Paleo + Vegan = Pegan

Jeste već čuli za miješanu verziju paleo i veganske dijete? Ako vam se plan i program paleo i veganske dijete činio kompliciranim, sada više nemate izgovora. Predstavljamo vam novost nad kojom su oduševljeni svi svjetski poznati nutricionisti.

image

Kombinacijom paleo i veganskog načina prehrane i izbacivanjem nekih njihovih ograničenja, dobivamo odličan razmjer makro-namirnica. Pegan dijeta je ugodnija za korisnika jer ne troši njegovo vrijem i relativno je jednostavna za održavanje. Glavni nedostatak paleo i veganske dijete je kompliciranost i vrijeme kojega moramo uložiti kod svakodnevne pripreme jela i kupnje namirnica. Na primjer, ljudima koji su na paleo dijeti često nedostaju žitarice, a oni koji su na veganskoj dijeti imaju problema s unosom dovoljne količine bjelančevina.

Pegan dijeta tako predstavlja odličan način prehrane onima koji ne žele potrošiti previše vremena na prehranu, a ipak žele jesti zdravu i uravnoteženu prehranu.

Zainteresiralo vas je?

Nekoliko osnovnih vodilja, koje je dobro znati prije nego što krenete s pegan dijetom. Pegan dijeta je bazirana na voću i povrću koje predstavlja 75% dnevnog unosa, dok bjelančevine životinjskog izvora i dobre masnoće čine 25%. Pošto je vaganski način života više od samog načina prehrane, ovdje se radi više o modificiranoj paleo dijeti. Iako neki principi paleo dijete važe i kod pegan dijete, predstavljamo vam neke osnovne vodilje:

Voće i povrće: Vegan i paleo dijeta daju prednost biljnom načinu prehrane jer predstavlja snažan izvor vitamina i minerala koje naše tijelo treba za optimalno djelovanje. Kao što je već rečeno, svježe voće i povrće čini 75% dnevnog unosa namirnica.

Meso: Bjelančevine ili proteini životinjskog porijekla čine 25% dnevnog unosa namirnica. Pri tome je važno da jedemo kvalitetno meso i nikako unaprijed prerađeno industrijsko.

Zdrave masnoće: Koristite maslinovo, kokosovo i ulje avokada. Osim tih masnoća, na vašem tanjuru se mogu naći i oraščići te ostale namirnice bogate omega 3 masnoćama koje su temelj veganske i paleo dijete. Izbjegavajte kikiriki jer su često izvor plijesni koje luče aflatoksine.

Zdrave žitarice: Predstavljaju odličan izvor vitamina B. Uzimajte »čiste« žitarice, a izbjegavajte slatke i prerađene.

Leća: Leća je supernamirnica koju su poznavali još u kamenom dobu. Sadrži puno bjelančevina, vlakana i minerala. Zasitit će vas iako je niskokalorična, a ujedno će se pobrinuti za dobro raspoloženje i vitalnost. Ostale mahunarke izbjegavajte kako to nalaže paleo dijeta.

Mliječni proizvodi:isto kao i kod paleo i vegan dijete trebamo izbjegavati mliječne proizvode.

Šećer: vjerojatno ne trebamo posebno objašnjavati zašto moramo izbjegavati šećer. 

Primjer 5 dnevnog jelovnika

Kako bi vam olakšali ulazag u pegan dijetu, pripremili smo vam primjer 5 dnevnog jelovnika. Jelovnika se ne trebate držati kao pijan plota. Jelovnik je napravljen kako bi si lakše predočili kako peganska dijeta djeluje u praksi – na tanjuru. Pa dobar tek!

Dan1

Doručak: salata od povrća po izboru i tvrdo kuhano jaje

Ručak: juha od leće i voće

Užina: jabuka s namazom od badema

Večera: Punozrnati rezanci s pilećim mesom

Desert: šalica svježeg bobičastog voća

Dan2

Doručak: Chia puding

Ručak: svježi mladi špinat s pećenim lososom

Užina: tvrdo kuhano jaje i svježa mrkva

Večera: slatki krumpir i rezanci od tikvice

Desert: banana s namazom od badema

Dan3

Doručak: smoothie sa špinatom, avokadom, borovnicama i bademovim mlijekom

Ručak: pečene paprike s čilijem

Užina: mrkva s humusom (namazom od slanutka)

Večera: burger od integralnog peciva i gomolja kuhane cikle s kvinojom i brokulom kuhanom na pari

Desert: chia puding

Dan4

Doručak: fritata od povrća

Ručak: losos sa špinatom i brokulom kuhanima na pari

Užina: mix od sušenog manga, sušenih banana, grožđica i badema

Večera: integralna tjestenina s goveđim mesom i umakom od rajčice

Desert: smoothie od kokosovog mlijeka, bobičastog voća i banane

Dan5

Doručak: slatki krumpir i dva tvrdo kuhana jaja

Ručak: zelena salata s tunom

Užina: smoothie od bademovog mlijeka, banane, češnjaka i kakaa

Večera: zelena salata s kuhanim krumpirom, brokulom i lećom

Desert: šalica svježeg bobičastog voća