Recite STOP stresu i preuzmite kontrolu nad vašom težinom

Svakodnevni stres negativno utječe na tjelesnu težinu jer uzrokuje nakupljanje viška kilograma. To vam je vjerojatno već poznato, ali znate li zašto je to tako? Važno je da razumijete kako stres utječe na vaše tijelo kako bi znali spriječiti simptome i uspješno regulirati tjelesnu težinu. 

image

Svakodnevni stres negativno utječe na zdravlje cijelog tijela. Ključnu ulogu u odazivu tijela na stres imaju nadbubrežne žlijezde koje se nalaze iznad bubrega.Te žlijezde, ako su stalno ispostavljene stresu, imaju velik utjecaj na povećavanje tjelesne težine. Glavna uloga nadbubrežnih žlijezda je da se kod prisutnosti stresa prve odazovu njega tako da izlučuju hormon adrenalin i kortizol koji omogućuju izuzetno brzi odaziv tijela na potencijalnu opasnost. Takav odaziv tijela rezultat je evolucije, a u prošlosti nam je omogućavao da preživimo najveće opasnosti, zato nam je poznat i pod frazom »borba ili bijeg«.

Dugoročan stres = bolest

Na žalost, naše tijelo nema ugrađeni sigurnosni mehanizam koji bi mu omogućio da razlikuje koje situacije predstavljaju realnu opasnost, a koje ne. Zato se može pretjerano odazvati i na stresne faktore koji ne ugrožavaju naš život kao što je gužva u prometu, pritisak na poslu, obiteljski problemi. Istraživanja su pokazala da dugoročna ispostavljenost stresu, što je danas često prisutno, može uzrokovati brojne probleme koji ostavljaju posljedice na tjelesno i duševno zdravlje. Stres doprinosi povećanju krvnog tlaka, nastanku naslaga koje začepljuju arterije i uzrokuju promjene na mozgu, pojavu tjeskobe i depresije. Sve više istraživanja potvrđuju da stres utječe i na nastanak debljine.

Kako se tijelo odaziva na stres

Da bi razumjeli kako kronični stres utječe na debljinu moramo prvo razumjeti kako se oblikuje odaziv tijela na stres. Odaziv tijela na stres sastavljen je od 2 stupnja.

1. stupanj – prvo se izlučuje hormon adrenalin - instant reakcija na stres. Adrenalin uzrokuje brojne promjene u tijelu zato nam srce počne brže kucati što ubrza naš krvotok i krv brže teče do mišića, srca te drugih važnih organa. Počinjemo brže disati, tako do mozga dolazi više kisika što poveća našu pozornost. Osim toga adrenalin uzrokuje otpuštanje šećera (glukoze) i masnoća iz zaliha u tijelu. Te hranjive tvari putuju krvlju i tijelu daju više energije.

2. stupanjizlučivanje hormona kortizola – tijelo drži u stanju visoke pozornosti i pripremljenosti na reakcije. Kada padne nivo adrenalina, izlučuje se kortizol koji uzrokuje povišen krvi tlak i šećer u krvi te smanjen odaziv imuniteta na upale (zato se često razbolimo kada popusti odaziv kortizola). Tako kortizol održava stanje uznemirenosti i visoke pozornosti.

Kada opasnost prođe (to doživljavamo subjektivno), nivo kortizola padne. Tijelo zaustavi odaziv na stres i stanje u tijelu se normalizira.

Brojni od nas ne mogu zaustaviti odaziv na stres

Istraživanja pokazju da brojni od nas ne znaju zaustaviti odaziv tijela na stres. Kronično prisutan stres u tijelu uzrokuje konstantno prisutne reakcije na stres. To znači stalno izlučivanje hormona adrenalina što može oštetiti krvne žile, uzrokovati konstantan visok krvni tlak, a posljedično i povećati rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila. Osim toga konstantno je povišena i razina kortizola u krvi koji uzrokuje brojne tjelesne promjene koje, među ostalim uzrokuju nalaganje masnog tkiva i povećavanje tjelesne težine.

Ako uspijete obvladati kronični stres moći ćete kontrolirati i tjelesnu težinu. 

Sensilab preporučuje

Adrenalux - jedini proizvod koji vam pomaže povećati otpornost na stres!
Želite li konačno imati STRESNI HORMON KORTIZOL po nadzorom i to zauvijek? Adrenalux je idelano rješenje za vas. 

  • Smanjuje simptome izgorjelosti
  • Regulira tjelesni i psihički stres
  • Sprječava kronični umor
  • Povećava koncentraciju
  • Sprječava osjećaj zamagljenosti u mozgu
  • Smanjuje dobivanje viška kilograma koji su posljedica stresa
  • Smanjuje prejedanje uzrokovano stresom