Kako bi muškarci trebali gubiti kilograme?

Obično su žene te koje stalno broje kilograme i očajne su zbog svoje linije, no činjenica je da i muškarci često stanu na vagu i provjeravaju kilograme. Iako imaju bržu probavu od žena, svejedno nisu imuni na dobivanje viška kilograma osobito kada je riječ o struku.  

image

Muškarci u usporedbi sa ženama imaju manje masnih naslaga i veću mišićnu masnu, a time i aktivniju probavu. Zato se moraju mršavljenja prihvatiti drugačije nego žene. Kod muškaraca se masnoća nakuplja oko struka, a s pravom dijetom u kratkom vremenu, upravo zbog aktivne probave mogu izgubiti dosta kilograma.

Pozor na centimetre!

Velik trbuh kod muškaraca nije samo estetski problem, nego predstavlja opasnost za zdravlje, pogotovo za razvoj kardiovaskularnih bolesti.  

Rizik je velik, kada opseg struka prijeđe 102 cm, a manji kada je opseg struka manji od 94 cm. Ako i kada odlučite smršaviti, tada promijenite svoj način života. Nudimo vam nekoliko savjeta kako to učiniti.  

Smanjite unos kalorija

Muškarac, koji je srednje-fizički aktivan, dnevno potroši do 2.800 kalorija, ovisno od dnevne potrošnje, trebao bi ograničiti unos između 2.400 i 1.800 kalorija dnevno, ako želi izgubiti kilograme. Takav je primjer jelovnika s kojim ćete dnevno unijeti 1.800 kalorija:

  • Doručak: šalica čaja s mlijekom, 2 kriške integriranog kruha, 2 žličice sira  za mazanje, čaša miješanog voća  
  • Međuobrok: jogurt s manje masnoća
  • Ručak: tjestenina s povrćem, 2 kriške punozrnatog kruha, jedno voće po izboru  
  • Međuobrok: voće, šalica čaja s mlijekom
  • Večera: 2 komada pilećih prsa, velik tanju s povrćem i zelenom salatom, rajčicom i rikulom, 2 kriške punozrnatog kruha, čaša miješanog voća  

Važno je da ograničite unos šećera i slatkih gaziranih pića koja će »napuhnuti« vaš trbuščić. Upravo suprotan učinak će imati voće i povrće s vlaknima i mineralima koja će se pobrinuti da se trbuh  »isprazni«. Važno je konzumirate dovoljno bjelančevina koje jačaju mišiće, te da potrošite dovoljno energije.

Ne preskačite doručak

Poznato je da muškarci, koji ne doručkuju, imaju veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, od muškaraca koji doručkuju. Jutarnji obrok je vrlo važan, osobito u borbi protiv viška kilograma, a istraživanja su pokazala da muškarci koji ne doručkuju, obično imaju obilniju večeru, što svakako nije dobro ako želite reducirati kilograme. Važno je da doručkujete najkasnije jedan sat nakon što ste ustali.   .

Bodite aktivni

Tjelesna vježba je jedan od najboljih saveznika u boju protiv viška kilograma i  »pivskog trbuha«.  Za vidljive rezultate bi trebali vježbati barem 3x tjedno.  

Masne naslage oko struka ćete najbrže »ukloniti« s odgovarajućom vježbom (teškim i napornim vježbama), koje se odnose na dio tijela koji je kritičan. U tom primjeru su idealni trbušnjaci i podizanje trupa.