Kako na nas utječe nedostatak vitamina D

U trenutnoj situaciji, kada većina stanovništva u Europi mora ostati doma kako bi se smanjilo širenje koronavirusa, koje je definitivno obilježilo većinu ove godinu, nije ni čudno da smo većina nas u potrazi za rješenjem koje će ojačati naš imunološki sustav.

image

Osim što idemo raditi i obaviti nužne obaveze, većina nas je zatvorena u kući zbog mjera socijalne distance i pitamo se kako preživjeti kombinaciju nedostatka sunca + nedostatka vježbanja + nedostatka kvalitetne prehrane sve do proljeća.

Da li se i vama ovo događa svake zime?  

Da li se i vama događa da se stalno žalite kako ste umorni i non stop vas hvataju neke prehlade, a to se još udvostruči u zimskim mjesecima? A da li se često uhvatite da ste neraspoloženi i bez volje bez ikakvog konkretnog razloga? A da niti ne govorimo o slabosti i bolovima u kostima i mišićima, zar ne?

Sve ovo može značiti da ne dobivate dovoljno vitamina D.  

Što je vitamin D i zašto ga trebamo?  

Takozvani sunčev vitamin stvara se kada je naša koža izložena suncu. Također se nalazi u određenoj hrani poput masnih riba i žutanjaka. 

Vitamin D3 igra veoma važne uloge u vašem tijelu: 

  • Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava
  • Pomaže održati normalnu funkciju mišića 
  • Podržava zdravlje kostiju i zubi
  • Doprinosi normalnoj apsorpciji i upotrebi kalcija i fosfora 
  • Podržava normalnu diobu stanica

Koliko god da je vitamin D važan za naše tijelo, veliki dio populacije ima nedostatak.  

Nedostatak Vitamina D je sveprisutan

Nedostatak vitamina D je veoma raširena pojava; vjeruje se da oko 1 milijarda ljudi na cijelom svijetu ima s time problem.* U Europi, oko 40-75% populacije ima nedostatak ovog ključnog vitamina. 

Svi trebaju vitamin D!  

Kratki i tmurni dani u Europi između listopada i travnja, znače da nismo dovoljno izloženi sunčevoj svjetlosti i da naše tijelo ne može proizvesti adekvatnu količinu, zato si ju moramo sami osigurati.

Nažalost, veoma je teško postići dovoljnu dozu samo s ribama i žutanjcima; a ako smo stalno zatvoreni kod kuće i još uz to imamo i koji kilogramčić viška, to su definitivno rizični faktori! Stanice masnoće u tijelu djeluju kao skladišta za vitamin D, što znači da je on manje dostupan tijelu.

S obzirom da simptomi mogu biti blagi i teško prepoznatljivi, pogotovo u zimskim mjesecima, veoma je važno da krenete u akciju odmah.

Ako je posebna potreba za uzimanjem jednog vitamina ove zime, onda je to definitivno vitamin D.  

I vi možete imati koristi od vitamina D3 u obliku dodataka prehrani i dobiti dovoljnu dozu sunčevog vitamina, koji je ključan za vaš imunološki sustav, zdrave kosti i normalnu funkciju mišića.  

Naš ALL IN A DAY Vitamin D3 sa snažnom formulom od čak 4000 I.J. (100 μg) vitamina D3, u kapsulama koje su jednostavne za progutati i nemaju umjetnih boja.  

 

Izvori:  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4143492/