Opustite duh i tijelo s vježbama disanja

Kada smo zbog gomile posla i prenatrpanog rasporeda pod jakim stresom, tada je dobro znati trikove koji nas mogu opustiti. Disanje je osnova našeg postojanja. Kvalitetnim i usredotočenim disanjem možemo savladati stres i na taj način opustiti um i tijelo. 

image

Kada smo pod velikim pritiskom, često zaboravimo na disanje. U takvim stresnim situacijama, disanje postane površno, udisaji i izdisaji su kratki i naš organizam ne dobiva dovoljno kisika za učinkovito obavljanje funkcija u našem tijelu.  

Disanje za opuštanje uma

Vježbe disanja su učinkovit način za opuštanje. Kada se usredotočimo na disanje, zaboravljamo na svakodnevne brige, a uz to, organizmu priskrbimo dovoljno kisika. Dovoljno je samo 10 minuta na dan posvetiti disanju.

Predstavljamo vam četiri jednostavne vježbe disanja.  

1. Sjednite tako da se osjećate opušteno i smireno. Udahnite kroz nos i između disanja u sebi brojite do 4. Zatim izdahnite zrak na način da ga nježno i polagano ''izbacujete'' iz sebe. Pri tome sudjeluje vaša dijafragma, a osjetit ćete kako se vaše tijelo postepeno širi. Vježbu ponovite 3-4 puta, odnosno, toliko puta dok ne osjetite da ste opušteni. 

2. Ustanite i podignite istegnute ruke u širini naših ramena te duboko udahnite. Tijekom izdisaja polagano spuštajte ruke. Ponovite više puta. 

3. Duboko udahnite kroz nos i lagano brojite do 3. Zrak koji udišete najprije povucite u trbuh a zatim i u pluća. Zadržite dah otprilike tri sekunde i budite smireni. Izdahnite zrak kroz usta i tijekom toga brojite do 5. Udisaji i izdisaji neka budu bez napetosti i grčeva. Neka lagano klize. Vježbu ponovite više puta i obratiti pozornost na dizanje i spuštanje trbuha i prsnog koša.  

4. Postavite se na sve četiri, u položaj mačke i pogled usmjerite u pod. Duboko i dugo udahnite. Tijekom udisaja, podignite glavu kako bi pogled usmjerili prema naprijed. Kralježnicu spustite prema dolje i podignite bokove prema gore. Budite u tom položaju otprilike 3 sekunde, izdahnite i vratiti se u prvobitan položaj. Naka pokreti budu polagani. Kod te vježbe otvorite prsni koš jer na taj način potičete djelovanje dijafragme i unosite puno kisika.  

Budite usredotočeni

Važno je da ste kod vježbi usredotočeni na disanje i da razmišljate isključivo o tome što se dešava sa vašim tijelom. Izbacite iz misli tegobe i probleme koji vas cijeli dan prate. Zaboravite na zadatke koji vas čekaju iduće dane. Budite opušteni i smireni. Ništa nije toliko bitno u životu koliko vi sami i vaše zdravlje.