Znate li da nesanica može biti uzrok za vaše probleme s oblinama

Spavanje je za dobro zdravlje jednako važno kao prehrana i tjelovježba. Česti nedostatak sna može dovesti do poremećaja metabolizma i ravnoteže tjelesnih procesa. Posljedice se prije svega mogu pokazati kao povećana tjelesna težina. 

image

Uzroci za nesanicu vrlo su različiti

Najčešći razlog zašto po noći ne možemo zaspati ili ne spavamo kvalitetnim snom je stres. Često kada se pripremimo na spavanje ostajemo budni i razmišljamo o svakodnevnim obavezama i problemima ili se tijekom noći često budimo. Da smo pod stresom pokazuje nam i naše tijelo – ubrzan nam je puls, naši mišići su napeti, mozak je vrlo aktivan i stalno razmišljamo. Tek kada se smanji napetost u našem tijelu te kada se umirimo i ne opterećujemo s mislima, možemo utonuti u san i zaspati.

Što se događa u našem tijelu ako ne spavamo dovoljno

Ako duže vremena po noći ne možemo dobro spavati trpi cijelo naše tijelo. Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od nesanice mogu imati oslabljen imunitet, veći apetit, povećanu želju za ugljikohidratima što rezultira s povećanim unosom kalorija. Dolazi do slabijeg pamćenja, lošije koncentracije, pojave negativnog razmišljanja i nervoze. Također ako ne spavamo dobro svaki dan smo umorni, sporije reagiramo i izvodimo svakodnevne aktivnosti, loše raspoloženi što uzrokuje loše odnose i opće nezadovoljstvo.

Kako nesanica utječe na debljanje?

Znanstvena istraživanja su potvrdila i da kvaliteta sna utječe na tjelesnu težinu. Naime, osobe koje manje spavaju imaju veću potrebu za hranom te veći rizik od debljanja. Organ koji najviše trpi je mozak, a posljedice se najčešće pokažu na raspoloženju. Ako imamo nedostatak sna loše smo raspoloženi što često uzrokuje povećanu želju za slatkim te posljedično nakupljanje kilograma.

Zdravi san je izuzetno važan jer je nedostatak sna direktno povezan s metabolizmom i poremećajem hormonske ravnoteže. Brojna istraživanja pokazala su kako nedostatak sna utječe na izlučivanje hormona kortizola koji regulira zalihe masnoća, apetit i metabolizam. Kada smo u večernjim satima budni kortizol je povišen, zalihe masnoća se dodatno nakupljaju, metabolizam i probava su usporeni.

Sensilab preporučuje

Ako noću ne možete spavate onda je velika mogućnost da je za to kriv hormon kortizol kojeg možete ponovno vratiti u ravnotežu s proizvodom AdrenaLux. Kombinacija prirodnih ekstrakata pomoći će vam smanjiti stres, spavati ćete bolje, a dugoročno će i utjecati na učinkovito smanjenje tjelesne težine.