Prazna košarica?
Možemo pretpostaviti da je to samo zato što niste vidjeli naše najnovije ponude
Sensilab za svoje web stranice koristi kolačiće koji ne pohranjuju osobne podatke. Neki su kolačići možda već instalirani. Nastavljajući s korištenjem naših web stranica, pristajete na njihovo korištenje.
Kontaktirajte nas putem interneta ili nas pozovite na 01 353 5434
100% garancija na zadovoljstvo
Besplatna dostava iznad 35 EUR
Opuncija kaktus je uvijek bio važan dio meksičke kuhinje, a postaje sve više i više popularan kod Europljana. Želite li znati zašto?
Opuncija je tropski kaktus koji postaje sve popularniji. Mnogi stanovnici Južne Amerike ovu su biljku u kuhanju koristili već stoljećima, a nedavna istraživanja su pokazala da plodovi kaktusa opuncije imaju mnoge prednosti za naše zdravlje. Bodljikave kruške opuncije su jedini plod kaktusa koji se uvoze u Sloveniju i dostupni su tijekom cijele godine jer ju dovoze iz Brazila, a na ljeto i jesen i iz Turske.
BODLJIKAVE KRUŠKE OPUNCIJE POTREBNO JE PAŽLJIVO OGULITI
Tropski kaktus bogat je trnovitim kruškama koje neki nazivaju i kaktus voćem ili indijskim smokvama. Do deset centimetara dugo kruškasto voće razvija se iz cvjetova kaktusa, a zrelo voće ima tvrdu koru s mnogim malim bodljama. Ispod bodljikave opuncije je slatko i sočno meso koje je vrlo osvježavajuće. Po okusu neki indijsku smokvu uspoređuju s kruškama, a drugi sa sočnom lubenicom.
Pri uživanju plodova kaktusa je važno to da bodljikave kruške opuncije pažljivo ogulimo jer samo tako možemo odstraniti sve bodlje na kori. Ako vanjski sloj nije pravilno odstranjen, može uzrokovati neugodan i bolan osjećaj u grlu i usnama te neugodan osjećaj na jeziku.
Danas već uzgajaju vrste opuncija bez bodlji, ali moramo nakon kupnje voća pozorno pregledati i odstraniti sve moguće ostatke bodlji.
IZVRSNO IDE UZ VOĆNE SALATE, DESERTE ILI KOMPOTE
Svježe ili konzervirane opuncije bile su uvijek važan dio tradicionalne meksičke kuhinje. Budući da je to voće jako osvježavajuće, a njegova aroma blaga, izvrsno ide uz voćne salate, slastice, kompote ili sladoledne kreme. Ide i uz puretinu, škampe i dimljenu pastrvu. Plodovi opuncije su jako ukusni i sirovi, bez ikakvih dodatka.
OPUNCIJA JE BOGATA KALCIJEM I MAGNEZIJEM
Plodovi opuncije sadrže puno:
ZAŠTO SU PLODOVI OPUNCIJE TAKO ZDRAVI?
Uravnotežuje metabolizam i probavu: Opuncija je bogata pektinom i prirodnim biljnim vlaknima koja su važna za zdravlje debelog crijeva i probavnog sustava.
Pomaže smanjiti razinu šećera u krvi: Prije svega zbog pektina.
Smanjuje rizik od bolesti koje su povezane sa starenjem: Istraživanja su pokazala da opuncija ima pozitivne antioksidativne karakteristike. Osobe, koje kaktus uključuju u prehranu, smanjuju rizik od pojave bolesti povezanih sa starenjem.
Djeluje protuupalno: Kaktus ima pozitivan učinak na smanjenje upale, uz to je odličan lijek protiv prištića i aknaste kože.
Pomaže pri mršavljenju: Ekstrakti ovog pustinjskog kaktusa smanjuju tek i povećavaju osjećaj sitosti. Za vrijeme mršavljenja pomaže u obnovi normalnog tjelesnog rada, pozitivno utječe na opće raspoloženje i daje nam više energije. Ujedno smanjuje mogućnost nastanka celulita i povećanog zaostatka tekućina u tijelu.
Uz to smanjuje otjecanje nogu, olakšava bolove u kralježnici te ublažava otekline i osipe.
Proizvodi za vas
Možda ćete biti zainteresirani