Mršavljenje po obliku tijela

Jeste li znali da postoji dijeta koja je namijenjena za različite tipove građe? Nju su osmislili belgijski nutricionisti, a razvili su je kako bi najbolje odgovarala određenom tipu građe. Genetika je krivac za izgled naše građe i nažalost, to ne možemo promijeniti. No, svatko od nas može težinu imati pod kontrolom pravilnom prehranom.

image

Oblik tijela: Okrugli ili jabuka

Ako je vaš oblik tijela jabuka, tada imate problema s nakupljanjem masnoća na području trbuha i abdomeni. Vaš metabolizam je spor i zbog toga se masti sagorijevaju sporije. Za vaš oblik tijela preporučujemo konzumiranje voća i povrća bogatog vlaknima, meso peradi, ribe, orašasti plodovi.

Ono što ne smijete jesti su životinjske masnoće, gazirana pića, šećer u svim oblicima.

Vježbe: trčanje, rolanje, biciklizam

 

 

Oblik tijela: Pješčani sat

Osobe koje imaju oblik tijela pješćanog sata, imaju masnoću raspoređenu po cijelom tijelu. Osobe ove vrste građe mogu lako izgubiti kilograme ako smanje porcije hrane, no mogu ih i vrlo brzo vratiti. Stoga budite škrti na hrani, uravnoteženi i umjereni.

Ono što smijete jesti su lako razgradivi proteini, jaja, pileća prsa, mlijeko, nemasni sir, svježe zeleno povrće, hrana s niskim glikemijskim indeksom.

Ono što morate eliminirati su orašasti plodovi, jednostavni ugljikohidrati i namirnice s visokim udiom masnoće.

Vježbe: joga, ples, pilates, brzo hodanje.

 

 

 

Oblik tijela: Kruška  

Osobe koje imaju oblike tijela kruške, najčešće nakupljaju masnoće u predjelu bokova, stražnjice i bedra, a nažalost ni celulit im nije nepoznanica.

Ono što smijete jesti su manji obroci s kaloričnijom hranom kao što je krumpir, bundeva, repa. Jedite i rajčice te voće koje sadrži veliku količinu vode jer će vam pomoći u regeneraciji kože.

Ono što morate izbaciti iz jelovnika je kravlji sir, smeđa riža, začinsko bilje, kruh od žitarica.

Vježbe: hodanje, trčanje, čučnjevi, vježbe za donji dio tijela.

Oblik tijela: ravnalo, cjevasta građa

Kod osoba koje imaju oblik tijela poput ravnalo, ne vidi se velika razlika između mjera bokova, grudi i struka.

Osobe ove vrste građe obično mogu jesti što žele bez da se udebljaju. Ono što smijete jesti su namirnice s visokim udio proteina, puretina, piletina, teletina ili riba, voće i povrće, smeđa riža, složeni ugljikohidrati, avocado.

Vježbe: sklekovi, trčanje, plivanje, a izbjegavajte one vježbe koje mogu stvoriti nelagodu u leđima.