Pravilnom prehranom do bijelih i zdravih zubi

Poznato je da crno vino, kava i šećer štete zdravlju i ljepoti naših zubiju. Dakle, ako postoje namirnice koje imaju negativan utjecaj na naše zube, postoje i one koje brinu za to da naši zubi budu bjeliji i sjajniji, ali prije svega zdravi. Ovo su namirnice koje brinu za vaše zube: 

image

Zubna četkica, pasta i zubni konac nisu jedina sredstva koja pomažu očuvati zdrave i lijepe zube. Važna je i prehrana. Neke namirnice, osobito one bogate vlaknima, vitaminima i mineralima u velikoj mjeri utječu na oralnu higijenu, čuvaju desni, osvježavaju dah te povećavaju bjelinu i sjaja zubi.

Što jesti za zdrave i bijele zube?

jabuka, rotkvica, mrkva, celer, kruška... 

Voće i povrće na posve prirodan način čiste zubnu caklinu, jer sadrže kiseline koje uništavaju karijes. Kod toga je važno da konzumirate '' tvrde'' namirnice jer će bolje očistiti zube i uz to se pobrinuti za zdravi desni.  

Jagode i naranče

Jagode i naranče su korisne za poliranje zubi. Jagodama i korom od naranče na prirodan način možemo izbijeliti zube.  

Svježi listovi kadulje

Ako nemate kod sebe zubnu četkicu, možete upotrijebiti ''prirodnu zubnu četkicu'' od svježih listova kadulje. Oni će učinkovito očistiti zube i pobrinuti se za svjež dah.  

Šećer zamijenite medom

Ako želite imati zdrave i bijele zube, izbjegavajte šećer te umjesto njega koristite nerafiniran med koji sadrži vitamine i minerale koji štite zube i usnu šupljinu. 

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže kalcij koji je nužno potreban za očuvanje zdravih zubi. Uz to, brinu za zdravlje naših kostiju.  

Voda

Voda je nužno potrebno za normalno djelovanje našega tijela, za zdrav i lijep osmijeh, hidratizira usnu šupljinu te sprječava djelovanje bakterija koje su glavni uzročnici karijesa.

Maslinovo ulje

Salatu prelijte maslinovim uljem koje je bogato vitaminom E. Maslinovo ulje štiti sluznicu ustiju i sprječava nastanak štetnih bakterija.  

Peršin

U kuhinji upotrebljavajte mnogo peršina. Bogat je vitaminima i mineralima kao što je željezo, kalcij i kalij te vitamini A,C i E koji štite usnu šupljinu. Uz to, učinkovito neutralizira neugodne mirise drugih namirnica. 

Timijan

Timijan je bogat  vitaminom C i tvarima koje uništavaju bakterije i uzrokuju neugodan zadah. Učinkovito sredstvo protiv neugodnog zadaha je i meta.    

Konzumirajte namirnice koje se dugo žvaču u ustima

Žvakanjem ćete se brže riješiti karijesa i uz to se pobrinuti za zdrave desni.