7 namirnica protiv nadutosti i „šlaufa“ oko trbuha

Sve što (po)jedemo utječe na naš izgled i zdravlje. Donosimo vam popis 7 namirnica kojima se možete riješiti nadutosti i onih suvišnih centimetara oko trbuha.  

image

Povrće i voće

voće-povrće

Odgovarajućom se količinom voća i povrća možemo riješiti nadutosti.  Posebno su jabuka, bobičasto voće, brokula, gljive, papaja, ananas i špinat namirnice one koje sadrže ogromno vlakna.

Zeleni čaj

zeleni-čaj

Pravi je zeleni čaj odličan za tanak struk. Uz to, flavonoidi u čaju utječu protiv nadutosti. Naime, on uklanja višak tekućine, pa se smanjuje i količina nakupljene tekućine oko trbuha. Ovaj čaj ubrzava i metabolizam, što pomaže pri izgaranju nakupljenih masnih naslaga. 

Mono-nezasićene masti

bademi

Mono-nezasićene masti pomažu u stvaranju zdravog kolesterola, HDL i redukciji nadutosti. Najbolji su izvori takve masti maslinovo ulje, bademi i avokado.

Omega 3 masne kiseline

omega 3

Omega 3 masne kiseline utječu na dobrobit cjelovitog zdravlja, posebno srca, oči i kosti. Studije su pokazale kako one pomažu i u gubitku tjelesne težine. Odličan izvor omega 3 su lješnjaci, sjemenke, ribe, posebno losos.

Začini

češnjak

Pojedini začini poput češnjaka, cimeta, đumbira i ljute papričice su snažno oružje protiv nadutosti. Stoga ih upotrebljavajte u kuhinji što češće.

Voda

voda

Popijte barem 2 l vode na dan. Voda je odlična za uklanjanju opasnih toksina iz tijela.  

Žitarice

žitarice

Visoki sadržaj vlakna pomaže u regulaciji inzulina u krvi, dok dobro zastupan vitamin B u žitaricama reducira nadutost.