Prehlada ili gripa? Naučite razliku!

Gripa i prehlada su bolesti gornjeg respiratornog sustava, pa je često lako pogrešno zaključiti o kojoj se od ove dvije bolesti zaista radi. Naučite ih razlikovati!

image

Gripa je znatno opasnija od obične sezonske prehlade i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput upale pluća bakterijskih infekcija. Ako mislite da vas je upravo gripa prikovala uz krevet, posjetite svog liječnika opće prakse koji će vam propisati primjerenu terapiju ovisno o pokazanim simptomima.

Gripa - brza i snažnija od prehlade

Gripu karakteriziraju simptomi poput povišene tjelesne temperature, boli u mišićima, velikog umora i suhog kašlja. Prve znakove olakšanja počinjete osjećati nakon tri do pet dana, no u većini slučajeva potrebno vam je najmanje sedam dana da se u potpunosti oporavite, nekad i više.

Simptomi prehlade su blaži i bezopasniji: prvo počinjete osjećati bol u grlu, upaljenost žlijezda i začepljen nos. Većinu simptoma osjećate u predjelu od vrata naviše, uglavnom u području grla i glave. S druge strane, gripa dolazi u vremenski različito vrijeme i potrebno joj je tjedan dana da simptomi popuste.

Vrućica gotovo uvijek znači gripu

Prehlade uglavnom ne dolaze u tandemu s povišenom tjelesnom temperaturom ili je ona jako niska. Većina ljudi kod kojih je ustanovljena pojava gripe imaju povišenu tjelesnu temperaturu od 38°C naviše, ali treba imati na umu i kako nedostatak vrućice ne znači nužno i da ne bolujete od gripe.

Umor koji traje tjednima? Siguran znak gripe

Ako ste samo prehlađeni, možete osjećati umor no on obično nestaje u roku od nekoliko dana. Tijekom gripe, ovi su simptomi snažniji i dugotrajniji, a ponekad mogu potrajati i tjedan do dva. Starijim ljudima i onima s kroničnim oboljenjima potrebno je čak i dulje da se oporave.

Simptomi prisutni u oba slučaja

Glavobolja može doći zajedno s gripom, a gotovo je uvijek prisutna u slučaju prehlade. Baš kao i kod ostalih simptoma, glavobolja kod gripe je snažnija i dugotrajnija.

Gripa i prehlada su infekcije gornjeg respiratornog sustava zbog čega se javlja kašalj. Kod gripe, kašalj isprva može biti mokar, ali kasnije postaje suh i iritirajuć. Kašalj je prisutan i u slučaju prehlade, a tada je on suh i prilično snažan.

Daljnje komplikacije kod gripe vode do upale pluća koja ponekad zahtjeva i hospitalizaciju. Ako je kašalj teško iskorjenjiv, sluz postaje zelenkasto-žute boje, a tjelesna temperatura se digne iznad 39°C praćena teškim disanjem, odmah posjetite liječnika!

Bol u ušima također dolazi i sa gripom i sa prehladom

Srednje uho je povezano s grlom putem eustahijeve tuba, a s obzirom da obje bolesti napadaju gornji respiratorni sustav infekcija može zahvatiti i uho. U tom slučaju bol je oštra, tupa i iritirajuća, ali ako joj uzrok zaista leži u prehladi ili gripi sama od sebe prolazi za nekoliko dana. Ako bol ne nestane zajedno s drugim simptomima, posjetite liječnika.

Prehlade započinju upaljenim grlom
Jedan od prvih simptoma prehlade je upaljeno grlo. Nelagodu u grlu osjećat ćete nekoliko dana, a prati ju i začepljen nos. Bol u grlu može biti i simptom gripe, ali dolazi u paketu s drugim nelagodama poput povišene tjelesne temperature i snažnog osjećaja umora.

Začepljen nos? Vjerojatno samo prehlada

Ako imate začepljen nos i osjećate se kao da vas je pregazio vlak, vjerojatno bolujete od prehlade. Infekcija sinusa može se, s druge strane, javiti i kod prehlade i kod gripe, a simptomi uključuju bol i osjećaj pritiska oko nosa, obraza, očiju i čela.

Redovito perite ruke i pazite na prevenciju

Redovito pranje ruku jedan je od najboljih načina da spriječite infekciju. Perite ruke redovito i temeljito sa sapunom i vodom, trljajte ih najmanje 20 sekundi prije nego ih isperete vodom. Umjesto sapuna možete koristiti i antibakterijski gel.

Protiv prehlade i gripe možete se boriti osnaživanjem imunološkog sustava. Provjerite našu široku paletu proizvoda za imunitet na donjem linku!

Imunitet Linija - popusti do 40 % na cjelovite pakete!

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod