10 najučinkovitijih namirnica za detoksikaciju

U zadnje vrijeme osjećate da ste bez energije? Živite u toksičnom okruženju, pušite, konzumirate alkohol ili se nezdravo hranite? Čišćenjem tijela pomoću određene hrane, možete eliminirati toksine iz organizma, poboljšati raspoloženje i izgled kože, te regulirati probavu.  

image

1.Artičoke

Ako se nezdravo i neredovito hranite, a vrlo često konzumirate čašu ili dvije alkohola previše, tada je vrijeme da u svoj jelovnik ubacite artičoku. Kuhana na pari će vam pomoći uspostaviti ravnotežu tijela. Zbog velike količine antioksidanata i vlakana, stimulira djelovanje jetre i pomaže u probavi i čišćenju tijela nakon masnih obroka.    

2. Bobičasto voće

Kupine, maline, borovnice, brusnice, trešnje, sadrže mnogo vitamina, minerala, antioksidanata, vlakana i vrlo mali broj kalorija. Poboljšavaju probavu, izgled kože i kose te djeluje laksativno.  

3. Limun

Eliminira štetne tvari u tijelu zbog visokog sadržaja antioksidanta vitamin C. Poboljšava djelovanje imunološkog sustava, pomaže kod nastajanja kolagena za normalno djelovanje žila, kosti, hrskavice, desni, zubi, te smanjuje umor i iscrpljenost.  

4. Potočarka

Slično kao i rabarbara, i potočarka ima diuretični učinak. Jednostavno je dodajte u salatu ili u sendvič. Listovi sadrže vitamine  B, E, C, K, cink.

5. Lan

Lanene sjemenke su bogate vlaknima koje vežu i eliminiraju toksine iz probave, a istodobno i opskrbljuju probavne stanice s omega 3 masnim kiselinama. Dodajte ih u voćni smoothie ili smoothie sa žitaricama.  

6. Jabuka

Priuštite si ju svaki dan, jer sadrži vlakna, vitamin, flavonoide itd. koji stimuliraju tvorbu žuća i pomažu jetrima izlučiti i eliminirati štetne tvari poput kovina, aditiva, pesticide…  

7. Smeđa riža

Sadrži vitamine B kompleksa, selen, magnezij, mangan, fosfor, vlakna i čisti debelo crijevo, te štiti jetru.

8. Đumbir

Smanjuje slabost, pospješuje probavu, smanjuje napuhnutost i poboljšava djelovanje imunološkog sustava.  

9. Acai bobice

Acai bobice su pune antioksidanata, polifenola i antocijanina koji su odlični borci protiv slobodnih radikala. Sadrže biljne sterole koji sprječavaju nastanak slabog kolesterola u našem tijelu. Uz to, odličan su izvor vlakana i imaju nizak glikemijski indeks, te su bogate vitaminima i mineralima.

10. Zeleni čaj

Zelenim čajem ćete se pobrinuti za čišćenje organizma, pospješiti metabolizam i pridobiti potrebnu energiju. Uz to, čaj će vas opustiti i smiriti.