Poznajete li opunciju i njezine lekovite osobine?

Opuncija kaktus je oduvek važan deo meksičke kuhinje, a postaje i sve popularniji kod Evropljana. Želite li da znate zašto?

image

Opuncija je tropski kaktus, koji postaje sve popularniji. Mnogi stanovnici Južne Amerike ovu biljku koriste u kuhinji već vekovima, a nedavna istraživanja su pokazala da plodovi kaktusa opuncije ispoljavaju mnogobrojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Bodljikave kruške opuncije su jedini kaktusov plod koji se uvozi u Sloveniju i dostupne su tokom cele godine, jer ih dovoze iz Brazila, a tokom jeseni i leta i iz Turske.

 

BODLJIKAVE KRUŠKE OPUNCIJE JE POTREBNO PAŽLJIVO OLJUŠTITI

Plodovi tropskog kaktusa su trnovite kruške, koje neki zovu i kaktus voće ili indijske smokve. Ovo do deset centimetara dugačko kruškasto voće se razvija iz kaktusovih cvetova, a zrelo voće ima tvrdu koru sa mnogo malih bodlji.  Pod bodljikavom korom leži slatko i sočno meso, koje je veoma osvežavajuće. Neki ukus indijske smokve porede sa kruškama, a drugi sa sočnom lubenicom.

 Pre uživanja u kaktusovim plodovima je važno da bodljikave kruške opuncije pažljivo ogulimo, jer samo tako možemo odstraniti sve bodlje. Ukoliko spoljašnji sloj nije pravilno oljušten, može izazvati neugodan i bolan osećaj u grlu i na usnama, te neprijatan osećaj na jeziku.

 Danas se već uzgajaju i neke vrste opuncija bez bodlji, ali nakon kupovine voća ipak moramo pažljivo pregledati i odstraniti sve moguće ostatke bodlji.

 

ODLIČAN JE DODATAK VOĆNOJ SALATI, DESERTU ILI KOMPOTU

Sveže ili konzervirane opuncije su oduvek važan deo tradicionalne meksičke kuhinje. Budući da je ovo voće vrlo osvežavajuće, a njegova aroma blaga, odličan je dodatak voćnoj salati, poslasticama, kompotu ili sladoledu. Dobar je prilog ćuretini, škampima ili dimljenoj pastrmci. Plodovi opuncije su veoma ukusni i sirovi, bez ikakvih dodataka.

 

OPUNCIJA JE BOGATA KALCIJUMOM I MAGNEZIJUMOM

 Plodovi opuncije su bogati:

  • Kalcijumom
  • Vitaminom C
  • Vitaminom A
  • Vitaminima B grupe
  • Magnezijumom
  • Gvožđem
  • Kalijumom
  • Antioksidansima
  • Pektinom
  • I drugim prirodnim hranljivim vlaknima

 

ZBOG ČEGA SU PLODOVI OPUNCIJE TAKO ZDRAVI?

 Uravnotežuju metabolizam i probavu: Opuncija je bogata pektinom i prirodnim biljnim vlaknima, koja su važna za zdravlje debelog creva i digestivnog trakta.

Pomaže pri snižavanju nivoa šećera u krvi pre svega zahvaljujući pektinu.

Smanjuje rizik od bolesti povezanih sa starenjem: Istraživanja su pokazala da opuncija ispoljava pozitivne antioksidativne osobine. Osobe koje u svoj režim ishrane uključe ovaj kaktus, smanjuju rizik od pojave bolesti povezanih sa starenjem.

Deluju antiinfmatorno: Kaktus pozitivno utiče na ublažavanje upala i odličan je lek za bubuljice i akne.

Pomaže pri mršavljenju: Ekstrakt ovog pustinjskog kaktusa smanjuje apetit i povećava osećaj sitosti. Tokom mršavljenja pomaže u obnovi normalne telesne funkcije, pozitivno utiče na raspoloženje i daje nam više energije. Ujedno smanjuje i mogućnost nastanka celulita i povećanog zastajanja tečnosti u telu.

Pored toga smanjuje i oticanje nogu, ublažava bolove u kičmi i otoke i osipe.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod