikom količinom hrane.
  • Mirisne svijeće od vanilije tjeraju želju za slatkim koje je jedno od najvećih opasnosti za ljudsko tijelo.