Potvrđeno je: ovo je optimalna doza vitamina D!

Većina nas sada već zna koliko je važan vitamin D3. Posebno je važan za zdravlje kostiju i zuba, a ima i brojne pozitivne učinke na funkciju mišića.

image

Najvažnije od svega, vitamin D je ključan za podršku imunološkom sustavu – pogotovo u hladnijim mjesecima. Jedno Švedsko istraživanje* je pokazalo da korištenjem dodatka prehrani s 4000 I.J. vitamina D3 ima velik učinak na ljude koji pate od konstantnih respiratornih infekcija.

Ali koliko vitamina D nam je potrebno kako bi imali koristi od njega?

Vitamin D3 - Koja je prava doza?

Među populacijom svijeta, pogotovo među starijom populacijom, mnogi imaju probleme s optimalnom opskrbom vitaminom D. Studije objavljene u The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics pokazuju da skoro 50% populacije ima nedostatnu koncentraciju vitamina D u krvi, posebice tijekom zime. Mnogo ljudi ima nisku razinu vitamina D na zimu i proljeće, zbog manje izloženosti sunčevoj svjetlosti. A i naša prehrana ovdje igra ulogu.

30 nanograma Vitamina D na mililitar krvi se smatra optimalnim, 20 ng/mililitar se smatra primjerenim i sve ispod 19 ng se smatra nedostatkom vitamina D.

EFSA (European Food Health Authority) je također propisala da je količina od 4000 IJ na dan u potpunosti sigurna za djecu stariju od 11 godina i odrasle! Nisu pronašli nikakve negativne posljedice s unosom od 4000 IJ na dan – baš suprotno, pozitivni učinci su optimalno iskorišteni s ovom dozom.

Ali zašto samo 4000 IJ? Nije li više bolje?

Vitamin D je vitamin topiv u masti. To znači, da ako pretjerujemo s unosom u određenom vremenskom razdoblju, može se početi nakupljati u tijelu. Za razliku od vitamina C (vitamin topiv u vodi), koji se iz tijela izlučuje urinom, ne postoji jednostavan način za tijelo da se riješi viška vitamina D. To može dovesti do neželjenih učinaka, poput nakupljanja kalcija u krvi (hiperkalcemija). Ovi negativni učinci primijećeni su kod doza poput 10,000 IJ i više.

Zaključak:

U ovom razdoblju kada nam dolaze hladni zimski mjeseci, postaje sve teže i teže osigurati dovoljan unos vitamina D3. Dani su kraći i vani je sve manje i manje sunčano. Što znači da provodimo mnogo manje vremena na suncu, što je ključno za proizvodnju vitamina D, a često niti ne izađemo iz ureda dok ne padne mrak.  

ALL IN A DAY Vitamin D3 sadrži 4000 IJ vitamina D na kapsulu, što garantirano zadovoljava vašu dnevnu potrebu za ovim “sunčevim” vitaminom. Možete sa sigurnošću uzimati Vitamin D3 4000 IJ svaki dan, ili ga možete uzimati svaki drugi dan – te i dalje imati sve njegove koristi i učinke!

Izvori:

https://bmjopen.bmj.com/content/2/6/e001663

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18274816/

Proizvodi za vas