Moć prirode: Drvo života - papaja

Papaja (Carica Papaya) ima bogatu istoriju. Poreklom je iz Južne Amerike, još iz vremena pre Kolumba. Možemo je naći u Africi, Aziji i Australiji. Maje su poznavale njena lekovita svojstva i ovu biljku su slavile kao drvo života. Njene plodove, semenke i listove su koristili u svrhu lečenja. Kolumbo joj je dao ime „plod anđela“, a legenda kaže da je papaja postala njegovo omiljeno voće. Nakon dugotrajne plovidbe su članovi njegove posade očekivano imali probleme sa crevima. Tamošnji domorodci su im pomogli da se izleče koristeći upravo papaju.

image

Plodovi papaje rastu na stablu, koje je visoko od 5 do 10 metara. Pod velikim pljosnatim listovima rastu njeni plodovi. Možda malo podsećaju na stabla banane ili kokosa. Zanimljiv je podatak da postoje muški i ženski plodovi papaje. Plodovi su žute boje, a njihova unutrašnjost podseća na dinju. U sredini se nalaze hranljive semenke.

 Postoje dve vrste papaje: havajska i meksička. Havajska ima oblik kruške i zrela ima žutu boju, a unutrašnjost je narandžaste boje. Meksička je veća i teža i ima blaži ukus. Koju god da izaberete, izabraćete supervoće.

 

POMAŽE PRI PROBLEMIMA SA VARENJEM

  • Stimuliše probavu i metabolizam, za šta je zaslužan enzim papain. On na prirodan način reguliše otežane probavne procese. Izuzetno je važan i delotvoran prilikom razgradnje belančevina. Za njega je karakteristično i to, da meso čini mekšim. Zbog toga se često dodaje mesu u tajlandskoj kuhinji.
  • Zreli plod se lako vari, pa pomaže u slučaju zatvora. Ako papaju konzumirate duže vreme, blagotvorno će delovati na želudac i creva.
  • Papajin sok pomaže pri čišćenju creva tako što spira štetne deliće, koji se gomilaju uz zidove creva.
  • Papaja sprečava pojavu raka debelog creva. Njena vlakna za sebe vezuju toksine, koji su jedan od uzroka raka na crevima i na taj način sprečavaju prodiranje toksina u zdrave ćelije.
  • Semenke pomažu pri eliminaciji crevnih parazita.

 

ISPOLJAVA ANTIOKSIDATIVNO DEJSTVO

  • Sadrži vitamine C, E i betakaroten koji štite i regenerišu ćelije, a pored toga ublažavaju upale i infekcije i poboljšavaju delovanje imunog sistema.
  • Sadrže antioksidans likopen, koji sprečava oštećenja DNK, koja prouzrokuju prerano starenje i nastanak bolesti.
  • Jedna je od retkih biljaka koja sadrži sve elemente potrebne za obnovu tela.

 

ZA ZDRAVO TELO

  • bogat je izvor vlakana, koja redukuju nivo slabog holesterola.
  • Pomaže pri mršavljenju, jer enzim papain stimuliše sagorevanje masti.
  • Krepi sluzokožu, čisti mokraćne puteve, krepi mišiće, stimuliše cirkulaciju, sprečava nastanak ateroskleroze i bolesti srca.
  • Blagotvorno utiče na kožu. Čisti pore, pomaže pri eliminaciji odumrlih ćelija, pomaže u borbi protiv akni i kožnih infekcija. Ubrzava zarastanje rana.
  • Šampon od papaje efikasno odstranjuje perut.

 

KORISTAN SAVET

Ako ste kupili papaju, koja još nije dovoljno sazrela, stavite je u papirnu kesu. Kada sazri, postaće žuta ili zelena, zavisno od vrste. Takvu je čuvajte u frižideru. Ako želite da smršate, ograničite konzumaciju semenki papaje, jer sadrže veliku količinu masti.

Proizvodi za vas

TOPI MASNOĆU
-67%
Posebna cijena 27,99 EUR(210,90kn) Standardna cijena 83,97 EUR(632,71kn)
Pogledajte proizvod