Najčešće pogreške zbog kojih ne gubite kilograme

20.1.2014.

IZGLADNJIVANJE

Izgladnjivanje je veoma loš put do gubitka kilograma. Kada bi dijete bazirane na izgladnjivanju bile delotvorne, većina žena na svetu bi bila mršava. Osim toga što na taj način mučite čitavo telo, izgladnjivanjem prouzrokujete i promene u metabolizmu. Što manje jedete, Vaš metabolizam je sporiji i zbog toga se izgubljeni kilogrami brzo vraćaju.

Zato, hranite se zdravo, jedite manje ali češće.

DIJETA BEZ FIZIČKE AKTIVNOSTI

Uz promenjen režim ishrane, obavezna je i fizička aktivnost. Nemojte se zavaravati misleći da će dijete bez vežbanja uroditi plodom. Ako ne trčite, ne bavite se plivanjem, ne vozite bicikl, ne šetate i slično, nećete moći potrošiti kalorije i smršati.

Naviknite svoje telo na fizičku aktivnost, pogotovo ukoliko ste ga podvrgli nekoj dijeti i primetili da se kilogrami ne tope.

NE PIJETE DOVOLJNO TEČNOSTI

Svi znamo da je voda ključna za sagorevanje kalorija, ali uprkos tome je i dalje unosimo u premalim količinama u naš organizam. Dehidratacija usporava metabolizam i doprinosi sporijem gubitku kilograma.

Istraživanja su pokazala da osobe koje piju 8 ili više čaša vode na dan, sagorevaju više kalorija od osoba koje konzumiraju manje tečnosti.

NEREALNI CILJEVI

Čvrsto ste odlučili da izgubite 5 kilograma za nedelju dana, ali ste umesto izgubljenih 5, izgubili svega 2. Zbog toga je radost zamenilo razočarenje i digli ste ruke od svega. Svako telo i svačiji metabolizam reaguje drugačije. Neko će možda i izgubiti 5 kilograma za nedelju dana, dok će neko mršaviti i gubiti kilograme znatno sporije.

Važno je da sačuvate pozitivan stav, jer je realnost zadatih ciljeva glavni preduslov za uspeh.

 BRZA HRANA I CIGARETE

Ljudi često puše kako bi održali vitku liniju. Istina je da nikotin smanjuje apetit, ali isto tako, pušenje šteti gotovo svakom organu u telu i pogoršava celokupno zdravstveno stanje. Iako mršavite dok pušite, čim budete odlučili da prestanete, telesna težina će se vratiti na staru vrednost, dok ćete pušenje obično zameniti nekim drugim porokom, poput grickalica, gaziranih i škodljivih pića i brze hrane.

Prema ispitivanjima, osobe koje su jele brzu hranu više od 2 puta nedeljno, ugojile su se 5kg više od osoba koje su je konzumirale jednom nedeljno.

Ako ste ljubitelj grickalica, pokušajte ih zameniti sušenim voćem ili čipsom od kelja sa susamom, banana ili jabuka, koji je jako ukusan i vrlo zdrav.