Pregledajte se same

Strah od toga da će žene napipati nepravilnost je još uvijek prisutan, stoga pregledavanje grudi većini žena još uvijek predstavlja veliku neugodu. Iako samopregledavanje nije zamjena za specijalističku kontrolu, mamografiju ili ultrazvuk grudi, predstavlja odličan način za rano otkrivanje mogućih promjena na grudima. Naime, vrijeme je ključan faktor u otkrivanju raka dojke!

image

Kvržice i zadebljanja su normalna

Dobro je znati kako dojke zbog hormonalnih promjena i svoje građe od mliječnih žlijezda unutar kojih su kanalići, a među masno tkivo i veziva, nemaju homogenu strukturu, pa se stoga mogu uvijek napipati različito velike i neopasne kvržice te zadebljanja. I upravo zbog toga je redovito samopregledavanje važno, na taj ćete način najlakše prepoznati i napipati svaku novu promjenu. Ali ipak, kako biste u potpunosti bile sigurne, ne propustite ništa slučaju i posavjetujte se sa vašim ginekologom.

Kada pregledavamo grudi?

Dobro je pregledavati dojke uvijek u istom terminu. Preporučuje se pri kraju ili poslije mjesečnice, kada se dojke opuste. Ako dojke pregledavate uvijek u istom terminu, s vremenom ćete ustanoviti da najveći dio zadebljanja ima stalni raspored i istu strukturu. Žene u meno pauzi koje više nemaju mjesečnice, mogu same odrediti dan u mjesecu za pregled.

Kako pregledavamo grudi?

Ispred ogledala - stojeći

Ispred ogledala stavite ruke na bokove i promatrajte grudi ima li kakvih promjena vidljivih okom. Na kraju, podignite ruke i zatežite mišiće grudi, također tražeći promjene na njima. Vodite računa o izgledu grudi, primjećujete li otečenosti, rupice, zadebljanja, neravnine na koži, da li bradavice izgledaju uobičajenim. Kod većine žena dojke nisu iste veličine i primijetit ćete razliku između lijeve i desne dojke. Promatrajući dojke često, smjesta ćete znati radi li se o normalnom stanju ili ne. Prstima čvrsto pritišćite područje grudi. Provjerite kompletne dojke i područje ispod pazuha. Možete koristiti kružne pokrete ili pokrete gore-dolje. Koji god način kretanja prstiju izaberete, koristite isti svaki mjesec kad radite pregled. Birajte način koji vam je najlakši i koji vam najviše ogovara.

Ležeći

Grudi treba promatrati  stojeći i ležeći, jer se neke promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći. Osnovno pravilo jeste da desna ruka uvijek opipava lijevu dojku i obrnuto. Lezite i počnite sa desnom dojkom. Stavite ispod desnog ramena, a desnu ruku postavite ispod glave. Radite iste pokrete prstiju kao i kad ste bili u stojećem položaju. Ponovite i s lijevom dojkom, provjeravajući svaki djelić dojke.

Samopregled spašava život!

Jedino redovitim samopregledima grudi možete prepoznati sve promjene u tkivu dojki i reagirati te se posavjetovati vašim ginekologom ili liječnikom na vrijeme, što je od životne važnosti kod ranog otkrivanja raka.

Iako se diljem svijeta često naglašava važnost redovitog pregledavanja dojki, pogotovo u mjesecu borbe protiv raka dojke, žene još uvijek oklijevaju, imaju strah od pipanja vlastitih grudi ili naprosto misle da njih neće ili ne može pogoditi ta bolest. Stoga dijelite ove informacije, potićite prijateljice i žene u svojoj blizini na sasvim jednostavan pregled koji uzima nekoliko minuta na mjesec, a može spasiti život ili spriječiti dugogodišnje i naporno liječenje raka. 

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod