Pusti gljive neka žive?

Jesenska šetnja po šumi odlična je terapija za duh i tijelo, no i prilika za berbu gljiva.

Na taj način ćemo spojiti ugodno s korisnim, napraviti finu juhu od gljiva i pritom razveseliti najmilije.

No, jeste li znali da su gljive mnogo više od juhe i ukrasa šume? Sadrže mnogo korisnih tvari koje su bitne za naš organizam. 

Provjerite koje!

image

Gljive sadrže jako malo kalorija. Čašica sirovih gljiva sadrži manje od 30 kalorija. Uz to, ne sadrži masti a odnos bjelančevina i ugljikohidrata je skoro pa jednakovrijedan.

Gljive sadrže i mnogo vitamina, osobito vitamine B kompleksa, dakle, tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), vitamina B6 i folnu kiselinu. Zbog toga se osjećamo bolje, smirenije i živčani sustav nam je uravnotežen.

Redovito konzumiranje gljiva utječe i na kvalitetu naše kose, noktiju i sjajne kože.

Mineral koji dominira u gljivama je željezo, pa zbog toga gljive poboljšavaju krvnu sliku, povisuju nivo energije i djeluju na raspoloženje.

Osim željeza sadrže kalcij, magnezij, fosfor, kalij, natrij, cink i selen.

Gljive su omiljena prehrana onima koji se drže stroge dijete, jer sadrže velike količine vode te su bogate vlaknima koja pospješuju probavu.

U gljivama možemo naći i važne antioksidante kao što su polisaharidi i fenoli koji dižu otpornost, detoksiciraju i uništavaju slobodne radikale. Uz to su i dragocjene kod sprječavanju raka ili moždanog udara. 

KAKO IH UKLJUČITI U JELOVNIK

Rižoto od gljiva

Potrebno vam je:

  • 0,5 kg miješanih gljiva
  • 1 luk
  • 300 g riže
  • temeljac
  • sol, papar, parmezan, vegeta

Popržite luk i dodajte svježe gljive. Miješajte dok višak voda ne ishlapi. Zatim dodajte rižu i sve zajedno popržite. Dodajte temeljac, sol, papar, vegetu. Kada je riža skuhana, posipajte parmezan i uživajte u okusu.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR Standardna cijena 83,97 EUR
Pogledajte proizvod